Προστατέψτε τα παιδιά σας από ψηφιακή αποπλάνηση

2098

Στη σύγχρονη περίοδο που διανύουμε, το διαδίκτυο και τα social media έχουν εισβάλλει τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις προσωπικές μας ζωές.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

 

Στη σύγχρονη περίοδο που διανύουμε, το διαδίκτυο και τα social media έχουν εισβάλλει τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις προσωπικές μας ζωές. Άτομα σε νεαρές ηλικίες γίνονται εξαρτημένα από τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, υπολογιστής κτλ.) και τα κοινωνικά δίκτυα μετατρέπονται σε εθισμό. Πλέον, η κοινωνική ζωή των εφήβων εκτυλίσσεται σε social πλατφόρμες και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αντικατασταθεί με μηνύματα, likes, σχόλια και αντιδράσεις. Ο εικονικός αυτός κόσμος κρύβει πολλούς κινδύνους. Ένας από τους πιο σύγχρονους είναι το child grooming.

Με τον όρο child grooming αναφερόμαστε την διαδικτυακή παιδική αποπλάνηση. Το φαινόμενο αυτό εκτυλίσσεται όταν κάποιος άγνωστος ενήλικας προσεγγίζει ηλεκτρονικά κάποιο άτομο μικρό σε ηλικία. Η προσέγγιση αυτή στοχεύει στην απόκτηση της εμπιστοσύνης του παιδιού με απώτερο σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η αρχική επαφή με το νεαρό άτομο, πραγματοποιείται αφού έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα για τον στόχο. Ο διαδικτυακός εγκληματίας αφιερώνει χρόνο να μάθει τις προτιμήσεις του θύματος, τα πιστεύω και τις αντιλήψεις αλλά και να παρακολουθήσει την online συμπεριφορά του. Στην συνέχεια, προσεγγίζουν τον ενδιαφερόμενο νέο, παριστάνοντας τον ιδανικό «φίλο». Συνήθως τα παιδιά υπό στόχευση είναι μόνα, δεν έχουν φίλους ή βιώνουν κάποια προβληματική κατάσταση (π.χ. διαζύγιο γονέων). Κατά τον τρόπο αυτό, ο εγκληματίας δείχνει σημάδια συμπαράστασης, συμβουλές και σταδιακά τρυφερότητα.

Αφού, λοιπόν, εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, ο διαδικτυακός απατεώνας ξεκινάει να δείχνει πιο έντονα αισθήματα αγάπης μέχρι και σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Το παιδί, όντας πλέον παρασυρμένο στην απάτη, αποδέχεται την όποια πρόταση συνάντησης, όπου και διαπράττεται το έγκλημα.

Τέτοιου είδους άγνωστοι κυκλοφορούν στα social media και  καθημερινά προσεγγίζουν υποψήφια θύματα. Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν τα σημάδια της αποπλάνησης και πώς να αποτρέψουν την εμφάνισή της.

Σημάδια child grooming

Τα μικρά παιδιά και οι νέοι είναι συνήθως πολύ εκδηλωτικοί σε τέτοιες ηλικίες. Εάν έχουν αναμειχθεί σε ύποπτες διαδικτυακές συζητήσεις, υπάρχουν σημάδια που οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν.

 • Είναι μυστικοπαθείς σχετικά με την online δραστηριότητά τους
 • Πηγαίνουν σε άγνωστα μέρα για να συναντήσουν φίλους
 • Ξαφνικά αποκτούν νέα αξεσουάρ ή αλλάζουν την εμφάνισή τους
 • Επιδεικνύουν ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά για την ηλικία τους
 • Μπορεί να εμφανίζουν συμπεριφορές επιθετικότητας, αφαιρετικότητας και κατάθλιψης
 • Εναλλακτικά εμφανίζουν διαταραχές ύπνου ή διατροφής

Τρόποι προφύλαξης από το child grooming

Προκειμένου να μην χρειαστεί τα παιδιά μας να έρθουν αντιμέτωπα με το διαδικτυακό αυτό φαινόμενο, είναι ανάγκη οι γονείς να εφαρμόσουν ορισμένες πρακτικές προφύλαξης.

 • Με την εκκίνηση χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, να μάθουν να συνομιλούν μόνο με φίλους και στενούς γνωστούς του κύκλου τους
 • Να μιλήσουν στα νεαρά άτομα για τα ψέματα και τις απάτες που μπορούν να συναντήσουν online
 • Να προστατέψουν τις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού με προγράμματα γονικής προστασίας Βρείτε ένα οικογενειακό πακέτο της Bitdefender ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ )
 • Να μην είναι υπερβολικά αυστηροί για την χρήση των social media, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστικότητα από την πλευρά των παιδιών
 • Να είναι πάντα ανοιχτοί και δεκτικοί στα προβλήματα των παιδιών

Προστατεψτε το παιδί σας με Με τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender! Ανακαλύψτε τις δυναμικές τους παροχές ΕΔΩ!

Επισκεφτείτε την σελιδα της Bitdefender https://bitdefender.gr

Επισκεφτείτε την Bitdefender στο Facebook https://www.facebook.com/pages/Bitdefender-Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .