Facebook Marketplace : Oι πιο κοινές απάτες και πώς να τις αποφύγετε

2692

Το facebook είναι ίσως το γνωστότερο μέσω ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 3 δις. χρήστες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν καθημερινά διάφορες υπηρεσίες του με τις πιο γνωστές να είναι το instagram, messenger, marketplace και whatsapp. Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα είναι το instagram, messenger και το marketplace.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι . Πατήστε στην φώτο
Η Audax Cybersecurity, είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με κύριο αντικείμενο την προσφορά καινοτόμων υπηρεσιών Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Ασφάλεια Πληροφοριών και Δικτύων – Information Security Services).

Το facebook είναι ίσως το γνωστότερο μέσω ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 3 δις. χρήστες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν καθημερινά διάφορες υπηρεσίες του με τις πιο γνωστές να είναι το instagram, messenger, marketplace και whatsapp. Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα είναι το instagram, messenger και το marketplace.

Το marketplace είναι ένα μέσω αγοραπωλησίας για ιδιώτες και εταιρείες. Όποιος διαθέτει λογαριασμό στο facebook μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει ό,τι θέλει μέσω της πλατφόρμας. Όπως σε κάθε αγοραπωλησία έτσι και στο marketplace υπάρχει η πιθανότητα  εξαπάτησης.

Συνήθεις απάτες

Οι συνηθέστερες απάτες που βλέπουμε σε αυτή την πλατφόρμα αγοραπωλησιών facebook marketplace είναι οι εξής:

  1. Πώληση ψεύτικων προϊόντων. Για παράδειγμα βλέπετε να πωλείται ένα Apple iPhone 11 σε πολύ χαμηλή τιμή π.χ. 300€ ενώ η αρχική τιμή του είναι 869€. Αυτό δείχνει ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί που προσπαθούν να μας εξαπατήσουν θα προσθέσουν είτε εικόνες χαμηλής ποιότητας όπου δεν θα φαίνεται ξεκάθαρα το προϊόν, είτε εικόνες που απεικονίζεται κάποιο προϊόν που του μοιάζει, είτε ακόμα εικόνες από την σελίδα της εταιρείας κατασκευής οι οποίες δεν εμφανίζουν το πραγματικό προϊόν. Ελέγχουμε την αρχική τιμή του προϊόντος που μας ενδιαφέρει. Δεν αγοράζουμε τίποτα που φαίνεται να είναι πολύ πιο φτηνό από την αρχική του τιμή.
  2. Πώληση χαλασμένων αντικειμένων. Για μια ακόμα φορά το παράδειγμα του iPhone είναι πολύ εύστοχο, διότι ο πωλητής μπορεί να αποστείλει ένα χαλασμένο iPhone. Επίσης υπάρχει περίπτωση ο πωλητής να σας αποστείλει κάποιο άλλο αντικείμενο παρόμοιου βάρους, ωστε να ξεγελαστείτε.
  3. Περίεργη μέθοδος πληρωμής. Παραδείγματος χάριν ο πωλητής μπορεί να σας ζητήσει να πληρωσετε με κάποια μορφή πληρωμών στην οποία δεν φανερώνονται τα στοιχεία του. Τέτοιου είδους πληρωμή μπορεί να είναι με bitcoin ή οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό νόμισμα. Καλό θα ήταν να εμπιστεύεστε διαπιστευμένες μεθόδους πληρωμής. Μερικές ευρωπαϊκες εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών είναι: Viva Wallet, Νets, Τrustly, Κlarna, Αdyen, και η πιο γνωστή αμερικάνικη PayPal οι οποίες εμφανίζουν τα στοιχεία του πωλητή και διαθέτουν συστήματα αποφυγής απατών.
  4. Πληρωμή εκ των προτέρων. Πολλοί πωλητές μπορεί να σας ζητήσουν να προ-πληρώσετε ένα μικρό ή και ολόκληρο το ποσό εκ των προτέρων, χρησιμοποιώντας την προφαση οτι δεν θέλουν να σπαταλήσουν τον χρόνο τους με κάποιον μη σοβαρό  αγοραστή. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι δεν πρέπει να αγοράσετε από τον συγκεκριμένο αγοραστή όσο και αν θέλετε το αντικείμενο που πουλάει.
  5. Ψεύτική υπερ-πληρωμή. Το facebook marketplace δεν είναι μόνο επικίνδυνο για αγοραστές αλλά και για πωλητές. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες πωλητές έπεσαν θύματα κακόβουλων αγοραστών. Ένας συνήθης τρόπος εξαπάτησης ενός πωλητή είναι ο εξής: ο επίδοξος αγοραστής εμφανίζεται να ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το προϊόν και προτείνει την προ-πληρωμή του προϊόντος μέσω Paypal ή κάποιας άλλης γνωστής πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών. Επειτα από λίγη ώρα ο πωλητής παραλαμβάνει ένα ψευτικο αλλά καθόλα πειστικό και μη επίσημο email το οποίο αναφέρει ότι ο αγοραστής πλήρωσε περισσότερα από το αναγραφόμενο ποσό και ζητά την επιστροφή της διαφοράς από την αναγραφόμενη τιμή. Στην πραγματικότητα η αρχική μεταφορά του ποσού δεν έχει γίνει ποτέ, αλλά το υποψήφιο θύμα αποδέχεται να αποστείλει την διαφορά και έτσι ο «αγοραστής» αποσπά χρήματα από τον πωλητή. Σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχουμε πάντα τον αποστολέα του email. Οι εταιρίες όπως το PayPal χρησιμοποιούν διευθύνσεις email οπως noreply@paypal.com και σε καμία περίπτωση δεν στέλνουν email από διευθύνσεις οι οποίες δεν αναγράφουν το domain name σωστά (στην προκειμένη περίπτωση paypal.com). Οι απατεώνες επειδή δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το email κάποιας εταιρείας δημιουργούν ψευτικες και συνήθως μεγάλες διευθύνσεις email οι οποίες περιέχουν μη κατανοητές λέξεις π.χ. sz9gc.sz9gc@paypol.com. Στο προκείμενο παράδειγμα βλεπουμε οτι η διεύθυνση email φαίνεται αληθινή αλλά δεν είναι για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι το domain name είναι paypol.com και όχι paypal.com (η διαφορά είναι το Ο αντί του Α) το οποίο μπορεί να μην είναι πάντα ξεκάθαρο και ο δεύτερος πως το sz9gc.sz9gc στο πρώτο μέρος της διεύθυνσης email δεν θα ήταν πότε κάποιο πραγματικό όνομα χρήστη, διότι δεν έχει κάποιο νόημα. Τέτοιες διευθύνσεις email δημιουργούνται με αυτοματοποιημένο τρόπο για αυτό και δεν έχουν κάποιο νόημα.
  6. Ψεύτικο προφίλ. Οι περισσότεροι απατεώνες πωλητές αλλά και αγοραστές δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς με τους οποίους εξαπατούν τα θύματα τους. Οι λογαριασμοί αυτοί συνήθως έχουν ελάχιστες ή και ψεύτικες φωτογραφίες. Γι’ αυτό είτε  πουλάμε είτε αγοράζουμε, ελέγχουμε τον αγοραστή ή πωλητή αντίστοιχα για να δούμε αν το προφίλ του είναι πραγματικό. Στοιχεία ότι είναι πραγματικό είναι οι φωτογραφίες και τα status.

