Ασφαλείς online Χριστουγεννιάτικες αγορές με τις συμβουλές της ESET

711

2015-11-26 22_10_41-ESET - Wallpapers

Στον πυρετό των εορταστικών προετοιμασιών, οι χρήστες πολλές φορές δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στην προστασία τους κατά την πραγματοποίηση των online χριστουγεννιάτικων αγορών τους. Καθώς το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να του συμβεί, ειδικά μια τέτοια χαρούμενη περίοδο, είναι να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, η ESET® ετοίμασε ένα οδηγό με 12 πρακτικές συμβουλές, για να απολαύσουν οι χρήστες ξέγνοιαστες και ασφαλείς γιορτές.

 

1.     Έρευνα, έρευνα, και πάλι έρευνα. Όχι μόνο γιατί διασφαλίζει ότι θα βρούμε την πιο συμφέρουσα τιμή και το προϊόν που μας ταιριάζει πραγματικά, αλλά γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα να πέσουμε σε απατεώνες με ψεύτικα websites που θα πάρουν τα λεφτά μας και θα εξαφανιστούν.

2.     Αναρωτηθείτε: Εμπιστεύεστε τον πωλητή; Αν δεν είστε σίγουροι ότι το site, το οnline κατάστημα ή ο πωλητής είναι φερέγγυα, απευθυνθείτε σε μία αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης και χρησιμοποιήστε ψηφιακά πιστοποιητικά ή άλλα εργαλεία πιστοποίησης της αυθεντικότητας για να ελέγξετε. Σε περίπτωση που αγοράζετε από πωλητές σε Amazon και EBay, η βαθμολόγησή τους είναι ένας καλός σύμβουλος.

3.     Να είστε προσεκτικοί με τις προσφορές που βλέπετε στα social media. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δελεάζουν τα θύματα να πάρουν βιαστικές αποφάσεις, μέσα από ελκυστικές προσφορές που έχουν τη μορφή μίας συντομευμένης διεύθυνσης URL, η οποία μπορεί στη συνέχεια να ανακατευθύνει τον επισκέπτη σε ένα site με malware, ή σε μία πλαστογραφημένη σελίδα που έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τα στοιχεία του.

4.     Διασφαλίστε τις πληρωμές σας. Ψάξτε πάντοτε για το σύμβολο του λουκέτου και το «s»  στο τέλος του http στη γραμμή διευθύνσεων URL. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι ενδείξεις ότι η σελίδα είναι κρυπτογραφημένη, επομένως οι πληροφορίες σας πηγαίνουν μόνο στον πάροχο και δεν μπορούν να υποκλαπούν σε μια επίθεση man-in-the-middle– ειδικά αν έχετε ξεχάσει ανοιχτό το WiFi.

5.     Τσεκάρετε τα στοιχεία πληρωμής που αποθηκεύονται. Μερικά website ρωτάν αν θέλετε να αποθηκεύσετε τις λεπτομέρειες της πληρωμής ενώ κάποια άλλα ζητούν ενεργά να το αποφύγετε. Καθώς ο ιστότοπος μπορεί να παραβιαστεί, σκεφθείτε προσεκτικά να θέλετε να αποθηκεύσετε στοιχεία όπως αν προτιμάτε να κάνετε τις αγορές στο σπίτι ή προτιμάτε να παραλάβετε στη δουλειά, ποια είναι η εθνικότητά σας, κ.ά.

6.     Παρακολουθείτε τις τραπεζικές σας συναλλαγές.  Ελέγχετε τακτικά τις αναφορές, έχοντας το νου σας για μικρά ποσά πληρωμών, που δεν ανιχνεύονται εύκολα , ή πιθανές υπερβολικές πληρωμές που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι η πιστωτική σας κάρτα έχει παραβιαστεί. Σταματήστε αμέσως τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα αν δείτε κάτι ύποπτο.

7.     Ασφαλίστε το Wi-Fi σας, μία ενέργεια στην οποία δεν δίνεται συνήθως ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο το ασφαλέςWi-Fi είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά κατά τις online αγορές. Αποφύγετε δωρεάν, ανοιχτά WiFi hotspots και προτιμήστε την ασφάλεια της οικιακής σας σύνδεσης.

8.     Αντιμετωπίστε με επιφύλαξη τα «ευχετήρια» spam emails, τα οποία χρησιμοποιούν πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες ενσωματώνοντας κακόβουλα αρχεία ή link. Αν έχετε αμφιβολίες, διαγράψτε το email ή αν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνήστε με τον αποστολέα χρησιμοποιώντας έναν πιο αξιόπιστο τρόπο (π.χ. τηλέφωνο).

9.     Ελέγξτε τις λεπτομέρειες για τις εορταστικές σας διακοπές. Πολλές φορές οι προσφορές για εορταστικά πακέτα διακοπών είναι προσπάθειες εξαπάτησης από επιτήδειους, γι’ αυτό καλό είναι να ελέγχονται στοιχεία όπως ότι οι πτήσεις είναι υπαρκτές, ή επίσης ότι οι online πράκτορες διαθέτουν πιστοποιητικά ABTA/ATOL.

10.   Προσοχή σε ύποπτα link. Τέτοια περίοδο είναι δημοφιλείς απάτες γνωστές ως Black Hat Search EngineOptimisation (BHSEO) οι οποίες, ανακατευθύνουν τις αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται ψώνια σε κακόβουλες ιστοσελίδες που προσπαθούν να μολύνουν τους χρήστες.

11.   Διαγράψτε τα spam «τιμολόγησης». Μία απλή αλλά ισχυρή επίθεση που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες, είναι αυτή των emails που έχουν τίτλο σχετικό με λεπτομέρειες αγοράς, shipping ή πληρωμής, αποσκοπώντας ότι ένας εξαντλημένος από τα χριστουγεννιάτικα ψώνια χρήστης θα υποκύψει. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να περιέχουν ένα μολυσμένο αρχείο ή σύνδεσμο, οπότε εφαρμόζουμε τους συνήθεις κανόνες: να είμαστε προσεκτικοί, υπομονετικοί και να κάνουμε την έρευνά μας.

12.   Εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας. Με εκατομμύρια δώρα παγκοσμίως να περιλαμβάνουν συσκευές νέας τεχνολογίας iPads, iPhones και smartwatches, ας φροντίσουμε όλοι να τα εξοπλίσουμε με λύσεις ασφαλείας, ειδικά αν προορίζονται για παιδιά.

Από το 1987, η ESET® αναπτύσσει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων. Πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται σήμερα τις λύσεις της ESET χρησιμοποιώντας έτσι την τεχνολογία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ευρεία σειρά λύσεων ασφαλείας καλύπτει όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, προσφέροντας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους απλούς καταναλωτές την ιδανική ισορροπία επιδόσεων και προληπτικής προστασίας.

Η ESET διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων , το οποίο καλύπτει 180 χώρες, και διατηρεί περιφερικά γραφεία σε Μπρατισλάβα, Σαν Ντιέγκο, Σιγκαπούρη και Μπουένος Άιρες. Επιπλέον, διαθέτει τοπικά γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς κι ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.eset.com/gr καθώς και το Κέντρο Τύπου της ESET.

Μάθετε πρώτοι τα νέα της ESET Hellas:

ESET Hellas Facebook

ESET Hellas Youtube

ESET Hellas Twitter

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σελίδα μας  σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET Hellas , η οποία κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων , δίνει την ευκαιρία σε έναν τυχερό να κερδίσει μια άδεια της εφαρμογής Smart Security 9 παρέχοντας του ολοκληρωμένη προστασία πραγματικού χρόνου απέναντι σε ιούς και άλλες διαδικτυακές απειλές . Πάρτε μέρος και εσείς στον διαγωνισμό μας πατώντας ΕΔΩ 

 Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθείστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .