Αρχική » Ασφάλεια στο Internet » ESET : Πώς να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα cyberbullying

ESET : Πώς να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα cyberbullying

eset.robot

Η ESET® ετοίμασε μία λίστα με τα συμπτώματα που μπορούν να διακρίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν αν έχουν πέσει θύματα cyberbullying.  

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Με αφορμή τον ορισμό της 17ης Ιουνίου ως ημέρας για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο –«Stop cyberbullying day», η ESET® ετοίμασε μία λίστα με τα συμπτώματα που μπορούν να διακρίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν αν έχουν πέσει θύματα cyberbullying.  

Απότομες απαντήσεις και αλλαγές στη διάθεση

Οι συχνές εναλλαγές διαθέσεων δεν σημαίνουν κατ‘ ανάγκη ότι το παιδί ενοχλείται από τους συνομηλίκους του. Ωστόσο, αν συνοδεύονται από νευρικές αντιδράσεις σε απλές, καθημερινές ερωτήσεις, και ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται μετά την χρήση του εικονικού κόσμου, είναι καιρός ο γονιός να ρωτήσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ξεπερνώντας τις συνηθισμένες απαντήσεις «καλά», «μια χαρά», και προσπαθώντας να σκάψει βαθύτερα για να μάθει πώς το παιδί του αισθάνεται πραγματικά για την εμπειρία του στο διαδίκτυο.

Διαγραφή λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα

Αν το παιδί ξαφνικά εγκαταλείψει κάποιο από τα αγαπημένα του κοινωνικά δίκτυα, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, τη στιγμή που οι περισσότεροι νέοι αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια στην εικονική πραγματικότητα. Τα εργαλεία γονικού ελέγχου που είναι εγκατεστημένα στις συσκευές των παιδιών μπορούν να δώσουν μία καλή εικόνα σχετικά με το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί συχνότερα.

Απόσυρση από φίλους και οικογένεια

Είναι φυσικό οι έφηβοι να προσπαθούν να γίνουν πιο ανεξάρτητοι από τους γονείς τους και, συνεπώς, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους φίλους. Ωστόσο, αν απομακρύνονται και από αυτούς, απομονώνονται στα δωμάτιά τους και αποφεύγουν τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και τις συσκευές τους, κάτι δεν πάει καλά.

Ξαφνικές και σημαντικές σωματικές αλλαγές

Έχει το παιδί ξαφνικά χάσει βάρος ή την όρεξή του; Μήπως έχει προβλήματα στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και είναι άτονο το πρωί; Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για πολλά πράγματα, αλλά αν συνδυαστεί με κάποια από τα προαναφερθέντα σημεία, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε εκφοβισμό, offline ή online.

Προσποιείται ότι είναι άρρωστο για να αποφύγει το σχολείο 

Όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν δικαιολογίες από καιρό σε καιρό, για να αποφύγουν ένα τεστ, ή απλά μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Ωστόσο, αν το παιδί προσποιείται ότι είναι άρρωστο πολύ συχνά, υπάρχει ίσως ένα πιο σοβαρό πρόβλημα πίσω από αυτό, όπως ο φόβος της αναπόφευκτης σύγκρουσης με αυτόν που το φοβερίζει.

Άλλες ενδείξεις

Αν τα παιδιά από χαρούμενα και θετικά γίνουν θλιμμένα και με άγχος, ή εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης και αναστάτωσης μετά τη χρήση του υπολογιστή ή του κινητού, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Για να προφυλάξουν τα παιδιά τους, οι γονείς πρέπει πρώτα απ‘ όλα να συζητούν μαζί τους, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι γονείς ενδιαφέρονται για αυτά και βρίσκονται δίπλα τους για να τα βοηθήσουν. Επίσης, οι γονείς δεν πρέπει  ποτέ να υποτιμούν το cyberbullying και τις επιδράσεις τους στην υγεία του παιδιού και να είναι πάντα σε εγρήγορση, καταγράφοντας μηνύματα του εκφοβιστή ώστε να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία των ενεργειών του. Απαραίτητη κρίνεται επίσης η χρήση μίας αξιόπιστης λύσης γονική ελέγχου που δίνει μια καλή εικόνα των κινήσεων των παιδιών στο διαδίκτυο και βοηθά σημαντικά στον εντοπισμό των προβλημάτων όταν αυτά προκύψουν.

Περισσότερα στο σχετικό άρθρο του Ondrej Kubovič, IT Security Specialist της ESET. 

Σχετικά με την ESET

Από το 1987, η ESET® αναπτύσσει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων. Πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται σήμερα τις λύσεις της ESET χρησιμοποιώντας έτσι την τεχνολογία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ευρεία σειρά λύσεων ασφαλείας καλύπτει όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, προσφέροντας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους απλούς καταναλωτές την ιδανική ισορροπία επιδόσεων και προληπτικής προστασίας.

Η ESET διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων , το οποίο καλύπτει 180 χώρες, και διατηρεί περιφερικά γραφεία σε Μπρατισλάβα, Σαν Ντιέγκο, Σιγκαπούρη και Μπουένος Άιρες. Επιπλέον, διαθέτει τοπικά γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς κι ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.eset.com/gr καθώς και το Κέντρο Τύπου της ESET.

Facebook: www.facebook.com/eset    

YouTube: www.youtube.com/esetgr

Twitter: twitter.com/eset_hellas 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eset-hellas

ESET Hellas

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ Σταματογιάννης Ν. : Συμβουλές για την προστασία των ανηλικων στο διαδίκτυο

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ [/button

 

Αρθρογράφος Ευτύχιος Αστανάστας

Δείτε επίσης

Έφηβοι και μεταμεσονύκτιο σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Όχι δεν κοιμάται, κάνει vamping . Κόκκινα μάτια, ατονία και έντονη υπνηλία για τον έφηβο σας, …