Bitdefender Greece : Μάθετε πώς να προστατεύεστε από τα Fake News

843

Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο έχουμε ευθύνη όλοι, πυροδοτώντας το άθελά μας λόγω άγνοιας και αμάθειας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο έχουμε ευθύνη όλοι, πυροδοτώντας το άθελά μας λόγω άγνοιας και αμάθειας.

O όρος viral έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην καθημερινότητα μας και εξαιτίας της δύναμης του, μεταφέρονται ειδήσεις αστραπιαία προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να ελέγχονται.

Υπάρχει όμως λύση στην αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεωνΤι καλούμαστε ως χρήστες να κάνουμε;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε, αν όχι να δώσουμε τέλος στο εν λόγω φαινόμενο, τουλάχιστον να το περιορίσουμε. Τα βήματα είναι απλά και απαιτούνται μόλις ορισμένα δευτερόλεπτα από το χρόνο σας προκειμένου να «εκτελεστούν». Εφαρμόστε τον παρακάτω έλεγχο των 9 steps και ενισχύστε την ορθή σας ενημέρωση.

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

9 σημεία , συμβουλές από την Bitdefender Greece , που ξεχωρίζουν οι αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις 

#1. Μην ξεκινάτε να μελετάτε το άρθρο που έπεσε στα χέρια σας (και για να ακριβολογούμε, στο smartphone, το tablet ή το laptop σας) αν πρώτα δεν ελέγξετε την ημερομηνία δημοσίευσης του. Υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει καν, γεγονός που γεννάει εύλογα ερωτήματα αξιοπιστίας για την είδηση.

#2. Ελέγξτε ποιο είναι το άτομο που δημοσίευσε το άρθρο καθώς και τη πηγή του.

#3. Είναι αξιόπιστη η πηγή; Αναπαράγει αληθείς ειδήσεις; Ή προπαγανδίζει και «κιτρινίζει»;

#4. Από τις πρώτες γραμμές αντιλαμβάνεστε αν ένα κείμενο αφορά είδηση ή εκφέρει ο αρθρογράφος την προσωπική του άποψη. Η προσωπική άποψη ανέκαθεν έπαυε να είναι είδηση άρα συγκαταλέγεται στα fake news.

#5. Έγινε viral μέσω των social media; Αναπαράχθηκε ως είδηση και σε άλλα μέσα ενημέρωσης;

#6. Υπάρχουν μεγάλοι τίτλοι με πολλά σημεία στίξης ή και κεφαλαίοι  χαρακτήρες; Είναι ορισμένα από τα βασικά δείγματα αναξιόπιστης είδησης.

#7. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει call to action κουμπί που σου ζητάει την αναδημοσίευσή του στο profile των κοινωνικών δικτύων. Κακώς! Μια αληθής είδηση, δεν θα αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο.

#8. Ύπαρξη ορθογραφικών και συντακτικών λαθών εντός του κειμένου.

#9. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το κείμενο είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης .

Ανακεφαλαιώνοντας, τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξετε έτσι ώστε να απορρίπτετε τις ψευδείς ειδήσεις είναι η κριτική σκέψη και η παρατηρητικότητα.

Προφυλάξτε πλήρως και αποτελεσματικά τις συσκευές σας από τα sites που προσπαθούν να κάνουν phishing μέσω ψευδών ειδήσεων χρησιμοποιώντας παραπομπές σε σελίδες με φόρμες συμπλήρωσης κλπ. Πως; Με τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender! Ανακαλύψτε τις δυναμικές τους παροχές ΕΔΩ!

Πηγή άρθρου : Bitdefender Greece

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .