Black Friday: Αληθινές προσφορές ή διαδικτυακές απάτες;

1621

Με την Black Friday και την Cyber Monday να πλησιάζουν, η περίοδος των μεγαλύτερων προσφορών έχει ξεκινήσει για όλους τους καταναλωτές παγκοσμίως. Οι λιανοπωλητές βασίζονται σε αυτές τις μέρες και ειδικά στο Σαββατοκύριακο για να οδηγήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη στα ύψη. Όπως οι καταναλωτές, έτσι και οι απατεώνες γνωστοί ως scammers προετοιμάζονται για τις ημέρες προσφορών. Οι απάτες που δημιουργούν θέτουν τους καταναλωτές αλλά και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, σε κίνδυνο έκθεσης πληροφοριών και οικονομικής απώλειας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι . Πατήστε στην φώτο

Με την Black Friday και την Cyber Monday να πλησιάζουν, η περίοδος των μεγαλύτερων προσφορών έχει ξεκινήσει για όλους τους καταναλωτές παγκοσμίως. Οι λιανοπωλητές βασίζονται σε αυτές τις μέρες και ειδικά στο Σαββατοκύριακο για να οδηγήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη στα ύψη. Όπως οι καταναλωτές, έτσι και οι απατεώνες γνωστοί ως scammers προετοιμάζονται για τις ημέρες προσφορών. Οι απάτες που δημιουργούν θέτουν τους καταναλωτές αλλά και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, σε κίνδυνο έκθεσης πληροφοριών και οικονομικής απώλειας.

Fake Accounts και Χρήση Hashtag

Προκειμένου να αυξήσουν την προβολή, οι απατεώνες συχνά αξιοποιούν τα hashtags στις δημοσιεύσεις τους, που γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να εντοπίσουν προσφορές όπως #blackfriday #cybermonday #giveaway. Αυτό βοηθάει τις δημοσιεύσεις αυτές να εμφανίζονται στου πιθανούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μπορούν να τις βρουν εύκολα και από την αναζήτηση. Με τον ίδιο τρόπο, οι απατεώνες αξιοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς για να κάνουν like, share ή retweet αυτές τις δημοσιεύσεις απάτης κάνοντας τες να φαίνονται έγκυρες.

Ύποπτοι domains

Οι ηλεκτρονικές αγορές και τα ηλεκτρονικά πακέτα είναι ο νούμερο ένα στόχος για απάτες και συνήθως οδηγούν σε ύποπτους domains. Σύμφωνα με έρευνες βρέθηκαν 124.000 domains που περιέχουν το εμπορικό σήμα κάποιων γνωστών εταιρειών. Η Apple και η Microsoft είναι από τους πιο συχνούς στόχους των απατεώνων.

Οι προεκτάσεις του Chrome «βοηθούν» την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Ουσιαστικά οι προεκτάσεις του Chrome επιτρέπουν στους απατεώνες να μεταδίδουν κακόβουλο λογισμικό.  Μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα μικρό δείγμα, βρέθηκαν phishing ιστοσελίδες, απάτες giveaway, κουπόνια και κάποιες ύποπτες επεκτάσεις του chrome.

Προστατεύστε τον εαυτό σας αυτή την Black Friday

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι καιροσκόποι και προσπαθούν να επωφεληθούν από οτιδήποτε μπορούν, προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους να επωφεληθούν από μια απάτη. Καθώς πλησιάζει η Black Friday, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση τόσο στις απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις κακόβουλες ιστοσελίδες.

Για να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας, θα πρέπει να αρχίσετε να δίνετε περισσότερη προσοχή και να μην μοιραστείτε πολύτιμες ιδιωτικές πληροφορίες για προσφορές ή δώρα. Για παράδειγμα, ένα νόμιμο giveaway σπάνια θα ζητήσει κάτι παραπάνω από μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν ζητάει κάτι παραπάνω, είναι πιθανώς μια απάτη. Επιπλέον, καθώς πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές αυτήν την περίοδο βεβαιωθείτε ότι ο domain από τον οποίο πραγματοποιείτε μια αγορά είναι ο ίδιος με τον οποίο σκοπεύετε να αλληλοεπιδράσετε και προέρχεται από νόμιμη επωνυμία (brand). Οι απατεώνες συχνά μιμούνται αξιόπιστες μάρκες για τις απάτες τους αλλά και τοποθεσίες ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Τέλος, προκειμένου να προστατεύεται ο υπολογιστής σας ανά πάσα στιγμή, είναι σημαντικό να μπορείτε να σταματήσετε τυχόν ύποπτες διαδικασίες προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Τα antivirus της Bitdefender παρακολουθούν συνεχώς ολόκληρο το σύστημα. Εάν εντοπίσει μια άγνωστη διαδικασία ή εφαρμογή, την σταματά μέχρι να την αναλύσει, προκειμένου να σταματήσει κάθε κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας προηγμένης λύσης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με ισχυρές δυνατότητες.

