Προσοχή στον νέο ιό του Facebook . Νέος ιός χτυπάει χιλιάδες χρήστες σε λίγες ημέρες

2253

facebook-virus-600x360

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩΣυμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Ένα trojan που διαδίδεται μέσω συνδέσμων που οδηγούν σε video πορνογραφικού περιεχομένου έχει μολύνει 110.000 χρήστες του facebook σε δύο μόνο ημέρες.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό διαδίδεται από τον λογαριασμό του μολυσμένου χρήστη αφού κάνει tag 20 φίλους του. Όποιος πατήσει αυτό το link βλέπει μια προεπισκόπηση του video αυτού και ζητάει την εγκατάσταση ενός ψεύτικου flash player, το οποίο φυσικά περιέχει τον υιό. Το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκαλύφθηκε από ένα ερευνητή σε θέματα ασφαλείας με το όνομα Mohammad Reza Faghan που το ανάρτησε στη ειδικευμένη σε τέτοια θέματα ιστοσελίδα Seclists.org

“Παρακολουθούσαμε αυτό το malware τις δύο τελευταίες ημέρες και κατάφερε να μολύνει 110.000 χρήστες και έχει αυξητική τάση”, δήλωσε ο Faghan. “Το λογισμικό αυτό κρατάει χαμηλό προφίλ, κάνοντας tag λιγότερους από 20 χρήστες κάθε φορά”. Ο Faghan εξήγησε ότι το trojan αυτό λειτουργεί διαφορετικά από άλλους υιούς, οι οποίοι έστελναν μηνύματα στους φίλους του θύματος. Μόλις οι φίλοι του θύματος είχαν μολυνθεί, τότε περνούσε στο επόμενο βήμα και μόλυνε ακόμα περισσότερα άτομα.

gallery_34585_3_3063

 

Με τη νέα τεχνική του υιού αυτού όμως το κακόβουλο λογισμικό είναι πιο εμφανές στα εν δυνάμει θύματά του αφού κάνει tag τους φίλους του θύματος. Ο Faghan ονομάζει αυτήν την τεχνική “Μαγνήτη”. “Στην περίπτωση αυτή το tag είναι εμφανές και στους φίλους των φίλων του θύματος, κάτι που οδηγεί σε ακόμα περισσότερα θύματα. Αυτό επιταχύνει την διασπορά του υιού”.

Το λογισμικό αυτό θεωρείται ικανό να αποκτήσει τον έλεγχο του πληκτρολογίου και του ποντικιού, εφόσον εγκατασταθεί σωστά στον υπολογιστή του θύματος.

gallery_34585_3_105033

Αν σας ήρθε κάποιο μήνυμα στο Facebook, από κάποιον φίλο σας με τη φωτογραφία προφίλ του ή αν σας ήρθε κάποια ειδοποίηση με το προφίλ σας tag-αρισμένο (δηλαδή, να έχετε αναφερθεί σε αυτήν) με κάποιο βίντεο ΜΗΝ κάνετε κανένα κλικ σε κανένα link -αντίθετα, διαγράψτε αμέσως το μήνυμα. Πρόκειται για ιό, ο οποίος κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες στο Facebook, ο οποίος θα βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο το προφίλ αλλά και τον υπολογιστή σας.

Αν κάνετε κλικ στο λινκ που συνοδεύει την ειδοποίηση θα σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε στον περιηγητή σας ένα plugin, το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο το «σερφάρισμά» σας στο ίντερνετ. Αφενός μπορεί ο υπολογιστής σας να παρακολουθείται από απόσταση, αφετέρου να έχει διαρκώς ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα. Ενδέχεται, επίσης, να μειωθεί και η ταχύτητα του ίντερνετ σημαντικά.

Αν κάνατε ήδη κλικ στο συγκεκριμένο μήνυμα ή ειδοποίηση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τις Ρυθμίσεις Ασφαλείας του Facebook (Privacy Settings) και να πατήσετε Χ σε όποια εφαρμογή δεν σας φαίνεται γνωστή. Στη συνέχεια, αλλάξτε Password και «τρέξτε» ένα πρόγραμμα antivirus στον υπολογιστή σας, για να ελέγξετε αν έχετε ήδη μολυνθεί και να πάρετε περαιτέρω οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε.

 

Διαβάστε ακόμα :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .