[Facebook] Χρυσοί κανόνες για την αποφυγή επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος

753

fb.phishing

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Το phishing είναι ένα είδος επίθεσης στα προσωπικά δεδομένα που έρχεται με τη μορφή ενός ψεύτικου e-mail ή website, το οποίο φαίνεται να μοιάζει ότι προέρχεται από μια αξιόπιστη τοποθεσία – στην πραγματικότητα όμως όχι.

Ο χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να πάρει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα θέματα και οι εικόνες από ένα τυπικό μήνυμα που αποστέλλεται από το Facebook. Εκτός από αυτό το email θα ζητηθεί από τον χρήστη να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής του και θα προσφερθεί σε αυτόν μια προτροπή login για να το πράξει. Ο χρήστης κάνει κλικ στην προτροπή, η οποία θα τον κατευθύνει σε μια πλαστή ιστοσελίδα που μοιάζει με το Facebοοk, και στη συνέχεια ο χρήστης εισάγει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του. Η επίθεση phishing μόλις ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

 
Το Phishing λειτουργεί επειδή βασίζεται στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το Facebook είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού. Τα τελευταία χρόνια, η πανταχού παρούσα κοινωνική πλατφόρμα έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο για τους phishers, οι οποίοι έχουν εκμεταλλευτεί τόσο τη δημοτικότητα του Facebοok όσο και τους φόβους των ανθρώπων να χάσουν τα προσωπικά τους δεδομένα, για να κλέψουν τελικά τα στοιχεία τους με την αποστολή ψευδών αιτήσεων επαναφοράς κωδικού πρόσβασης τάχα προερχόμενες από το Facebοοk.

 

fb68

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποφυγή επιθέσεων phishing. Ο κοινός παρονομαστής σε κάθε έναν είναι η καχυποψία των χρηστών ως προς οποιαδήποτε ηλεκτρονική αίτηση που απαιτεί συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων.

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε:

 
1. Ποτέ μην ολοκληρώσετε μια αίτηση για προσωπικές πληροφορίες που έρχεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
2. Εισάγετε προσωπικές πληροφορίες μόνο σε μια ασφαλή ιστοσελίδα. Θα γνωρίζετε πως μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής αν η διεύθυνση URL αρχίζει με «https: //» και αν εμφανίζεται ένα εικονίδιο λουκέτου στην κάτω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης στο Internet. Κάντε κλικ σε αυτό το εικονίδιο με την κλειδαριά για να δείτε το πιστοποιητικό ασφαλείας του χώρου.
3. Ψάξτε για αποκαλυπτικά σημάδια της πλαστογραφίας σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν προσωπικά στοιχεία – τα ορθογραφικά λάθη είναι άμεσο καμπανάκι κινδύνου. Αν η προτροπή σε μια ιστοσελίδα  να εισάγετε τα δεδομένα σας έχει μια διεύθυνση URL που είναι διαφορετική από το χώρο που αναμένεται, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι μιας επίθεσης phishing.
4. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που ζητούν προσωπικά στοιχεία. Αντ ‘αυτού, πηγαίνετε απευθείας στην εν λόγω περιοχή, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησής σας χειροκίνητα.
5. Βεβαιωθείτε ότι το antivirus του υπολογιστή σας έχει προστασία από το phishing.
6. Βεβαιωθείτε ότι ο web browser, το antivirus, καθώς και όλα τα προγράμματα λογισμικού στον υπολογιστή σας είναι πάντα ενημερωμένα με τις τελευταίες εκδόσεις που έχουν τα τελευταία patches ασφαλείας.
7. Αναφέρετε τυχόν ύποπτα μηνύματα στην τράπεζά σας ή πλατφόρμες social media  αμέσως.

Πηγή : SecNews.gr

 

Δείτε Ακόμα  :

 

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Δείτε τα βίντεο μας στο Youtube πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .