Αρχική » Internet » Bitdefender Greece : Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Spam και Phishing

Bitdefender Greece : Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Spam και Phishing

phis

Bitdefender Greece : Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Spam και Phising . Τα μηνύματα spam , κάποιες φορές δεν είναι τόσο «αθώα», όσο μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Τα μηνύματα spam, κάποιες φορές δεν είναι τόσο «αθώα», όσο μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να πρόκειται για κάποια απόπειρα «phising», δηλαδή απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», που έχει ως απώτερο σκοπό να αποσπάσει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα ή να παρασύρει σε κακόβουλες ιστοσελίδες που μπορεί να μολύνουν τον υπολογιστή.

Phishing.jpg

Μία επιτυχημένη επίθεση phishing βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την έλλειψη γνώσεων του θύματος, την έλλειψη προσοχής του θύματος και την οπτική εξαπάτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι επιθέσεις phishing αυξάνονται κατά 30% σε μέρες όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αθλητικού event όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου! Έτσι ο χρήστης μπορεί είτε να μην δώσει την δέουσα σημασία στις υπάρχουσες προειδοποιήσεις ασφάλειας ή στην έλλειψη αυτών.

Ωστόσο, ο ποιος σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη επίθεση phishing είναι η οπτική εξαπάτηση. Στόχος του hacker είναι να πείσει το θύμα για την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία του. Αυτό το επιτυγχάνει με παραπλανητικό κείμενο, παραπλανητικές εικόνες και παραπλανητικό design.

Οι hackers χρησιμοποιούν τα μηνύματα spam ως μέσο για να παρασύρουν τα υποψήφια «θύματα» σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή σε οικονομικές απάτες. Εάν δε, ένα phishing website καταφέρει να συνδυάσει όλα τα παραπάνω, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει κατά 90% επιτυχημένες επιθέσεις!

Διαθέτοντας έναν λογαριασμό email, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή διαβάζοντας τα εισερχόμενά σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα παραπλανητικό μήνυμα, το οποίο θα προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες από εσάς. Οι απλούστεροι τρόποι για να προστατευτείτε είναι οι εξής:

  • Αν έχετε αμφιβολία για τον αποστολέα του μηνύματος και δεν είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά του, σβήστε το.
  • Μην κάνετε click σε links από ένα email, διότι μπορεί να σας κατευθύνει σε κάποια ψευδή ιστοσελίδα.
  • Για να μπείτε σε μια ιστοσελίδα, προτιμήστε να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνσή της απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης.
  • Αν ως αποστολέας παρουσιάζεται η τράπεζά σας, απορρίψτε το μήνυμα και επικοινωνήστε με το τμήμα ασφάλειας του Τραπεζικού Ιδρύματος για περαιτέρω διευκρινήσεις. Καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει ποτέ να της στείλετε τους κωδικούς σας ή προσωπικές πληροφορίες μέσω email.
  • Κάντε περιοδικούς ελέγχους στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς για εντοπισμό τυχών «ασυνήθιστων» συναλλαγών.

Τα δύο βασικά συστατικά για να μην πιαστείτε στα «δίχτυα» του ηλεκτρονικού ψαρέματος, είναι η κοινή λογική και η ορθή κρίση. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος με τις τελευταίες διαθέσιμες αναβαθμίσεις αλλά και η χρήση ενός καλού λογισμικου προστασίας από ιούς , θα μπλοκάρει τέτοιου είδους επιθέσεις, διατηρώντας τον υπολογιστή σας ασφαλή.

Διαθέτοντας ενσωματωμένη προστασία από απάτες και «αδιαπέραστο» φίλτρο anti-spam, οι λύσεις ασφάλειας της Bitdefender αποτελούν τον καλύτερό σας σύμμαχο ενάντια στις κακόβουλες επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος.

 

Bitdefender Greece

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ Σταματογιάννης Ν. : Συμβουλές για την προστασία των ανηλικων στο διαδίκτυο

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ [/button

Αρθρογράφος Ευτύχιος Αστανάστας

Δείτε επίσης

Έφηβοι και μεταμεσονύκτιο σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Όχι δεν κοιμάται, κάνει vamping . Κόκκινα μάτια, ατονία και έντονη υπνηλία για τον έφηβο σας, …