[Bitdefender] Οι 5 μεγαλύτερες απάτες στο Facebook

1496

facebookscam

 

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Στις αρχές του 2014, το Facebook ξεπέρασε τους 1,23 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, που καθημερινά μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις φωτογραφίες τους και βίντεο με τους φίλους τους και στο κοινό. Αυτή η τεράστια μάζα ανθρώπων αποτελεί μια πολύ δελεαστική αγορά για τους διαφημιστές και εταιρείες, που ανταγωνίζονται για τη δημιουργία κοινοτήτων μελλοντικών πελατών. Επίσης οι χρήστες του Facebook είναι μεγάλος στόχος των κυβερνο-εγκληματιών. Σχεδόν 15 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί για spam ή για άλλους σκοπούς που παραβιάζουν τους όρους της υπηρεσίας. Μια μελέτη της εταιρείας Bitdefender αποκάλυψε τις πέντε κορυφαίες απάτες που επηρεάζουν τους χρήστες σε όλο τον κόσμο μέσω malware, spam κ.τ.λ.

Για να αντιμετωπίσει το μυστήριο πίσω από τους υψηλούς αριθμούς απάτης των θυμάτων της κοινωνικής δικτύωσης, μια ομάδα αναλυτών συμπεριφοράς και ψυχολόγων που εργάζονται στην εταιρεία παροχής λογισμικού προστασίας από ιούς, εξήγησαν ποιοι είναι οι πιο αφελείς χρήστες.

Το 90% των ατόμων που έχουν χωρίσει σε μια σχέση εξακολουθούν να ελέγχουν την δραστηριότητα των πρώην συντρόφων τους στο κοινωνικό δίκτυο. Αυτή η φυσική αντίδραση ήταν συχνή, ακόμη και πριν από την εποχή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που δικαιολογείται από την αμοιβαία επιθυμία των ανθρώπων να δούν αν ο πρώην νοιάζεται ακόμα γι ‘αυτούς.

1. Guess who viewed your profile? – 45.50%

Η πιο δημοφιλής απάτη στο Facebook είναι κακόβουλες εφαρμογές που προσφέρουν στους χρήστες την ευκαιρία να δούν αν ακόμη κάποιος – κάποια τους σκέφτεται και επισκέπτονται το προφίλ τους.

12. Facebook functionality scams – 29.53%

Στη δεύτερη θέση είναι οι απάτες που υπόσχονται την αλλαγή του χρώματος του προφίλ ή του θέματος. Οι κακόβουλες εφαρογές αντιπροσωπεύουν το 29,53% και η επιτυχία τους εξαρτάται από την επιθυμία του χρήστη να βελτιώσει την εικόνα τους.

23. Giveaway scams – 16.51%

Η φυσική αντίδραση απέναντι σε προσφορές δώρων, κέρδη και ευκαιρίες είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ψυχολογία. Αυτό το είδος της εξαπάτησης κυμαίνεται από δωρεάν εισιτήρια για παραστάσεις ή πάρκα αναψυχής σε κάρτες δώρων και τεράστια εκπτωτικά κουπόνια για γεύματα, ποτά ή παιχνίδια.

34. Celebrity scams – 7.53%

Το “δόλωμα” με ψεύτικες ειδήσεις για διασήμους είναι στη τέταρτη θέση. Φαίνεται ότι οι απατεώνες δεν πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό το είδος απάτης αλλά είναι ένας ακόμη κακόβουλος τρόπος για να “χτυπήσουν” ανυποψίαστους χρήστες. Μεγάλο παράδειγμα είναι η ψεύτικη είδηση της Miley Cyrus  δείχνοντας την ότι βρέθηκε νεκρή από φάρμακα . Αυτή η απάτη, με πολύ λίγες τροποποιήσεις, έχει τρέξει αρκετές φορές φέτος στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά φαίνεται ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θέλουν να συνεχίσουν να “χτυπούν” πιθανά θύματα.Το μήνυμα προσφέρει ένα σύνδεσμο που οδηγεί δήθεν σε ένα βίντεο με περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τον θάνατο της. Φυσικά ο σύνδεσμος είναι κακόβουλος με σκοπό να υποκλέψει τα στοιχεία σας

45. Atrocity videos – 0.93%

Το τελευταίο είδος “δολώματος” που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες είναι για να οδηγήσουν τους χρήστες από το κοινωνικό δίκτυο σε κακόβουλες τοποθεσίες με την υπόσχεση να δούν βίαιο περιεχόμενο. Το έναυσμα για αυτή την απάτη είναι η περιέργεια, η οποία είναι παρούσα σε υψηλά επίπεδα στο νεανικό κοινό.

5

Η ανάλυση του Bitdefender έγινε σε 850.000 απάτες που έχουν εξαπλωθεί στο Facebook τα τελευταία δύο χρόνια.

6

 

 

Πηγές : bitdefender.com, TheGreeksEnergy

 

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .