[Μέρος 2ο] Έρευνα – Παιδόφιλοι στο facebook . Αληθινά παραδείγματα και οδηγίες προφύλαξης για γονείς και παιδιά

1982

Για να κατανοήσει κανείς το τρόπο δράσης των παιδόφιλων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την παγίδευση θυμάτων, θα πρέπει να «συναναστραφεί» ιντερνετικά μαζί τους, ή να παραστήσει το θύμα. Στα πλαίσια της έρευνας μας για τη μάστιγα αυτή, ακολουθήσαμε τη δεύτερη οδό για ένα διάστημα πολλών μηνών, ούτως ώστε να μάθουμε λεπτομέρειες και παγίδες και έτσι να κατανοήσουμε, τους τρόπους προφύλαξης.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αυτό που διαπιστώσαμε προς έκπληξή μας είναι πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κυκλοφορούν εκατοντάδες παιδόφιλοι ή άτομα με παιδοφιλικές τάσεις που χάρη στο facebook έχουν βρει ένα πολύ καλό εργαλείο που τους επιτρέπει να προσεγγίζουν τα ανήλικα θύματα τους.

Το παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια της έρευνάς μας για τη δράση των παιδόφιλων στο ελληνικό ίντερνετ και πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. το 2013, περί τους 800 παιδόφιλους κυκλοφορούσαν ελεύθεροι ανάμεσά μας. Πιστεύουμε πως ο αληθινός αριθμός παιδόφιλων και ατόμων με παιδοφιλικές τάσεις, είναι πολλαπλάσιος.

Για να κατανοήσουμε τους κινδύνους, πρέπει να μπούμε στη ψυχοσύνθεση των επίδοξων δραστών. Σύμφωνα με την έρευνά μας, δύο είναι οι κύριοι τύποι παιδόφιλων που λυμαίνονται το facebook. Ο τύπος του «ανόητου» και ο τύπος του «ευφυούς» αρπακτικού με το δεύτερο να είναι εξαιρετικά πιο επικίνδυνος και πιο δύσκολος να συλληφθεί.

Ο «ανόητος» θύτης

Ως «ανόητο», ορίζουμε το θύτη που θα επιχειρήσει άμεση και δίχως προσχήματα προσέγγιση θύματος, από τη πρώτη στιγμή της επικοινωνίας με αυτό, ή κατά το αρχικό στάδιο. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει φόβο στο παιδί και θα το απομακρύνει, λόγω της «άγαρμπης» απαίτησής του για πορνογραφικό υλικό, sexting και συνάντηση, δίχως πρώτα να έχει κερδηθεί η εμπιστοσύνη του θύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο «ανόητος» θύτης είναι επικίνδυνος, αλλά η έλλειψη εμπειρίας και σωστής μεθοδολογίας (grooming) προς το θύμα, θα δυσκολέψει τις προσπάθειές του. Η κοινωνική του αδεξιότητα μέσω των κοινωνικών δικτύων, δεν αποκλείεται λοιπόν να τον στρέψει σε παιδιά του περιβάλλοντός του για να κορέσει τις ανώμαλες ορέξεις του. Ακολουθούν δύο σχετικά παραδείγματα:

Επιπλέον, ο ανόητος θύτης θα επιχειρήσει προσέγγιση από το κανονικό του προφίλ στο facebook, ενώ σε περιπτώσεις που χρησιμοποιήσει ψεύτικο, συνήθως θα είναι κακοφτιαγμένο και θα βάλει το θύμα σε υποψίες.

Ο «ευφυής» θύτης

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά διότι έχουμε να κάνουμε με αρπακτικό που γνωρίζει το «σωστό» τρόπο προσέγγισης και μπορεί να αφιερώσει ακόμη και μήνες κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του θύματος πριν περάσει στο επόμενο στάδιο. Ο «ευφυής» θύτης θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους:

1ον, εικονικό παιδικό ή γυναικείο προφίλ

Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδόφιλο να προσεγγίσει το θύμα του αν παριστάνει πως είναι συνομήλικος ή γυναίκα. Με αυτό το τρόπο έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα φιλίας του ή να ξεκινήσει σχετική συνομιλία.

α) Εικονικό γυναικείο προφίλ:

β) εικονικό παιδικό προφίλ (πρόκειται για ευφυέστατο θύτη που εφαρμόζει «άψογες» τεχνικές προσέγγισης που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες. Το προφίλ του ήταν γεμάτο με ανήλικους φίλους).

Στη πολύμηνη δράση του και στις συνομιλίες που συγκεντρώσαμε μαζί του όλο αυτό το διάστημα, είδαμε έναν ευφυέστατο και συνάμα αδίστακτο άνθρωπο, που είχε το χρόνο και τη διάθεση να αφιερωθεί στην αλίευση ανήλικων κοριτσιών, χρησιμοποιώντας άψογα τη τεχνική του grooming για μεγάλο διάστημα πριν περάσει στο «ψητό» και κάνει λόγο για από κοινού καλοκαιρινές διακοπές και επιχειρώντας να μας εμπλέξει σε sexting, ανταλλαγές φωτογραφιών κτλ.

Τα ψεύτικα προφίλ που κατασκευάζει ο «ευφυής» θύτης είναι σχεδόν άψογα και μπορούν να ξεγελάσουν όχι μόνο το θύμα, αλλά και τους γονείς του. Πρόκειται για προφίλ που υφίστανται για μήνες ή ακόμη και χρόνια και είναι γεμάτα με αναρτήσεις που αντιστοιχούν σε αυτές ενός παιδιού. Ο θύτης θα επιχειρήσει και θα καταφέρει να μπει σε γκρουπ που απευθύνονται σε παιδιά, υποκρινόμενος τον συνομήλικο ή ακόμη και το συμμαθητή. Δεν θα διστάσει να δημιουργήσει σελίδες και ομάδες με καθαρά παιδικό ή εφηβικό προσανατολισμό, τα οποία θα είναι τόσο άψογα στην εμφάνιση, που δε πρόκειται να κινήσουν καμία υποψία.

Εν ολίγοις, ο «ευφυής» θύτης γνωρίζει τέλεια τη γλώσσα και τις συμπεριφορές των εν δυνάμει θυμάτων του, που αρχικά δεν θα δώσει το παραμικρό δείγμα υποψίας. Αφού (πχ μέσω της «παιδικής» ομάδας που θα έχει δημιουργήσει), αποκτήσει επαφή με τα προφίλ εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων παιδιών, θα «ξεμοναχιάσει» το «εύκολο» θύμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιδί με οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα στο σχολείο κτλ, για τα οποία ο «συνομήλικος» θύτης θα προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του. Στη συνέχεια και προϊόντος του χρόνου (ανάλογα το θύμα), θα περάσει στο επόμενο στάδιο, γινόμενος πιο τολμηρός. Εάν το θύμα ενδώσει, η υπόλοιπη πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Για αυτό το λόγο τα παιδιά σας δεν πρέπει να έχουν στις επαφές τους άτομα που δεν τα γνωρίζουν προσωπικά.

2009: Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μία πρωτοποριακή έρευνα για το φαινόμενο της παιδοφιλίας και της παιδεραστίας πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από την ομάδα του καθηγητή Ε. Παπάνη. Στην έρευνα αυτή καταγράφηκε για πρώτη φορά ο τρόπος που οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τους ανηλίκους μέσω του διαδικτύου. Καταγράφονται τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ατόμων που προσεγγίζουν παιδιά, η θεματολογία των συνομιλιών τους και το κατά πόσο διακινείται παιδικό πορνογραφικό υλικό.

Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου δύο chat rooms, δηλαδή δύο ιστοχώροι με δύο ψεύτικα παιδικά προφίλ: ενός αγοριού από τη Μυτιλήνη και ενός κοριτσιού από την Αθήνα. Και τα δύο υποτίθεται ότι ήταν 10 ετών και ότι καλούσαν ανθρώπους σε προσωπική συνομιλία στο chat.

Το φανταστικό αγόρι προερχόταν από μία τετραμελή οικογένεια χωρισμένων γονέων και είχε μικρότερο αδελφό. Το κορίτσι ανήκε σε μία επίσης τετραμελή οικογένεια, είχε μία αδελφή δύο χρόνια μικρότερη και κατοικούσε σε νότιο προάστιο των Αθηνών.

Τις πρώτες εβδομάδες της έρευνας, τα δύο φανταστικά παιδιά προσεγγίστηκαν από συνολικά 50 άτομα, τα οποία είχαν εισέλθει στο chat room, αναζητώντας φιλική παρέα ή ερωτικό σύντροφο.

Το αγόρι προσεγγίστηκε από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα 26 ετών, ο οποίος όμως διέκοψε τη συνομιλία όταν έμαθε την ηλικία του.

Αντίθετα, το κορίτσι προσεγγίστηκε από 49 άνδρες μεταξύ 20 και 45 ετών: το 1% έγγαμοι χωρίς παιδιά και το 99% άγαμοι. Το 50% ήταν κάτοικοι αστικών περιοχών, το 30% ημιαστικών και το 20% νησιωτικών περιοχών.

Από αυτούς οι 42 εκ των συνολικά 50 που προσέγγιζαν τα παιδιά, παρουσίασαν φυσιολογική συμπεριφορά: διέκοψαν τη συνομιλία τους αμέσως μόλις κατάλαβαν ότι πρόκειται για ανήλικα. Οι 2 παρουσίασαν εν δυνάμει παραπτωματική συμπεριφορά, αφού συνέχισαν να συνομιλούν με την ανήλικη.

Όμως, οι 8 στους 50 εμφάνισαν καθαρά παιδοφιλικά χαρακτηριστικά, αφού προσπάθησαν να προσελκύσουν την ανήλικη. Αυτοί είχαν ηλικία 20-27 ετών και ήταν κάτοικοι αστικών περιοχών.

Αν και η έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αξιόλογη, στη πραγματικότητα δεν έξυσε ούτε τη κορφή του παγόβουνου.

Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες αποκρύψεως των διαδικτυακών αποτυπωμάτων ενός θύτη, ακόμη και αν αυτός που δεν είναι δεινός γνώστης της ιντερνετικής τεχνολογίας. Δρομολογητές τύπου onion, και VPN’s, δηλαδή εφαρμογές που μας επιτρέπουν να αποκρύψουμε τη τοποθεσία μας, είναι διαθέσιμες είτε δωρεάν, είτε με συνδρομή λίγων ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το έργο των διωκτικών αρχών περιπλέκεται αρκετά, ωστόσο η σύλληψη πριν μερικά χρόνια ενός άνδρα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εφάρμοζε αυτές τις τακτικές, σημαίνει πως τίποτα δεν είναι «αλεξίσφαιρο». Για ευνόητους λόγους δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους και τα μέσα απόκρυψης ταυτότητας.

Χρήσιμες ενέργειας σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι ύποπτο

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διστάσετε να καταγγείλετε το συντομότερο δυνατό το άτομο που «ενοχλεί» το παιδί σας. Αν και η αστυνομία διαθέτει τα μέσα και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να οδηγηθεί στα ίχνη του δράστη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε.

  • Αρχικά μην προσπαθήσετε να «τρομάξετε» το δράστη απειλώντας ότι θα πάτε στην αστυνομία.
  • Κρατήστε πλήρες ιστορικό συνομιλίας και γενικά δραστηριότητας που έχει ο ύποπτος με το παιδί σας.
  • Πηγαίνετε στη σελίδα του προφίλ του και τραβήξτε ένα printscreen όπως το παρακάτω, όπου θα φαίνεται η πλήρης ηλεκτρονική του διεύθυνση. Με αυτό το τρόπο θα διευκολύνεται τις αρχές στον εντοπισμό του, ακόμη και αν «κατεβάσει» το προφίλ του.

Η ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση είναι μοναδική για κάθε χρήστη του facebook και δεν αλλάζει. Είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν οι αρχές στα ίχνη του.

Το ίδιο ισχύει και για σελίδες ή γκρουπ, ακόμη και για φωτογραφίες παιδιών που κυκλοφορούν κατά κόρον σε αυτά.

ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ

ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΣΕ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΣ ΥΛΙΚΟ

Σε κάθε περίπτωση, το ίχνος ενός προφίλ, σελίδας ακόμη και φωτογραφίας που ανεβεί στο facebook, δεν χάνεται ποτέ.

Το σπουδαιότερο όλων είναι να μην διστάσετε να προβείτε σε καταγγελία.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς οφείλουν να λάβουν μέτρα όπως:

  • Να μην κοινοποιούν οι ίδιοι φωτογραφίες των παιδιών τους.
  • Να απαγορεύουν στα παιδιά τους τις επαφές με αγνώστους στο ίντερνετ.
  • Να εξηγήσουν στα παιδιά τους να μην δέχονται αιτήματα φιλίας και μηνύματα από αγνώστους.
  • Να απαγορεύουν στα παιδιά τους να αναρτούν φωτογραφίες, ή στη χειρότερη περίπτωση να τις έχουν κλειδωμένες.
  • Να ελέγχουν τακτικά τη δραστηριότητα του παιδιού στο διαδίκτυο.
  • Να έχουν τον υπολογιστή/ταμπλετ σε κοινόχρηστο χώρο (πχ σαλόνι) και όχι στα δωμάτια των παιδιών.
  • Να μην αγοράζουν στα παιδιά τους κινητά με πρόσβαση στο ίντερνετ, ή να μπλοκάρουν τη σχετική λειτουργία.
  • Να συζητούν τακτικά και να ενημερώνουν τα παιδιά τους σε σχέση με τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
  • Να παρατηρούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να αναπτύξουν μαζί τους «φιλική» σχέση για να είναι σε θέση να εκμαιεύσουν τυχόν «περίεργες» συμπεριφορές τρίτων.
  • Να μην δαιμονοποιήσουν το διαδίκτυο καθότι είναι πολύ χρήσιμο για εκπαιδευτικούς και λοιπούς λόγους, αλλά πάντα να διατηρούν τον έλεγχο της χρήσης του.

Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες ασφάλειας και προφύλαξης:

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=14335&Itemid=0&lang

Το Α και το Ω της παιδικής ασφάλειας στο ίντερνετ είναι η εγρήγορση των γονιών και η σωστή ενημέρωση και επίβλεψη των παιδιών τους.

Κατεβάστε την εφαρμογή για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή : factchecker

Επιπλέον

Χρησιμοποιείστε προγράμματα ασφάλειας και παρακολούθησης της ιντερνετικής δραστηριότητας των παιδιών σας . Σας δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του χρόνου χρήσης και μπλοκαρίσματος ιστοσελίδων που δεν επιθυμείτε το παιδί σας να επισκέπτεται. Παρέχουν μπλοκάρισμα ακόμη και με βάση λέξεις κλειδιά (πχ sex) και σας ειδοποιεί για τυχόν παραβίαση των παραμέτρων που έχετε θέσει. Μπορείτε επίσης να λαμβάνεται πλήρεις αναφορές για τη συνολική διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού σας μέσω email.

Ο Γονικός έλεγχος (Parental Control) είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο δίνει στους γονείς την δυνατότητα να περιορίζουν την πλοήγηση του παιδιού στο ίντερνετ, προστατεύοντάς το -όσο είναι δυνατόν- από ιστοσελίδες κακόβουλου περιεχομένου.

Οι δυνατότητες των προγραμμάτων γονικού ελέγχου ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο την πλοήγηση στο internet, αλλά μπορούν να προσφέρουν, ανάλογα με το προϊόν, και μία μεγάλη γκάμα από δυνατότητες περιορισμού και ελέγχου του παιδιού, όπως:

Περιορισμό:

  • των σελίδων στις οποίες έχει πρόσβαση
  • του χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή
  • των παιχνιδιών τα οποία μπορεί να παίξει
  • των εγκατεστημένων προγραμμάτων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει
  • των επαφών από τις οποίες δέχεται mails

Έλεγχο – ενημερώσεις:

  • έλεγχος των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτεται
  • ειδοποίηση για προσπάθεια πρόσβασης σε απαγορευμένη σελίδα
  • έλεγχος των επαφών με τις οποίες συνομιλεί στα social networks (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.)
  • ενημέρωση για χρήση απαγορευμένων λέξεων στα social networks (για παράδειγμα: αυτοκτονία, αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ, κ.λπ.)

Ένα απο τα κορυφαία antivirus που παρέχει την δυνατότητα γονικού ελέγχου είναι της εταιρείας Bitdefender Greece . Με τη λειτουργία του Γονικού Έλεγχου (Family Advisors) , μπορείτε διακριτικά να επιβλέπετε τις online δραστηριότητες των παιδιών σας , έτσι ώστε να είναι πάντα ασφαλείς στο διαδίκτυο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .