![](https://www.safer-internet.gr/wp-content/uploads/2019/01/messaging-apps.jpg)
Κάθε κάτοχος κινητής συσκευής φροντίζει να την εξοπλίσει με τις κατάλληλες εφαρμογές προκειμένου να απολαύσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της. Μέσω των app stores που διαθέτει το κάθε λειτουργικό σύστημα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια εφαρμογές και εργαλεία. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί έχουν χαρακτήρα:
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Κάθε κάτοχος κινητής συσκευής φροντίζει να την εξοπλίσει με τις κατάλληλες εφαρμογές προκειμένου να απολαύσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της. Μέσω των app stores που διαθέτει το κάθε λειτουργικό σύστημα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια εφαρμογές και εργαλεία. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί έχουν χαρακτήρα:
-Ενημερωτικό (news feed)
-Ψυχαγωγικό (παιχνίδια)
-Κοινωνικό (social media)
-Χρηστικό (φακός)
Πλέον οι μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως δεν νοείται να μην διαθέτουν και παρουσία ως εφαρμογή στην κινητή συσκευή. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι χρήστες προτιμούν την εφαρμογή καθώς είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στη κινητή συσκευή και είναι πιο γρήγορη η πρόσβαση σε αυτή.
Παρόλα αυτά, οι κυβερνοεγκληματίες, γνωρίζοντας τον υψηλό όγκο λήψεων εφαρμογών καθημερινά, έχουν αναπτύξει πλέον εφαρμογές πανομοιότυπες με τις αυθεντικές, που όμως η λήψη τους θα οδηγήσει σε εισβολή στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Ο κάτοχος της συσκευής όντας σε άγνοια ότι πραγματοποιεί λήψη μιας κακόβουλης εφαρμογής, θα δώσει κάθε στοιχείο που πιθανώς θα του ζητηθεί και θα πέσει θύμα διαδικτυακών εγκληματιών.
Για τον λόγο αυτό, η Bitdefender σας παρέχει τα ακόλουθα tips προκειμένου να αναγνωρίζετε και να αποφύγετε την εγκατάσταση ενός fake app στο κινητό σας
- 1. Ελέγξτε τις κριτικές
Κάθε επίσημη εφαρμογή είναι λογικό πως συνοδεύεται από αρκετά σχόλια από τους ικανοποιημένους και μη χρήστες. Προτείνεται, σε κάθε χρήστη προτού προβεί στην λήψη να διαβάσει ορισμένες από τις κριτικές προκειμένου να πάρει μια αίσθηση για το εάν είναι έγκυρη η εφαρμογή. Στην περίπτωση που είναι πολλά τα σχόλια που καταγγέλλουν απάτη, τότε συστήνεται από τον χρήστη να μην την επιλέξει.
- 2. Παρατηρείστε το όνομα της εταιρίας που δημιούργησε το app
Σε κάθε app store κάτω από το όνομα της εφαρμογής αναγράφεται το όνομα της developer εταιρίας. Είναι αναγκαίο, προτού προχωρήσει στην εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης να ελέγξει το όνομα αυτό και να προσέξει για πιθανές ορθογραφικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να αποτελούν ένδειξη απάτης (π.χ. αντί για Facebook Inc. βλέπουμε Facebook-Inc*).
- 3. Ελέγξτε των αριθμό των εγκαταστάσεων
Το νούμερο που δηλώνει τον αριθμό των λήψεων αποτελεί και ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια που εκδηλώνουν ένα fake app. Μπορεί ο αριθμός αυτός που παρέχεται από το app store να αποτελεί μία μέση εκτίμηση, παρόλα αυτά μπορεί να προβεί εξαιρετικά χρήσιμος στην αναγνώριση μιας απάτης εφαρμογής. Για παράδειγμα όταν αναφερόμαστε σε μία εφαρμογή σαν το Instagram η έκδοση που προφανώς θα εμπιστευτούμε δεν θα είναι αυτή με τις 10.000 λήψεις αλλά εκείνη με τις 1.000.000.000 εγκαταστάσεις.
Εφαρμόζοντας τα παραπάνω tips κάθε χρήστης πρέπει να είναι τώρα ικανός να αναγνωρίσει μία ύποπτη και ψεύτικη εφαρμογή. Στην περίπτωση που γίνει ο εντοπισμός ενός fake app, συστήνεται η άμεση αναφορά του στον πάροχο του εκάστοτε app store.
Με τη δυνατότητα σάρωσης On-Demand και On-Install που προσφέρει η Bitdefender για κινητές συσκευές, είστε βέβαιοι ότι όλες οι εφαρμογές που είναι εγκαταστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν είναι νόμιμες και ασφαλείς. Ανακαλύψτε εδώ τα πακέτα προστασίας της Bitdefender.
Επισκεφτείτε την σελιδα της Bitdefender
Επισκεφτείτε την Bitdefender στο Facebook