ESET : Στρατηγικές για (ασφαλή) επιβίωση στα Social Media

1046

Eset-logo11-e1337700500710

 

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα γόνιμο έδαφος για τους κυβερνοεγκληματίες, καθώς χιλιάδες ειδήσεις κοινοποιούνται καθημερινά και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιες από τις αναρτήσεις αυτές είναι αληθινές, άρα και ασφαλείς. Καθώς η ασφάλεια των χρηστών κατά τη περιήγησή τους στα social media διακυβεύεται, η ESET συγκέντρωσε μερικές βασικές στρατηγικές, για να παραμένουν ασφαλείς.

Η σημασία των στρατηγικών αυτών επιβεβαιώνεται από τρεις πρόσφατες διαπιστώσεις: αρχικά, σύμφωνα με την εταιρία ασφάλειας Sucuri, κατόπιν σάρωσης περίπου 10 εκατομμυρίων website, βρέθηκε ότι ποσοστό 26% από αυτά είχαν παραβιαστεί και φιλοξενούσαν κακόβουλο περιεχόμενο. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επταετούς έρευνας «Silent Listeners: The Evolution of Privacy and Disclosure on Facebook» του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αποκαλύπτουν πλέον περισσότερα προσωπικά δεδομένα από ποτέ. Τέλος, τα social media αποτελούν ένα εξαιρετικό ορμητήριο κυβερνοεπιθέσεων, όχι μόνο σε χρήστες αλλά και σε εταιρίες, όπως αναφέρεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση «Trustwave 2013 Global Security Report)».

Στρατηγικές Επιβίωσης:

Ο χρήστης οφείλει να είναι προσεκτικός αν μία είδηση εμφανίζεται στις ενημερώσεις του ξαφνικά, αλλά μόνο μία φορά, ακόμη κι από φίλο του. Ένα σημαντικό νέο συνήθως εξαπλώνεται ραγδαία και από πολλά μέσα, οπότε μία αναζήτηση γενικότερα στο διαδίκτυο μπορεί να αποδείξει την εγκυρότητα του. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιόδους αναμονής κάποιας σημαντικής είδησης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην παρούσα φάση με το χαμένο αεροπλάνο της Malaysia Airlines.

Αναρτήσεις που ζητούν «Like» με αντάλλαγμα δώρα ή με στόχο την ενίσχυση μίας προσπάθειας να φτάσει «το 1 εκατ. Likes», θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, καθώς επιτήδειοι χρησιμοποιούν εικονικές σελίδες για να αποσπάσουν «Like», και τις πουλούν μετά σε άλλες εταιρίες. Καθώς τα «Like» παραμένουν στο «Αρχείο Δραστηριοτήτων», θα ήταν χρήσιμο ο χρήστης να διαπιστώσει ότι οι προτιμήσεις του σε συγκεκριμένες σελίδες εξακολουθούν να υφίστανται.

Προσοχή σε posts που ζητούν από το χρήστη να τα κοινοποιήσει για να μπορέσει να τα διαβάσει, κάτι που συνήθως συμβαίνει στο Twitter, λόγω και της μορφής των tweets – μόνο κείμενο σε μορφή κεφαλίδας. Η αντιγραφή του θέματος ή της διεύθυνσης URL στο Google μπορεί να δείξει αν πρόκειται για πραγματική είδηση.

Εξαιρετικά διαδεδομένος τρόπος εξαπάτησης είναι και οι αναρτήσεις που αναφέρονται σε δίαιτες, παραπέμποντας το χρήστη σε μολυσμένες σελίδες. Το καλοκαίρι του 2013, το Instagram βίωσε την πρώτη μεγάλη επίθεση spam, με link σε εικονική σελίδα του BBC.

Κάρτες δώρων που στέλνονται από φίλους θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτες. Πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε στο Pinterest, όπου, για να πάρει ο χρήστης το «δώρο» του, θα έπρεπε να κοινοποιήσει το post σε όλους τους φίλους του. Δώρα δεν υπάρχουν, αντίθετα, ο χρήστης καταλήγει να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες ή ακόμη χειρότερα, να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό.

Οι χρήστες οφείλουν να θυμούνται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν το μοναδικό τρόπο ενημέρωσης, αντιθέτως, υπάρχουν πολλά έγκυρα κανάλια πληροφόρησης. Σε ότι αφορά στις ύποπτες ειδήσεις, συνίσταται η επίσκεψη σε ένα καταξιωμένο ενημερωτικό portal, ενώ αν ο χρήστης έχει υπόνοιες για ανάρτηση που έχει λάβει από φίλο του, με ένα τηλεφώνημα, ένα SMS, ή ένα email μπορεί να διαπιστώσει την εγκυρότητά του. Ειδικά για τους φανατικούς χρήστες του Facebook, η εγγραφή στην ιστοσελίδα Facecrooks, ή η δημιουργία μίας σχετικής ειδοποίησης, όπως για παράδειγμα «social media scams», στην υπηρεσία Google Alerts, θα φροντίσει να λαμβάνουν όλες τις πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με απάτες. Οι χρήστες που είναι ακόμη πιο εξοικειωμένοι, μπορούν να ανατρέξουν στον αναλυτικό οδηγό για εντοπισμό των κακόβουλων scams του Stephen Cobb, Security Evangelist της ESET.

Από πλευράς τεχνολογίας επίσης, υπάρχουν εργαλεία για να βοηθηθεί ο χρήστης. Το Social Media Scanner της ESET είναι ένας γρήγορος, δωρεάν τρόπος για τον έλεγχο της εγκυρότητας των ανακοινώσεων σε Facebook και Twitter. Εκτός από την προστασία των χρηστών ενάντια σε πιθανά ανεπιθύμητο περιεχόμενο και εφαρμογές, το ESET Social Media Scanner βοηθά επίσης στη διαχείριση των ρυθμίσεων απορρήτου, ενώ προτείνει και βελτιώσεις.

Μεταβείτε στο Social Media Scanner της ESET πατώντας ΕΔΩ η κάντε εγκατάσταση την εφαρμογή στο προφίλ σας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

 

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ίντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .