Αρχική » Internet » Το σκοτεινό διαδίκτυο . Tρομοκράτες , παιδόφιλοι & έμποροι ναρκωτικών το γνωρίζουν πολύ καλά

Το σκοτεινό διαδίκτυο . Tρομοκράτες , παιδόφιλοι & έμποροι ναρκωτικών το γνωρίζουν πολύ καλά

153

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Αν για πολλούς ο όρος «Σκοτεινό διαδίκτυο» είναι άγνωστος … τρομοκράτες, παιδόφιλοι και έμποροι ναρκωτικών τον γνωρίζουν πολύ καλά . Στην χώρα μας σχηματίστηκε δικογραφία για δυο νεαρούς που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο δίκτυο για να επισκέπτονται σελίδες με πορνογραφικό υλικό

Διαβάστε σχετικό άρθρο της σελίδας μας πατώντας ΕΔΩ

Διαβάστε εδώ σχετικά με το  Deep Web (επίσης γνωστό και ως Deepnet, DarkNet, Undernet, το αόρατο Web ή το κρυμμένο Web) πατώντας ΕΔΩ

Ειδικοί μίλησαν στο STAR και εξηγούν τι κρύβει αυτό το σκοτεινό δίκτυο.

«Μεταξύ τους επικοινωνούν τρομοκράτες, πράκτορες κρατών για να μην μπορεί να υπάρχει έλεγχος για το μήνυμα που στέλνει» αναφέρει ο Κώστας Βλαχάκης, παρουσιαστής της εκπομπής «Η τεχνολογία μας ενώνει» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 18:45 στο webtv του STAR.GR, επισημαίνοντας έτσι ότι το σκοτεινό δίκτυο είχε άλλη χρήση στην αρχή.

«Αυτό ήταν μια τεχνολογική εφεύρεση του αμερικανικού ναυτικού για στρατιωτικούς σκοπούς και εν συνεχεία διαδόθηκε εμπορικά και χρησιμοποιήθηκε από χρήστες που ήθελαν ανωνυμία στο διαδίκτυο» δήλωσε ο αναλυτής για θέματα ασφάλειας, κ. Ιωάννης Μιχαλέτος.

Τα προγράμματα TOR που είναι νόμιμα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε προσφέρουν ανωνυμία και έχουν χρησιμοποιηθεί και για… καλό σκοπό.

«Χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, όταν ήθελαν οι δημοσιογράφοι να στείλουν το ρεπορτάζ τους κι αυτό να μην κοπεί από το κράτος, που ήλεγχε όλα τα πακέτα δεδομένων που έφευγαν από κει» προσθέτει ο Κώστας Βλαχάκης.

Στο σκοτεινό διαδίκτυο γίνονται και οικονομικές συναλλαγές, με ανυπολόγιστο τζίρο χωρίς όμως να αλλάζουν χέρια χρήματα,  αλλά bitcoin!

«Πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα, και γίνεται συναλλαγή μόνο από σέρβερ προς σέρβερ. Τα τελευταία έτη, στη Σιγκαπούρη και σε άλλα κράτη, υπάρχουν ΑΤΜ bitcoin,που σημαίνει ότι βάζεις κωδικό και βγάζεις χαρτονόμισμα» εξηγεί ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος.

Το darknet είναι ένα αυτόνομο διαδίκτυο. Η βασική διαφορά του με το «world wide web» είναι ότι έχει περιορισμένη εμβέλεια και επιπλέον λειτουργεί σε καθεστώς ανωνυμίας, χάρη σε εντελώς διαφορετικά συστήματα και τεχνικές δομές.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το δημιούργησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η μυστικότητα των συνομιλιών στα πλοία του στόλου της χώρας. Ήταν και παραμένει ένα παράλληλο με το ίντερνετ δίκτυο, το οποίο «σβήνει» αυτόματα την ταυτότητα του χρήστη. Ωστόσο πολύ γρήγορα αυτό το «σκοτεινό» διαδικτυακό κόσμο, ανακάλυψαν οι παράνομοι σε ολόκληρο το κόσμο, με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων και διακινητών παράνομων υλικών, ακόμα και πυρηνικών αποβλήτων.

Ο χρήστης του Darknet, είναι ανώνυμος, καθώς η ταυτότητα του υπολογιστή του, το ID δηλαδή, δεν είναι φανερό. Ακόμα και εάν κάποιος ανακαλύψει την ταυτότητα του υπολογιστή του που «περιπλανήθηκε» στο «σκοτάδι», η πραγματική ταυτότητα του χρήστη είναι αλλοιωμένη με αποτέλεσμα την απόλυτη ανωνυμία. Οι μαφιόζοι των ΗΠΑ και κυρίως η Ιταλική Μαφία που δραστηριοποιείται στην Αμερική, πολύ γρήγορα έκανε «εικόνισμα» το «Darknet», και οι πληρωμένοι εκτελεστές της εγκληματικής οργανώσεις, άρχισαν να κλείνουν τα «συμβόλαια θανάτου» διεθνώς μέσω του «σκοτεινού κόσμου», διατηρώντας απόλυτα την ανωνυμία τους.

Οι «βαρόνοι» της κόκας έχουν πια ειδικούς λογαριασμούς στο «Darknet» και κλείνουν συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση κόκας, ενώ οι διακινητές παιδικού πορνό βρήκαν το απόλυτο εργαλείο για να πουλάνε το νοσηρό προϊόν τους. Στο «Darknet» βρίσκεις ακόμα και υλικό με δολοφονίες παιδιών, αρκεί να έχει μερικές δεκάδες, εκατοντάδες ευρώ η δολάρια για να αγοράσεις το υλικό και πάντα με την ανωνυμία σου εξασφαλισμένη.

Το darknet δεν είναι ένα συγκεντρωτικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως δεν απαιτείται πουθενά να γίνει είσοδος σε ηλεκτρονικές πύλες με ταυτοποίηση προσωπικών στοιχείων.

Στο ίντερνετ, μπαίνοντας στο facebook για παράδειγμα, η ανταλλαγή μηνυμάτων αλλά και το ανέβασμα φωτογραφιών και άλλων αρχείων αφήνει πάντα πίσω αόρατα ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία καταγράφουν και ταξινομούν όλες αυτές τις πληροφορίες. Ακριβώς αυτά τα ίχνη είναι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για λόγους παρακολούθησης και κατασκοπείας.

Από την άλλη πλευρά, ο εντοπισμός αντίστοιχων πληροφοριών είναι σχεδόν αδύνατος στο darknet. Εκεί η πλοήγηση γίνεται με όρους άκρας μυστικότητας, δεν υπάρχουν μηχανές αναζήτησης όπως η google ούτε φόρουμ ή ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Πηγές : star.gr & iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

 

 

Αρθρογράφος Ευτύχιος Αστανάστας

Δείτε επίσης

Οι 10 εντολές του Facebook

To Facebook είναι πια κομμάτι στην καθημερινή μας ζωή. Κάθε μέρα αφιερώνουμε αρκετές ώρες μπροστά …