Black Friday: 8 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Μιας και τα καταστήματα είναι κλειστά αυτήν την Black Friday, αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές δε χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά για ώρες. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για απάτες και άλλες παραπλανητικές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες.

Ποια είναι όμως τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να ξεχωρίσετε; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Μην την πατήσετε με τις πρόωρες εκπτώσεις

Σίγουρα κάποια καταστήματα αποφασίζουν να βάλουν εκπτώσεις από τις αρχές του μήνα και δεν είναι εύκολο να αποφευχθούν δεδομένων όλων των φανταχτερών συμφωνιών. Τα καλύτερα deals γίνονται όμως την Black Friday γι’ αυτό και θα πρέπει όσο δελεαστικό και αν είναι να περιμένετε να πετύχετε μια χαμηλότερη τιμή.

Να είστε προσεκτικοί με τη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών όταν καλείτε καταστήματα για να θέσετε προϊόντα σε αναμονή

Ορισμένοι πελάτες προσπαθούν να κρατήσουν κάποια αντικείμενα σε αναμονή για να τα αγοράσουν όταν θα υπάρχουν οι μεγάλες προσφορές. Δυστυχώς όμως οι πωλητές δε μπορούν να κρατήσουν τα προϊόντα σε αναμονή για περισσότερο από 24 ώρες χωρίς ο πελάτης να δώσει διεύθυνση και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Στα χέρια του λάθους πελάτη αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οπότε είναι καλύτερο να τα κάνετε σε καταστήματα που γνωρίζετε τον πωλητή και τον εμπιστεύεστε.

Εξετάστε προσεκτικά όλα τα e-mails και τα μηνύματα που σχετίζονται με την παράδοση

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί με μηνύματα που λένε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παράδοση ή την παραγγελία σας και σας προτρέπουν να κάνετε κλικ σε κάποιον σύνδεσμο. Αυτές είναι πολύ γνωστές απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος που μοιάζουν να προέρχονται από έγκυρες υπηρεσίες ταχυμεταφοράς και οι επόμενες σελίδες ζητάνε συνήθως κωδικούς πρόσβασης ή μπορεί να μολύνουν κρυφά την συσκευή σας.

Προσέξτε τις ψεύτικες προσφορές από μη αξιόπιστους ιστότοπους

Είναι σημαντικό να προσέχετε που κάνετε κλικ. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και ψεύτικες προσφορές με διαφημίσεις σε νόμιμες ιστοσελίδες

Δώστε προσοχή σε ασυνήθιστα υψηλές εκπτώσεις ή πωλήσεις

Θα πρέπει να κάνετε πάντα την έρευνα σας σχετικά με τις αρχικές τιμές των προϊόντων πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις. Πολλές φορές τα καταστήματα αποφασίζουν να βάλουν διαφορετική αρχική τιμή ώστε να φαίνεται πιο ελκυστική η προσφορά.

Προσέξτε τα καταστήματα που αναστέλλουν τις πολιτικές τους

Πολλά καταστήματα αναστέλλουν τις πολιτικές τους που σχετίζονται με την τιμή ή την επιστροφή του προϊόντος για εκείνη την περίοδο, απαγορεύοντας πολλές φορές να επιστρέψετε το προϊόν.

Διαβάστε τα ψιλά γράμματα σε κουπόνια και προσφορές

Θα πρέπει να διαβάζετε για ποια προϊόντα ισχύουν τα κουπόνια γιατί ενδέχεται να εξαιρούνται αυτά τα οποία σας ενδιαφέρουν.

Να είστε προσεκτικοί με τους freebies

Λίγα πράγματα είναι πραγματικά δωρεάν οπότε θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με δώρα και giveaways που χρειάζονται απλά μια εγγραφή. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να προστεθείτε σε μια ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή spam λίστα κλήσεων και στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσατε να θέσετε την ταυτότητά σας σε κίνδυνο.

Για περισσότερη ασφάλεια αγοράστε τα antivirus της Bitdefender που μπορούν και εντοπίζουν οποιαδήποτε άγνωστη διαδικασία ή εφαρμογή και σταματούν κάθε κακόβουλη δραστηριότητα.

Πηγή άρθρου : Bitdefender Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .