Bitdefender Greece : Wi-Fi Hotspot που θα πρέπει να αποφύγετε στις διακοπές σας

737

Banner-Bitdefender

Τα προσωπικά μας δεδομένα , δεν τα αποχωριζόμαστε ούτε όταν πάμε διακοπές . Τα πέντε Wi-Fi Hotspot που θα πρέπει να… αποφύγετε στις διακοπές σας!

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο υδράργυρος βρίσκεται σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και ήδη οι πρώτοι αδειούχοι ετοιμάζουν μπαγκάζια για να αποδράσουν με τρένα, αεροπλάνα και βαπόρια, σε κάποιον από τους αμέτρητους υπέροχους προορισμούς της Ελλάδας ή -γιατί όχι- σε εξωτικούς προορισμούς εκτός συνόρων…

Free_wifi

Τα προσωπικά μας δεδομένα, ωστόσο, δεν τα αποχωριζόμαστε ούτε όταν πάμε διακοπές. Φωτογραφίες, μουσική, βίντεο θέλουμε να βρίσκονται διαρκώς “κοντά” μας! Έτσι, λοιπόν εκτός από μια γεμάτη βαλίτσα, καταλήγουμε συνήθως να έχουμε στις αποσκευές μας και μια γεμάτη… sd card στη φορητή μας συσκευή, έναν υπερφορτωμένο σκληρό δίσκο στο laptop ή ακόμα έναν ογκώδη φάκελο σε κάποια cloud υπηρεσία, με δεδομένα που είναι ευάλωτα σε πιθανή… δολιοφθορά ή ακόμα και απώλεια!

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο Internet μέσω Data ή με Roaming συνεπάγεται -συνήθως- κάποιο έξτρα κόστος, υπερισχύει η πεποίθηση ότι η χρήση ενός δωρεάν Hotspot δεν μπορεί να είναι επιβλαβής και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη από τους χρήστες…

Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… Με τη σύνδεση σας σε ένα ελεύθερο δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να ρίξετε μια ματιά στα εισερχόμενά σας ή στο timeline του Social λογαριασμού σας, κινδυνεύετε να απωλέσετε όχι μόνο κάποιους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και κρίσιμα δεδομένα από τη συσκευή σας.

Επιβιβαστείτε… υπεύθυνα!

Wifi_air (1)

Παρόλο που το επίπεδο της φυσικής ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι αρκετά υψηλό, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αναφορικά στη θωράκιση των Wi-Fi Hotspots τους. Μέσω πολλών κοινωνικών πειραμάτων που έχουν διενεργηθεί, ειδικοί στο χώρο της ασφάλειας, φτιάχνουν ψευδή Hotspots, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι χρήστες θα δοκιμάσουν να συνδεθούν σε αυτά. Πράγματι, όπως αποδείχτηκε το “Airport Free Wi-Fi” είναι αρκετό ώστε ένα μεγάλο μέρος χρηστών όπου είδαν το ελεύθερο Wi-Fi του αεροδρομίου, καθώς και παρόμοια ονόματα να συνδεθούν σε αυτό από τις συσκευές τους, δίνοντας πάτημα στους επιτιθέμενους να ξεκινήσουν να συλλέγουν κωδικούς πρόσβασης…

Ένα password για κάθε espresso freddo!

Tim Hortons has begun rolling out high-speed Wi-Fi and expects more than 90 per cent of its restaurants in Canada will have wireless access by September -- just in time for the new school year. (CNW Group/Tim Hortons Inc.)

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από μια καφετέρια στην παραλία, για να απολαύσετε ένα δροσερό ρόφημα. Σίγουρα λοιπόν θα χρειαστεί να ελέγξετε κάποια στιγμή τον λογαριασμό σας στο Facebook, στο Instagram αλλά και το email σας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες καφετέριες προσφέρουν δωρεάν σύνδεση στο Wi-Fi, υπάρχουν αρκετοί χρήστες που συνδέονται σε αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί πάντα καλή ιδέα αφού ο εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα της καφετέριας όπου βρίσκεστε προκειμένου να δημιουργήσει ένα ψεύτικο δίκτυο και στη συνέχεια να εγκαταστήσει ακόμα και κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Room Service

 

Free Wi-Fi and premium coffee topped the list for Canadian travellers. (CNW Group/Hotels.com)

Τα ξενοδοχεία επίσης είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους εισβολείς όπου θέλουν να προωθήσουν το κακόβουλο λογισμικό τους καθώς οι ένοικοι εμπιστεύονται με «κλειστά μάτια» ένα Hotspot που έχει το όνομα του ξενοδοχείου. Προκειμένου να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, είναι σκόπιμο να συμβουλεύεστε πάντα τη ρεσεψιόν για το όνομα του επίσημου δικτύου WiFi, καθώς και τον κωδικό πρόσβασης.

Επόμενη στάση, Data City

19-19-freewifi

Ως τουρίστας σε μια ξένη πόλη θα πρέπει πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε το τρένο, το metro ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς προκειμένου να φτάσετε στον προορισμό σας. Έτσι λοιπόν, ο εισβολέας μπορεί να δημιουργήσει ένα Hotspot ακόμη και στο σταθμό του τρένου ή σε κοντινή απόσταση από αυτό. Όσο περισσότεροι τουρίστες βρίσκονται στο σημείο εκείνο, τόσοι περισσότεροι εισβολείς θα προσπαθήσουν να υποκλέψουν τα δεδομένα σας.

Βουτιά στο… άγνωστο

wifi_sea

Ακόμα και όταν είστε δίπλα στη πισίνα ή στην παραλία και θέλετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία ή να κάνετε κάποια τραπεζική συναλλαγή βεβαιωθείτε ότι δεν είστε παράλληλα συνδεδεμένοι σε κάποιο ανοιχτό δίκτυο. Οι πιθανότητες να πιάσει κάποιος κυβερνοεγκληματίας το «μεγάλο ψάρι» όπως για παράδειγμα τον κωδικό του τραπεζικού σας λογαριασμού είναι αρκετές.

Εφόσον λοιπόν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας πρέπει να εκτελέσετε οποιοδήποτε είδος online δραστηριότητας, προτιμήστε τη χρήση δεδομένων ή κάποιο ασφαλές δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να περιορίσετε τις πιθανότητες απώλειας προσωπικών σας δεδομένων.

Προμηθευτείτε λοιπόν το κατάλληλο αντηλιακό για να δημιουργήστε μια ασπίδα προστασίας στις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου κι όσο για την προστασία των δεδομένων σας, απλά βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές σας είναι ενημερωμένες με το τελευταίο λογισμικό ασφάλειας της Bitdefender . Όλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα σε εμάς!

 

Bitdefender Greece

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ Σταματογιάννης Ν. : Συμβουλές για την προστασία των ανηλικων στο διαδίκτυο

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ [/button

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .