Σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε κατάσταση αποσκοπεί στον πόνο ή στην αναστάτωση του παιδιού. Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμοί ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τη σωματική, τη λεκτική, τη συναισθηματική, τη σεξουαλική και την ηλεκτρονική βία.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε κατάσταση αποσκοπεί στον πόνο ή στην αναστάτωση του παιδιού. Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμοί ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τη σωματική, τη λεκτική, τη συναισθηματική, τη σεξουαλική και την ηλεκτρονική βία. Με άμεσες ή με έμμεσες εκφοβιστικές συμπεριφορές οι θύτες προσπαθούν να εκφοβίσουν τα θύματα με κάποια από τις παραπάνω μορφές. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αν και είναι ένας καινούργιος τύπος εκφοβισμού παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι θύτες σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως ανώνυμοι και προσεγγίζουν τα θύματά τους είτε μέσω μηνυμάτων είτε μέσω σελίδων στο διαδίκτυο.
Τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά/ συμπτώματα στο παιδί σας θα πρέπει να θορυβηθείτε.
- Αλλαγή στη συμπεριφορά του. Εάν δείτε ότι ένα παιδί ξαφνικά γίνεται ανήσυχο, αποκτάει διάφορες φοβίες, δε μπορεί να κοιμηθεί και δε θέλει να πάει σχολείο τότε πιθανότατα συμβαίνει κάποια άσχημη κατάσταση.
- Ανεξήγητα σημάδια στο σώμα του. Συχνά όσα παιδιά βιώνουν σωματική βία στο σχολείο έχουν στο σώμα τους εμφανή σημάδια όπου δε μπορούν να τα καλύψουν και να τα δικαιολογήσουν.
- Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό και ταράζεται όταν λαμβάνει κάποιο μήνυμα.
- Μετά το σχολείο είναι πεινασμένο και συχνά χάνει τα λεφτά του. Πολλές φορές ενδέχεται και να του λείπουν πράγματα (π.χ βιβλία) ή να τα επιστρέφει κατεστραμμένα.
Πώς να χειριστείτε το σχολικό εκφοβισμό
Εάν έχετε την υποψία ότι κάποιο παιδί βιώνει το σχολικό εκφοβισμό πρέπει να δράσετε άμεσα.
1. Ακούστε το παιδί. Δώστε έμφαση στα λεγόμενά του και προσπαθήστε να καταλάβετε και πράγματα που ενδεχομένως σας κρύβει ή ντρέπεται να σας πει. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε πώς αισθάνθηκε και για ποιο λόγο.
2. Συζητήστε μαζί του. Προσπαθήστε να το συμβουλέψετε όσο καλύτερα γίνεται και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει το σχολικό εκφοβισμό. Σε περίπτωση που ο εκφοβισμός γίνεται διαδικτυακά μπλοκάρετε την επαφή που προσεγγίζει το παιδί και κάντε λήψη της εφαρμογής του Γονικού Συμβούλου του Bitdefender στις συσκευές των παιδιών σας για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.
3. Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους γονείς. Θίξτε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και ζητήστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αποκτήστε σύμμαχους και από το σχολικό χώρο ώστε να γίνει προσπάθεια να εξαλειφθεί ο σχολικός εκφοβισμός.
4. Παρακολουθείστε την κατάσταση. Να είστε συνεχώς σε ετοιμότητα και πρόθυμοι να ακούσετε το παιδί. Ακόμη και αν έχει σταματήσει να βιώνει το σχολικό εκφοβισμό υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να τον προσεγγίσουν ξανά είτε τα ίδια είτε διαφορετικά άτομα.
Πηγή άρθρου : Bitdefender Greece