Αν για πολλούς ο όρος «Σκοτεινό διαδίκτυο» είναι άγνωστος … τρομοκράτες, παιδόφιλοι και έμποροι ναρκωτικών τον γνωρίζουν πολύ καλά . Στην χώρα μας σχηματίστηκε δικογραφία για δυο νεαρούς που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο δίκτυο για να επισκέπτονται σελίδες με πορνογραφικό υλικό
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
«Μεταξύ τους επικοινωνούν τρομοκράτες, πράκτορες κρατών για να μην μπορεί να υπάρχει έλεγχος για το μήνυμα που στέλνει» αναφέρει ο Κώστας Βλαχάκης, παρουσιαστής της εκπομπής «Η τεχνολογία μας ενώνει» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 18:45 στο webtv του STAR.GR, επισημαίνοντας έτσι ότι το σκοτεινό δίκτυο είχε άλλη χρήση στην αρχή.
«Αυτό ήταν μια τεχνολογική εφεύρεση του αμερικανικού ναυτικού για στρατιωτικούς σκοπούς και εν συνεχεία διαδόθηκε εμπορικά και χρησιμοποιήθηκε από χρήστες που ήθελαν ανωνυμία στο διαδίκτυο» δήλωσε ο αναλυτής για θέματα ασφάλειας, κ. Ιωάννης Μιχαλέτος.
Τα προγράμματα TOR που είναι νόμιμα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε προσφέρουν ανωνυμία και έχουν χρησιμοποιηθεί και για… καλό σκοπό.
«Χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, όταν ήθελαν οι δημοσιογράφοι να στείλουν το ρεπορτάζ τους κι αυτό να μην κοπεί από το κράτος, που ήλεγχε όλα τα πακέτα δεδομένων που έφευγαν από κει» προσθέτει ο Κώστας Βλαχάκης.
Στο σκοτεινό διαδίκτυο γίνονται και οικονομικές συναλλαγές, με ανυπολόγιστο τζίρο χωρίς όμως να αλλάζουν χέρια χρήματα, αλλά bitcoin!
«Πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα, και γίνεται συναλλαγή μόνο από σέρβερ προς σέρβερ. Τα τελευταία έτη, στη Σιγκαπούρη και σε άλλα κράτη, υπάρχουν ΑΤΜ bitcoin,που σημαίνει ότι βάζεις κωδικό και βγάζεις χαρτονόμισμα» εξηγεί ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος.
Το darknet είναι ένα αυτόνομο διαδίκτυο. Η βασική διαφορά του με το «world wide web» είναι ότι έχει περιορισμένη εμβέλεια και επιπλέον λειτουργεί σε καθεστώς ανωνυμίας, χάρη σε εντελώς διαφορετικά συστήματα και τεχνικές δομές.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το δημιούργησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η μυστικότητα των συνομιλιών στα πλοία του στόλου της χώρας. Ήταν και παραμένει ένα παράλληλο με το ίντερνετ δίκτυο, το οποίο «σβήνει» αυτόματα την ταυτότητα του χρήστη. Ωστόσο πολύ γρήγορα αυτό το «σκοτεινό» διαδικτυακό κόσμο, ανακάλυψαν οι παράνομοι σε ολόκληρο το κόσμο, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών παράνομων υλικών, ακόμα και πυρηνικών αποβλήτων.
Ο χρήστης του Darknet, είναι ανώνυμος, καθώς η ταυτότητα του υπολογιστή του, το ID δηλαδή, δεν είναι φανερό. Ακόμα και εάν κάποιος ανακαλύψει την ταυτότητα του υπολογιστή του που “περιπλανήθηκε” στο «σκοτάδι», η πραγματική ταυτότητα του χρήστη είναι αλλοιωμένη με αποτέλεσμα την απόλυτη ανωνυμία. Οι μαφιόζοι των ΗΠΑ και κυρίως η Ιταλική Μαφία που δραστηριοποιείται στην Αμερική, πολύ γρήγορα έκανε “εικόνισμα” το «Darknet», και οι πληρωμένοι εκτελεστές της εγκληματικής οργανώσεις, άρχισαν να κλείνουν τα «συμβόλαια θανάτου» διεθνώς μέσω του «σκοτεινού κόσμου», διατηρώντας απόλυτα την ανωνυμία τους.
Οι «βαρόνοι» της κόκας έχουν πια ειδικούς λογαριασμούς στο «Darknet» και κλείνουν συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση κόκας, ενώ οι διακινητές παιδικού πορνό βρήκαν το απόλυτο εργαλείο για να πουλάνε το νοσηρό προϊόν τους. Στο «Darknet» βρίσκεις ακόμα και υλικό με δολοφονίες παιδιών, αρκεί να έχει μερικές δεκάδες, εκατοντάδες ευρώ η δολάρια για να αγοράσεις το υλικό και πάντα με την ανωνυμία σου εξασφαλισμένη.
Το darknet δεν είναι ένα συγκεντρωτικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως δεν απαιτείται πουθενά να γίνει είσοδος σε ηλεκτρονικές πύλες με ταυτοποίηση προσωπικών στοιχείων.
Στο ίντερνετ, μπαίνοντας στο facebook για παράδειγμα, η ανταλλαγή μηνυμάτων αλλά και το ανέβασμα φωτογραφιών και άλλων αρχείων αφήνει πάντα πίσω αόρατα ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία καταγράφουν και ταξινομούν όλες αυτές τις πληροφορίες. Ακριβώς αυτά τα ίχνη είναι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για λόγους παρακολούθησης και κατασκοπείας.
Από την άλλη πλευρά, ο εντοπισμός αντίστοιχων πληροφοριών είναι σχεδόν αδύνατος στο darknet. Εκεί η πλοήγηση γίνεται με όρους άκρας μυστικότητας, δεν υπάρχουν μηχανές αναζήτησης όπως η google ούτε φόρουμ ή ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.
Πηγές : star.gr & iefimerida.gr