Είναι το παιδί εθισμένο στο διαδίκτυο ; Δείτε τα συμπτώματα του εθισμού

1809

kkkk

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός κόσμος , ένα ελκυστικό περιβάλλον ! Τις περισσότερες φορές οι γονείς εντοπίζουν καθυστερημένα το πρόβλημα, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας με το παιδί, αλλά και της έλλειψης γνώσεων τόσο όσον αφορά τη σύγχρονη τεχνολογία όσο και τα συμπτώματα του εθισμού.Θυμήσου όμως ότι πρέπει να τον ελέγχεις εσύ !

Tα κύρια συμπτώματα ενός εθισμένου παιδιού:

1.    Αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο καθημερινά στη χρήση του υπολογιστή.
2.    Δεν μπορεί να σταματήσει/ελαττώσει τον χρόνο ενασχόλησής του.
3.    Αισθάνεται υπερβολική ικανοποίηση κατά την ενασχόληση με το Διαδίκτυο.
4.    Δαπανά χρηματικά ποσά στο Διαδίκτυο.
5.    Μειώνει τον χρόνο που περνά με τους φίλους του.
6.    Απομονώνεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
7.    Παύει να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.
8.    Δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για το σχολείο και για τις άλλες δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα την παραμέληση και εγκατάλειψη του σχολείου.
9.    Νιώθει άγχος και εμμονή με το Διαδίκτυο.
10.    Είναι προσηλωμένος σε μια άλλη εικονική πραγματικότητα και επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τις καθημερινές ενασχολήσεις.
11.    Αλλάζει τις καθημερινές του συνήθειες: για παράδειγμα, κοιμάται την ημέρα και χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τη νύχτα.
12.    Παρουσιάζει διατροφικές διαταραχές (παχαίνει, ενώ δεν τρώει πολύ)
13.    Παραμελεί τον εαυτό του (δεν φροντίζει την προσωπική του υγιεινή, παραμελεί τη διατροφή και την άσκηση)
14.    Εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά, θυμό και ένταση όταν στερείται τη χρήση του Διαδικτύου.
15.    Εκδηλώνει ακόμα και (ψυχο)σωματικά συμπτώματα: πονοκεφάλους, ημικρανίες, ξηρότητα οφθαλμών, καθώς και μυοσκελετικές παθήσεις.
16.    Είναι πιθανό -αν και δεν συμβαίνει πάντα- να γίνει πιο εσωστρεφές, λιγομίλητο, κατσουφιασμένο, ευέξαπτο κ.λπ.

Ο εθισμός σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει τον χρήστη σε οριακές αποφάσεις και συμπεριφορές, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει ακόμα και σε σημείο να εκδηλώσει πρόθεση για αυτοκτονία. Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνεπάγονται διαταραχή εφόσον διαρκούν για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον τριών μηνών.

(Από το βιβλίο του Χρήστου Γουλτίδη «Παιδιά στο διαδίκτυο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) 

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς:

Θέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα χρήσης του διαδικτύου στο οποίο παραμένουν σταθεροί

Ορίζουν –για παράδειγμα- μια μέρα το μήνα που η χρήση του διαδικτύου αντικαθιστά μία οικογενειακή δραστηριότητα

Παρακολουθούν διακριτικά την συμπεριφορά του παιδιού τους πριν, κατά την διάρκεια και μετά την χρήση

Συμβουλεύονται την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για οποιαδήποτε ανησυχία η προβληματισμό τους και επιθυμούν να πάρουν κατεύθυνση από κάποιον ψυχολόγο.

 

Δείτε Ακόμα  :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .