Bitdefender Greece : Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Spam και Phising . Τα μηνύματα spam , κάποιες φορές δεν είναι τόσο «αθώα», όσο μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Τα μηνύματα spam, κάποιες φορές δεν είναι τόσο «αθώα», όσο μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να πρόκειται για κάποια απόπειρα «phising», δηλαδή απάτη «ηλεκτρονικού ψαρέματος», που έχει ως απώτερο σκοπό να αποσπάσει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα ή να παρασύρει σε κακόβουλες ιστοσελίδες που μπορεί να μολύνουν τον υπολογιστή.
Μία επιτυχημένη επίθεση phishing βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την έλλειψη γνώσεων του θύματος, την έλλειψη προσοχής του θύματος και την οπτική εξαπάτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι επιθέσεις phishing αυξάνονται κατά 30% σε μέρες όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αθλητικού event όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου! Έτσι ο χρήστης μπορεί είτε να μην δώσει την δέουσα σημασία στις υπάρχουσες προειδοποιήσεις ασφάλειας ή στην έλλειψη αυτών.
Ωστόσο, ο ποιος σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη επίθεση phishing είναι η οπτική εξαπάτηση. Στόχος του hacker είναι να πείσει το θύμα για την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία του. Αυτό το επιτυγχάνει με παραπλανητικό κείμενο, παραπλανητικές εικόνες και παραπλανητικό design.
Οι hackers χρησιμοποιούν τα μηνύματα spam ως μέσο για να παρασύρουν τα υποψήφια «θύματα» σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή σε οικονομικές απάτες. Εάν δε, ένα phishing website καταφέρει να συνδυάσει όλα τα παραπάνω, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει κατά 90% επιτυχημένες επιθέσεις!
Διαθέτοντας έναν λογαριασμό email, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή διαβάζοντας τα εισερχόμενά σας, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα παραπλανητικό μήνυμα, το οποίο θα προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες από εσάς. Οι απλούστεροι τρόποι για να προστατευτείτε είναι οι εξής:
- Αν έχετε αμφιβολία για τον αποστολέα του μηνύματος και δεν είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά του, σβήστε το.
- Μην κάνετε click σε links από ένα email, διότι μπορεί να σας κατευθύνει σε κάποια ψευδή ιστοσελίδα.
- Για να μπείτε σε μια ιστοσελίδα, προτιμήστε να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνσή της απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης.
- Αν ως αποστολέας παρουσιάζεται η τράπεζά σας, απορρίψτε το μήνυμα και επικοινωνήστε με το τμήμα ασφάλειας του Τραπεζικού Ιδρύματος για περαιτέρω διευκρινήσεις. Καμία τράπεζα δεν θα σας ζητήσει ποτέ να της στείλετε τους κωδικούς σας ή προσωπικές πληροφορίες μέσω email.
- Κάντε περιοδικούς ελέγχους στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς για εντοπισμό τυχών «ασυνήθιστων» συναλλαγών.
Τα δύο βασικά συστατικά για να μην πιαστείτε στα «δίχτυα» του ηλεκτρονικού ψαρέματος, είναι η κοινή λογική και η ορθή κρίση. Επιπρόσθετα, η ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος με τις τελευταίες διαθέσιμες αναβαθμίσεις αλλά και η χρήση ενός καλού λογισμικου προστασίας από ιούς , θα μπλοκάρει τέτοιου είδους επιθέσεις, διατηρώντας τον υπολογιστή σας ασφαλή.
Διαθέτοντας ενσωματωμένη προστασία από απάτες και «αδιαπέραστο» φίλτρο anti-spam, οι λύσεις ασφάλειας της Bitdefender αποτελούν τον καλύτερό σας σύμμαχο ενάντια στις κακόβουλες επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος.