Ο μεγάλος αδελφός είναι εδώ και το όνομά του είναι το Facebook

1024

Η έλευση και η καθιέρωση του Facebook, έχουν οδηγήσει σε πλήρη παρακολούθηση των δεδομένων μας, με το γνωστό social network να έχει την πλήρη συγκατάθεσή μας για να κάνει κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η έλευση και η καθιέρωση του Facebook, έχουν οδηγήσει σε πλήρη παρακολούθηση των δεδομένων μας, με το γνωστό social network να έχει την πλήρη συγκατάθεσή μας για να κάνει κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω αναφέρει άρθρο το Ολλανδικό site τεχνολογίας The Next Web όπου παρομοιάζει το Facebook με τον Big Brother του 1984.

Στο άρθρο το Facebook είναι η οντότητα του Big Brother με τη διαφορά ότι δεν μας κυβερνά σε μια δυστοπική κοινωνία, όπως συνέβαινε στο Οργουελικό μυθιστόρημα 1984 αλλά ότι γνωρίζει τα πάντα για μας, με τη συγκατάθεση και παρότρυνσή μας.

Το δημοσίευμα παραθέτει τον Vint Cerf , έναν από τους πατέρες του ίντερνετ, ο οποίος έχει αναφέρει την ιδιωτικότητα σαν μια ανωμαλία καθώς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι προτιμούσαν τα κοινά και η ιδιωτικότητα υποδήλωνε μια ασκητική ζωή. Με την καθιέρωση των social media και τους ανθρώπους να θέλουν να διαμοιράζουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, φαίνεται να ξαναγυρίζουμε πάλι σε εκείνες τις κοινωνίες όπου όλοι μοιράζονταν τα πάντα με όλους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μοιραζόμαστε τεράστιες ποσότητες πληροφορίας κι όχι μόνο για εμάς. Για παράδειγμα, πόσες φορές κάποιος που δεν ασχολείται ενεργά με το Facebook προστέθηκε σε ετικέτα σε μια φωτογραφία χωρίς να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του;

Πολλές φορές δε, με το να αποδεχόμαστε τους όρους διαφόρων εφαρμογών, του δίνουμε άδεια να ακούσουν τις συνομιλίες μας (τουλάχιστον στη θεωρία).

«Έχουμε πρόσβαση στο μικρόφωνό σας αν έχετε δώσει την άδεια στην εφαρμογή μας κι αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες λειτουργίες που απαιτούν ήχο» έχει δηλώσει προηγουμένως το Facebook.

Διαβάστε την σημείωση στο τέλος του άρθρου 

Αυτό αφορά σε εφαρμογές όπως αναγνώριση ηχητικού κομματιού και βίντεο ανάμεσα σε άλλα. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στον τοίχο μας διαφημίσεις σχετικές με αναζητήσεις που έχουμε κάνει σε μηχανές αναζητήσεων. Αυτό δείχνει μια γενικότερη διασύνδεση αλλά και την κατασκευή του ψηφιακού μας προφίλ χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Το άρθρο προτείνει τέσσερεις λύσεις για να γλιτώσουμε από την εποπτεία του Big Brother:

  1. Απεγκατάσταση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης
  2. Εύρεση εναλλακτικών τρόπων να τρέξουμε τις επαφές ή εναλλακτικών εφαρμογών
  3. Εύρεση εφαρμογών που μπορούν να μπλοκάρουν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης από την καταγραφή ήχου
  4. Μετάβαση σε άλλα κοινωνικά δίκτυα που σέβονται την ιδιωτικότητα.

Βέβαια, από τις παραπάνω προτεινόμενες λύσεις, κάποιες μπορεί να είναι αρκετά δραστικές για κάποιον που θέλει να μοιράζεται γεγονότα στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, τα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα που προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη της ιδιωτικότητας, δεν πληρούν τον σκοπό που θα ήθελε ενδεχομένως ο χρήστης καθώς δεν έχουν μεγάλη απήχηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Ολλανδικό site τεχνολογίας The Next Web πατώντας εδώ

 

Πηγή Άρθρου : Κώστας ΒλαχάκηςTechblog.Gr

 

Σημείωση : Το αρθρο αναφέρει για μια φήμη που είχε κυκλοφορήσει από μια καθηγήτρια τηλεπικοινωνιων στην Φλόριντα , όταν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι η εφαρμογή ζητούσε πρόσβαση στο μικρόφωνο της συσκευής για την ακρόαση των συνομιλιών των χρηστών . Φυσικά κάτι τέτοιο το κοινωνικό δίκτυο το αρνήθηκε και είχε αναφέρει επίσης οτι ”Αποκτούμε πρόσβαση στο μικρόφωνο της συσκευής σας μόνο αν έχετε δώσει άδεια στην εφαρμογή μας και εφόσον χρησιμοποιείτε ενεργά συγκεκριμένες λειτουργίες που απαιτούν ήχο για παράδειγμα την εγγραφή ενός βίντεο” . Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο πιστεύω η εταιρεία να καταγράφει και να επεξεργάζεται έναν τόσο τεράστιο όγκο δεδομένων , από εκατομμύρια χρήστες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή υπάρχει ένας τρόπος να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο . Μπαίνετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας του κινητού σας , επιλέγετε Ρυθμίσεις – Εφαρμογές – Facebook – Άδειες – Μικρόφωνο και απενεργοποιείτε τη σχετική επιλογή . Μπορείτε να διαβάσετε και το αρθρο αυτό Δωρεάν εφαρμογές και πως έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα όπου στο τέλος του άρθρου έχει έναν οδηγό για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα δικαιώματα των εφαρμογών πάνω στα προσωπικά σας δεδομένα .

 

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .