Αρχική » Social Media » Facebook » Facebook και Παιδιά : Τα υπέρ και τα κατά

Facebook και Παιδιά : Τα υπέρ και τα κατά

fbma8ites

 

Το να είσαι γονιός στη σύγχρονη εποχή σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και τη δυσκολία της απόφασης σχετικά με το ρόλο που θα επιτρέψεις να παίξει η τεχνολογία στη ζωή των παιδιών σου. Σήμερα, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κατακλύζονται από iPods, βιντεοπαιχνίδια και αμέτρητες συσκευές πρόσβασης στο ίντερνετ, και ενώ είναι σχετικά εφικτό να έχετε τον έλεγχο της ασφαλούς χρήσης στο σπίτι, δεν ισχύει το ίδιο έξω από αυτό.

Τα υπέρ

Κοινωνικές δεξιότητες

Το Facebook επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες φίλους τους και να αποκτούν καινούργιους. Όταν γίνεται σωστή χρήση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνουν να μη νιώθει απομονωμένο.

Εξωτερίκευση-εξωστρέφεια

Το προφίλ στο Facebook επιτρέπει στο παιδί να έχει μια δική του, ατομική σελίδα, όπου έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του. Επιπλέον, μπορεί να συμμετέχει σε αντίστοιχες ομάδες και να γίνεται μέλος σε σελίδες που του αρέσουν, καθώς και να μαθαίνει για τα χόμπι και τις δραστηριότητες των συνομιλήκων του.

Ψηφιακή επάρκεια

Το να διαχειρίζεται το παιδί τη σελίδα του στο Facebook το βοηθά να μάθει πώς να γράφει τα σχόλιά του και να κοινοποιεί τις φωτογραφίες που του αρέσουν, αλλά και το πώς να σερφάρει στο διαδίκτυο. Το να έχει βασικές ψηφιακές γνώσεις από μικρή ηλικία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνο καθώς θα μεγαλώνει.

Μορφωτική εξέλιξη

Η πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων χρησιμοποιεί τα social media για να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες του σχολείου. Το να μοιράζονται γνώσεις για τα σχολικά μαθήματα είναι ένας σπουδαίος λόγος για να έχουν πρόσβαση στο Facebook.

Τα κατά

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν προσβλητικά

Όσο κι αν καταφέρετε να διδάξετε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται κόσμια στο διαδίκτυο, με σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους, δεν είναι στο χέρι σας η συμπεριφορά των άλλων παιδιών, που ενδέχεται να ποστάρουν χυδαία ή απρεπή σχόλια στον τοίχο του δικού σας παιδιού.

Ο λογαριασμός στο Facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του ίντερνετ

Είναι αδύνατον να απομονώσετε τη σελίδα του Facebook από το υπόλοιπο διαδίκτυο – λινκς και εφαρμογές είναι παντού. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να εξερευνήσει τον κόσμο του ίντερνετ ή δεν του έχετε ακόμα τόση εμπιστοσύνη για να βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε ένας λογαριασμός στο Facebook είναι μάλλον κακή ιδέα.

Προσοχή στους φίλους των φίλων του

Πολύ συχνά το πρόβλημα δημιουργείται όχι με τους φίλους του παιδιού σας, αλλά με τους φίλους των φίλων του. Όταν το παιδί σας αποδέχεται ένα αίτημα φιλίας από κάποιον, σιγουρευτείτε ότι έχετε τσεκάρει το προφίλ του και τη λίστα των φίλων του (αν είστε «φίλοι» με το παιδί σας, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους δικούς σας φίλους, επίσης!).

Όποια, λοιπόν, κι αν θα είναι τελικά η απόφασή σας σχετικά με το αν θα επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει λογαριασμό στο Facebook ή όχι, προσπαθήστε να την πάρετε από κοινού μαζί του. Αν καταλήξετε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη ώρα, τότε συμφωνήστε ότι θα ξανασυζητήσετε το θέμα μετά από κάποιο εύλογο διάστημα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να καταφύγει το παιδί σας στο σπίτι κάποιου φίλου του και να το κάνουν μόνα τους, κρυφά από εσάς! Δεν συμφωνείτε;

Πηγή : planet-greece.blogspot.com

Αρθρογράφος Administrator

Δείτε επίσης

Προβλήματα σε Facebook, Messenger, Instagram και WhatsApp

Αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χρήση του Facebook και των διάφορων άλλων υπηρεσιών της …