Πως να προστατευτείτε απο το κακόβουλο λογισμικό CryptoLocker που απαιτεί από τα θύματα του να πληρώσουν λύτρα

16

Cryptolocker

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

To CryptoLocker είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη μορφή malware της οικογενείας Ransomeware που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ​​τον Σεπτέμβριο του 2013. Το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί τα αρχεία στους υπολογιστές που έχει προσβάλει και απαιτεί από τα θύματα του να πληρώσουν λύτρα, προκειμένου να ανακτήσουν την πρόσβαση στα κλειδωμένα αρχεία.

Cryptolocker

Το CryptoLocker κρυπτογραφεί τα δεδομένα του θύματος με μια πολύ ισχυρή μέθοδο κρυπτογράφησης. καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση στα αρχεία αν δεν καταβληθούν τα λύτρα στους εγκληματίες. Το ποσό κυμαίνεται από 100 έως και 300 δολάρια σε Bitcoins, εξαρτάται από τον «τιμοκατάλογο». Καμιά φορά το πόσο μπορεί να είναι πολύ αυξημένο, εξαρτάται πάντα από τον εγκληματία και το είδος τους στόχου του.

Μόλις το κακόβουλο λογισμικό κλειδώσει τον υπολογιστή, δίνει στο θύμα του 72 ώρες για να πληρώσει τα λύτρα, αλλιώς σύμφωνα με τον εκβιασμό ο ιός θα διαγράψει το κλειδί αποκρυπτογράφησης που είναι ο μόνος τρόπος για να εμφανιστούν και πάλι τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Τι μπορεί να συμβεί αν ο υπολογιστής σας μολυνθεί; Η απάντηση απογοητεύει. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια λύση αποκρυπτογράφησης αν δεν έχετε το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες είναι μια κρυπτογράφηση στα 2048 bit και είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσει.
Επειδή όμως η πρόληψη είναι πάντα μια από τις καλύτερες τεχνικές στην ασφάλεια, παρακάτω περιγράφουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε μια πιθανή μόλυνση από τον ιό CryptoLocker:

  • Έχει αναφερθεί ότι οι περισσότεροι ιοί παραδόθηκαν μέσω κάποιου email που περιείχε μολυσμένα συνημμένα. Αποφύγετε να ανοίγετε συνημμένα από αγνώστους ή να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που έρχονται με spam emails. Συνήθως οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό. Γενικά αποφύγετε το άνοιγμα emails και συνημμένων αρχείων από άγνωστες πηγές, ειδικά όταν έρχονται σε .zip ή σε .rar.
  • Οι περισσότεροι έχετε κάποιο πρόγραμμα anti-virus, αλλά ξέρετε αν είναι αποτελεσματικό; Βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστο και πάντα ενημερωμένο.
  • Ενημερώνετε πάντα το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας.
  • Κρατάτε πάντα (και όσο πιο συχνά γίνετε) αντίγραφα ασφαλείας. (Tip: Πριν κρατήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός.)
  • Δημιουργήστε λογαριασμούς στο σύννεφο για αποθήκευση αρχείων και εκτός υπολογιστή.
  • Οι χρήστες των Windows 7 οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργήσουν σημεία επαναφοράς του συστήματος τους και οι χρήστες των Windows 8,καλό θα ήταν να τα ρυθμίσουν έτσι ώστε να κρατούν το ιστορικό αρχείων.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει format στο σκληρό σας δίσκο και ότι το trojan CryptoLocker έχει διαγραφεί εντελώς πριν να επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows ή να επαναφέρετε τα αρχεία σας από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην προστασία των συστημάτων σας από αυτό το malware.

CryptoPrevent δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό ειδικό ασφαλείας Nick Shaw

cryptoprevent

Είναι ένα εργαλείο για κάθε Windows OS (XP, Vista, 7, 8, και 8.1). Το εργαλείο θα κλειδώσει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα Windows για την πρόληψη λοίμωξης από το κακόβουλο λογισμικό Cryptolocker ή «ransomware». Λόγω του τρόπου που λειτουργεί το CryptoPrevent, προστατεύει πραγματικά από πάρα πολλά κακόβουλα λογισμικά, όχι μόνο από το Cryptolocker

HitmanPro.Alert ένα επίσης δωρεάν εργαλείο που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από το κακόβουλο λογισμικό CryptoLocker ransomware.

hitman-pro-alert

Το HitmanPro.Alert περιλαμβάνει ένα νέο χαρακτηριστικό, που ονομάζεται CryptoGuard και παρακολουθεί το σύστημα αρχείων σας για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες. Όταν εντοπίσει κάποια ύποπτη συμπεριφορά, εξουδετερώνει τον κακόβουλο κώδικα και τα αρχεία σας παραμένουν ασφαλή.

BitDefender Anti-CryptoBlocker ένα εργαλείο αποκλεισμού κρυπτογράφησης που μπορεί να ανιχνεύσει και να μπλοκάρει το κακόβουλο λογισμικό.

Bitdefender-Anti-CryptoLocker

 

 

Για να  κατεβάσετε το CryptoPrevent πατήστε ΕΔΩ

Για να  κατεβάσετε το HitmanPro.Alert πατήστε ΕΔΩ

Για να  κατεβάσετε το BitDefender Anti-CryptoBlocker πατήστε ΕΔΩ

 

Πηγή άρθρου : http://iguru.gr/2014/04/18/cryptolocker-what-is-and-how-to-protect-yourself/

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