Τι κάνουμε σε περίπτωση απάτης

  • Αναφορά στην αστυνομία στο τοπικό σας κατάστημα και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μέσω email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή τηλεφωνικά στο 11188
  • Αναφορά του χρήστη στο facebook.
  • Αναφορά της αγγελίας στο facebook.

Οι αναφορά στο facebook γίνεται μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.facebook.com/help/196126404168290/?ref=u2u

Τι προσέχουμε πριν την αγορά

  • Δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση τον αριθμό της κάρτας μας.
  • Κάνουμε έρευνα αγοράς του προϊόντος. Ελέγχουμε την αρχική τιμή του προϊόντος που μας ενδιαφέρει και δεν αγοράζουμε τίποτα που φαίνεται να είναι πολύ πιο φτηνό από την αρχική του τιμή.
  • Χρησιμοποιούμε μόνο γνωστές μεθόδους πληρωμής.
  • Χρησιμοποιούμε αν είναι δυνατόν την μέθοδο της αντικαταβολής, διότι παρέχει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αφού πρώτα θα παραλάβουμε και μετά θα εξοφλήσουμε το αντίτιμο.
  • Συναντάμε τον επίδοξο αγοραστή ή πωλητή αυτοπροσώπως για να είμαστε σίγουροι για το αντικείμενο που παραλαμβάνουμε και την λειτουργία του.
  • Ελεγχουμε πολυ καλα το προφίλ του αγοραστή/πωλητή.
  • Δεν βιαζόμαστε να αγοράσουμε. Οι επίδοξοι απατεώνες πάντα κινούνται γρήγορα και πάντα βιάζονται να «πουλήσουν». Κάποιος που δεν είναι απατεώνας δεν θα έχει πρόβλημα να περιμένει 1-2 μέρες για να πουλήσει κάποιο αντικείμενο.

Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute 

Γιάννης Πινακουλάκης , Μηχανικός Λογισμικού

Με πληροφορίες από:

https://www.lifewire.com/top-facebook-marketplace-scams-4774346

https://www.wikihow.com/Avoid-Facebook-Marketplace-Scams

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .