ΠΡΟΣΟΧΗ στους απατεώνες που υπόσχονται εύκολα δάνεια μέσω Facebook

3999

Ειδικοί  εξηγούν τους κινδύνους που προέρχονται από προσφορές για δάνεια μέσω spam μηνυμάτων ή απο αναρτήσεις προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο τι μπορεί να συμβεί αν οι χρήστες απαντήσουν σε τέτοιου είδους μηνύματα, ενώ παρέχουν και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της διαδικτυακής απάτης από αδίστακτους «ψηφιακούς δανειστές».

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Σχετικά με τα προφίλ που κάνουν ανάρτηση σε ομάδες και υπόσχονται εύκολα δάνεια διαγραφή της ανάρτησης τους ( ώστε να μην εξαπατηθεί κανείς ) και αναφορά στο προφίλ τους . Τα μηνύματα τους είναι μεταφρασμένα από το Google και αν τα διαβάσετε με προσοχή θα δείτε οτι κάπου το μήνυμα είναι ότι νανε δηλαδή ακαταλαβίστικα 

Spam για δάνεια: Ακριβά και επικίνδυνα

Κάποια μικρά γραφεία και ιδιώτες δανειστές χρημάτων, μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τις εκστρατείες marketing μεγάλων τραπεζών, καταφεύγουν συχνά στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αρκετά συχνά, αυτά τα μηνύματα χρησιμεύουν ως «μανδύας» για αδίστακτους «οργανισμούς», οι υπηρεσίες των οποίων αποδεικνύονται πολύ ακριβότερες απ’ ό,τι διαφημίζεται. Τυπική απάτη στο διαδίκτυο αποτελούν και τα πιστωτικά spam. Προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για το θύμα, προσφέρουν τη βοήθειά τους στη λήψη δανείου και ζητούν είτε κωδικούς πρόσβασης σε online τραπεζικά συστήματα, είτε τον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης κάρτας (CVV), ή στοιχεία διαβατηρίου ή επικοινωνίας του χρήστη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για τη σύνταξη πλαστών εγγράφων.

Τα βασικά εργαλεία των απατεώνων «δανειστών»:

Phishing – Προσπάθειες υποκλοπής των οικονομικών στοιχείων του χρήστη, μέσω πλαστών ιστοσελίδων και απομιμήσεων επίσημων εγγράφων και αιτήσεων από γνωστές τράπεζες.

Κακόβουλα συνημμένα αρχεία που μιμούνται έντυπα αίτησης δανείου ή εγκεκριμένες συμβάσεις πίστωσης.

Απαντήσατε σε ένα μήνυμα spam; Δείτε το inbox σας να γεμίζει με ακόμη περισσότερο spam!

Η απάντηση σε ένα spam email, ακόμα και αν γίνει χωρίς καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στη «διαφήμιση», δηλώνει στους spammers ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πράγματι υπάρχει και χρησιμοποιείται ενεργά (μερικοί spammers στέλνουν μηνύματα σε τυχαίες διευθύνσεις). Ως εκ τούτου, ο αριθμός των «διαφημιστικών» μηνυμάτων που αποστέλλονται στο εκτεθειμένο email, θα αυξηθούν σημαντικά.

Μην απαντάτε

Η απάντηση σε ένα spam email, ακόμα και αν γίνει χωρίς καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στη «διαφήμιση», δηλώνει στους spammers ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πράγματι υπάρχει και χρησιμοποιείται ενεργά (μερικοί spammers στέλνουν μηνύματα σε τυχαίες διευθύνσεις).

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των «διαφημιστικών» μηνυμάτων που αποστέλλονται στο εκτεθειμένο email, θα αυξηθούν σημαντικά.

Τι να προσέχετε

 • Μην εισάγετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες
 • Μη συμπληρώνετε HTML φόρμες που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς, ειδικά αν ο υπολογιστής σας δεν προστατεύεται από ένα πρόγραμμα antivirus που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να μπλοκάρει κακόβουλα links
 • Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτους και μην ανταλλάσετε αλληλογραφία για οικονομικά θέματα με άγνωστους «δανειστές»
 • Μην «τρέχετε» εκτελέσιμα αρχεία ή μην ανοίγετε συνημμένα, ειδικά αρχεία και έγγραφα από άγνωστους αποστολείς (σε ακραίες περιπτώσεις, κάντε το μόνο αφού το πρόγραμμα antivirus που διαθέτετε έχει κρίνει ότι ένα αρχείο είναι ασφαλές).

«Δάνεια ανεξάρτητα απ τον Τειρεσία δίνονται σε επαγγελματίες και ιδιώτες από 10.000 € έως 500.000 € (παραπάνω). από ανεξάρτητους οργανισμούς. Χαμηλό επιτόκιο, ελάχιστα δικαιολογητικά, γρήγορα αποτελέσματα. e-mail: akis_giannoulatou@yahoo.co.uk». ( το email δεν είναι πάντα το ίδιο μιας και υπάρχουν πάρα πολύ απατεώνες . Ένα άλλο είναι το laurenza06@outlook .com και το Ecofinance123@gmail.com καθώς και πολλά άλλα ) Τo παραπάνω –ασύντακτο– ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να σας θυμίζει κάτι. Αν όχι, διαβάζοντας το ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται…

Ενώ βρίσκεσαι σε βαθιά περίσκεψη, πελαγωμένος στους απλήρωτους λογαριασμούς και τα χρέη που απειλούν ακόμα και την επιβίωσή σου, ξαφνικά βρίσκεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο αυτό το παραπάνω μήνυμα. Ένας άγνωστος, με ηλεκτρονική διεύθυνση Βρετανίας έρχεται να σε ενημερώσει ότι μπορεί να σου δώσει την ανάσα που περίμενες. Μετρητά (και μάλιστα μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ!) χωρίς πολλούς ελέγχους, με ελάχιστα δικαιολογητικά και πολύ σημαντικό με χαμηλό επιτόκιο!

Δυστυχώς η αλήθεια απέχει έτη φωτός μακριά, καθώς το συγκεκριμένο μήνυμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες (και έχει ενημερωθεί σχετικά η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος από την «Α») είναι άλλη μια ηλεκτρονική απάτη με στόχο τους ευκολόπιστους ή αμαθείς τους διαδικτύου.

Τα… μεταφορικά!

Στον διάλογο που είχαμε με τον αποστολέα έγινε εύκολα αντιληπτό πως για να αντεπεξέλθει  χρησιμοποιούσε αυτόματο διαδικτυακό μεταφραστή μιας και ο «Άκης Γιαννουλάτου» δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα φανταστικό πρόσωπο. Στο ερώτημα, τι απαιτείται για να πάρει κάποιος το δάνειο, η απάντηση είχε ως εξής: «Ναι μπορώ να σας δώσω το δάνειο, αλλά θα πρέπει να πληρώσει € 200 για τη μεταφορά του δανείου. Αν είστε εντάξει με αυτό κάνετε ενημερώστε μας ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με τη διαδικασία δανείου. Ευχαριστώ και περιμένω e-mail σας. Άκης».

Αντιπροτείναμε να κρατηθεί το ποσό αυτό από το δάνειο, αλλά η απάντηση ήταν κατηγορηματική (παρατίθεται όπως ακριβώς τη λάβαμε): «Δυστυχώς μπορούμε να πάρουμε το € 200 από το δάνειο. Θα πρέπει να πληρώσει το € 200 στην εταιρεία μου εδώ στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αν δεν είναι εντάξει με αυτό θα πρέπει να για να πάρει για το δάνειο». Δυσκολευθήκαμε να καταλάβουμε, συνεχίσαμε τον διάλογο στα αγγλικά αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα και το αυτό. Ο συντάκτης των μηνυμάτων δεν είναι αγγλομαθής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί αυτόματο μεταφραστή!

Πίσω από τις διαδικυακές απάτες αυτού του είδους άλλωστε κρύβονται «εγκέφαλοι» συνήθως από την μαύρη ήπειρο, οι ίδιοι δηλαδή που κατά καιρούς μας ενημερώνουν ότι σκοτώθηκε κάποιος βαθύπλουτος με το δικό μας επίθετο και αν συμφωνούμε θα μας παρουσιάσουν ως τον μοναδικό κληρονόμο για να μοιραστούμε την περιουσία του. Αυτό πάντα προϋποθέτει την κατάθεση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού για να τρέξουν τις διαδικασίες. Μόνο που επί της ουσίας τρέχουν οι αποστολείς προς άγνωστη κατεύθυνση με τα χρήματα ζεστά στην τσέπη τους.

Οι μορφές της απάτης

Σε γενικές γραμμές οι απάτες αυτές είναι γνωστές με τον όρο «scam» και αφορούν κάποια συναλλαγή που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται κάποια χρήματα από το υποψήφιο θύμα – παραλήπτη του παραπλανητικού μηνύματος. Ωστόσο, το θύμα δεν παραλαμβάνει ποτέ τα προσφερόμενα ανταλλάγματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παρακάτω παραδείγματα scams:

 • Νιγηριανά scam ή απάτη 419: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλεται μήνυμα που ζητάει με συγκινησιακά φορτισμένο τόνο από τον παραλήπτη να βοηθήσει στη διεκπεραίωση κάποιας οικονομικής συναλλαγής, η οποία συνήθως αφορά ποσό πολλών εκατομμυρίων. Ως αποτέλεσμα της βοήθειάς του θα έχει προμήθεια ένα σημαντικό ποσοστό του ποσού αυτού.Οι συναλλαγές που εμφανίζονται συχνότερα είναι: η διεκδίκηση ανύπαρκτων κληρονομιών, η αποδέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η παραλαβή και αποθήκευση των χρημάτων του αποστολέα σε ασφαλές μέρος και η επένδυση των χρημάτων αυτών στη χώρα του θύματος. Η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων μηνυμάτων προέρχεται από τη Νιγηρία. Για το λόγο αυτό η πρακτική αυτή αποκαλείται «νιγηριανό scam» αλλά και «απάτη 419» από το άρθρο του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που αφορά στις οικονομικές απάτες.Οι απατεώνες διατηρούν την επικοινωνία και στέλνουν μάλιστα και αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους (φυσικά πλαστά), ώστε το θύμα να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία. Κάποια στιγμή ζητούν χρήματα από τον παραλήπτη για τα έξοδα της συναλλαγής, φόρους κ.λπ. Από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα χρήματα, κάθε δίοδος επικοινωνίας διακόπτεται και φυσικά το θύμα δεν καταφέρνει να αποκτήσει το αστρονομικό ποσό που του είχαν τάξει.
 • Διεθνή Λαχεία: «Διεθνή» λαχεία αποστέλλουν e-mails, ανακοινώνοντας κέρδη. Στη συνέχεια και αφού τα θύματα έχουν πεισθεί για τα κέρδη, ζητούν απ’ αυτούς να καταβάλλουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνουν να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.
 •  Δημοπρασίες: Σε μη αξιόπιστες ιστοσελίδες δημοπρασιών ενδέχεται να γίνεται πλειστηριασμός ανύπαρκτων αντικειμένων. Τα θύματα πληρώνουν προκαταβολές και διαδικαστικά έξοδα, ωστόσο δεν παραλαμβάνουν ποτέ το αντικείμενο για το οποίο πλειοδότησαν.
 • Ransomware: Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το θύμα λαμβάνει μήνυμα με ένα συνημμένο αρχείο ή πρόγραμμα. Μόλις το ανοίξει αρχίζει διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του. Ως συνέπεια, το θύμα δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο του εκτός από το μήνυμα που του άφησαν οι «scammers» στο οποίο του εξηγούν ότι μόνο αφού πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό θα του αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης. Πρόκειται ουσιαστικά για απαγωγή των αρχείων μας, για την ανάκτηση των οποίων πρέπει να καταβάλουμε λύτρα! Τελευταία μάλιστα υποδύονται το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ζητούν περί τα 100 ευρώ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

 • είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
 • είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ)
 • είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία. Επίσης, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
 • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
 • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
 • Ιστότοπος: www.cyberkid.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθείστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .