[ESET] Άγνοια των γονέων σχετικά με τη διαχείριση ζητημάτων CyberBullying – Συμβουλές

801

eset-robot

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Μια νέα μελέτη από την ESET αποκάλυψε ότι το 54 τοις εκατό των γονέων στη Βρετανία αγνοεί πλήρως αν το παιδί του έχει υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στους περισσότερους γονείς λείπουν βασικά εργαλεία και γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αυτή την αυξανόμενη απειλή για την παιδιά.

Το «cyber bullying» (διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι διαδεδομένο στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών από κάποιον για να εκφοβίσει, να απειλήσει ή να διαταράξει. Κατά το περασμένο έτος, σχεδόν 45.000 παιδιά μίλησαν στον οργανισμό «ChildLine» σχετικά με τον εκφοβισμό και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων θα βιώσουν ανάλογη εμπειρία κάποια στιγμή. Ωστόσο, παρά την αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, έρευνα της ESET αποκάλυψε επίσης ότι το 52 τοις εκατό των γονέων δεν έχει καμία απολύτως γνώση για το τι πρέπει να κάνει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο.

 Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Mark James, security specialist της ESET, σημειώνει: «Ο διαδικτυακός ​​εκφοβισμός είναι μια αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά, ωστόσο, αποτελεί σχετικά άγνωστο ζήτημα για την πλειοψηφία των γονέων, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία αντίστοιχη εμπειρία στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ του cyber bullying και των πιο παραδοσιακών μορφών εκφοβισμού, είναι ότι αυτός που φοβίζει το παιδί διαδικτυακά, μπορεί να το ακολουθήσει στο δωμάτιό του. Αυτό τελικά καθιστά το διαδικτυακό εκφοβισμό ακόμη πιο τρομακτικό για ένα παιδί, αφού συχνά δεν μπορεί να ξεφύγει.»

 Άλλα ευρήματα από την έρευνα αποκάλυψαν ότι, όταν ζητήθηκε από τους γονείς να απαντήσουν για το ποιον θα θεωρούσαν υπεύθυνο σε περίπτωση που το παιδί τους έπεφτε θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, οι απαντήσεις είχαν ως εξής:

  • Το 45 τοις εκατό είπε το σχολείο του παιδιού τους.
  • Το 70 τοις εκατό είπε ότι θα επικοινωνούσε με την ιστοσελίδα στην οποία συνέβη ο εκφοβισμός.
  • Το 38 τοις εκατό είπε ότι θα επικοινωνούσε αυτοπροσώπως με τον ίδιο τον εκβιαστή.

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του cyber bullying είναι να μιλήσουν οι γονείς με το παιδί τους και να προσπαθήσουν να καταλάβουν περισσότερα για την κατάσταση. Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην ανταποκρίνονται σε απειλές, να μην διαγράφουν ωστόσο τα μηνύματα, καθώς θα χρειαστούν για να αποδείξουν ότι υφίσταται παρενόχληση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση του cyber bullying, αλλά όλα εξαρτώνται από το ποιος είναι αυτός που πραγματοποιεί τον εκφοβισμό. Αν πρόκειται για ένα άλλο παιδί στο σχολείο, ο γονέας θα πρέπει να επικοινωνήσει με το δάσκαλο. Αν πρόκειται για έναν ξένο, ο γονέας  θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο του Internet (ISP), καθώς μπορεί να εμποδίσει το άτομο να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το παιδί. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, συνιστάται να προσεγγίσει πράγματι ο γονέας αυτόν που εκφοβίζει, καθώς συνήθως αυτή η τακτική επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», επισημαίνει ο James.

Οι επτά χρυσοί κανόνες της ESET για την online ασφάλεια σε γονείς και παιδιά:

1.  Απαραιτήτως ενημερωμένο antivirus και λογισμικό ασφαλείας.

2.  Οπωσδήποτε ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.

3.  Να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τη σύνδεση του internet που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας: ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης και επιτρέψτε στα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο μόνο σε περιόδους που μπορείτε να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις online δραστηριότητές τους. Ορίστε σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

4.  Καθοδηγήστε τα παιδιά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο: δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε αγνώστους στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

5.  Ελέγξτε την κάμερα web, καθώς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους επίδοξους εγκληματίες. Αποσυνδέστε ή καλύψτε την όταν δεν χρησιμοποιείται. Υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει πρόσβαση στην κάμερα σας χωρίς να το γνωρίζετε ή, αν παραβιαστεί η συσκευή σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απομακρυσμένα. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κάμερα μόνο για εγκεκριμένη επικοινωνία: με γνωστούς φίλους και την οικογένεια.

6.  Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν το χρονολόγιο σας ή του παιδιού σας μπορούν να το δουν «Όλοι» ή «Φίλοι φίλων», τότε έχετε χάσει τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

7.  Οι πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο δεν εξαφανίζονται. Μην υποθέσετε ότι όταν διαγράφετε μια φωτογραφία ή ακόμα και ολόκληρο το λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε διαγράψει αυτόματα όλα τα δεδομένα για πάντα. Εικόνες και πληροφορίες ενδέχεται να έχουν ήδη αποθηκευτεί στον υπολογιστή κάποιου άλλου. Τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά για το ποιες φωτογραφίες και λεπτομέρειες θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο.

Σχετικά με την ESET

Από το 1987, η ESET® αναπτύσσει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων. Πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται σήμερα τις λύσεις της ESET χρησιμοποιώντας έτσι την τεχνολογία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ευρεία σειρά λύσεων ασφαλείας καλύπτει όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, προσφέροντας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους απλούς καταναλωτές την ιδανική ισορροπία επιδόσεων και προληπτικής προστασίας.

Η ESET διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων , το οποίο καλύπτει 180 χώρες, και διατηρεί περιφερικά γραφεία σε Μπρατισλάβα, Σαν Ντιέγκο, Σιγκαπούρη και Μπουένος Άιρες. Επιπλέον, διαθέτει τοπικά γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς κι ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και Κύπρο.

 Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.eset.com/gr καθώς και το Κέντρο Τύπου της ESET.

Μάθετε πρώτοι τα νέα της ESET Hellas:

Facebook: www.facebook.com/esetgr

YouTube: www.youtube.com/esetgr

Twitter: twitter.com/eset_hellas

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eset-hellas

Πηγή : ESET Hellas

Δείτε Ακόμα  :

 

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Δείτε τα βίντεο μας στο Youtube πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .