Πώς να αποφύγετε να κατεβάσετε fake apps στην κινητή σας συσκευή

1968

Κάθε κάτοχος κινητής συσκευής φροντίζει να την εξοπλίσει με τις κατάλληλες εφαρμογές προκειμένου να απολαύσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της. Μέσω των app stores που διαθέτει το κάθε λειτουργικό σύστημα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια εφαρμογές και εργαλεία. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί έχουν χαρακτήρα:

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Κάθε κάτοχος κινητής συσκευής φροντίζει να την εξοπλίσει με τις κατάλληλες εφαρμογές προκειμένου να απολαύσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της. Μέσω των app stores που διαθέτει το κάθε λειτουργικό σύστημα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια εφαρμογές και εργαλεία. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί έχουν χαρακτήρα:

-Ενημερωτικό (news feed)

-Ψυχαγωγικό (παιχνίδια)

-Κοινωνικό (social media)

-Χρηστικό (φακός)

Πλέον οι μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως δεν νοείται να μην διαθέτουν και παρουσία ως εφαρμογή στην κινητή συσκευή. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι χρήστες προτιμούν την εφαρμογή καθώς είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στη κινητή συσκευή και είναι πιο γρήγορη η πρόσβαση σε αυτή.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνοεγκληματίες, γνωρίζοντας τον υψηλό όγκο λήψεων εφαρμογών καθημερινά, έχουν αναπτύξει πλέον εφαρμογές πανομοιότυπες με τις αυθεντικές, που όμως η λήψη τους θα οδηγήσει σε εισβολή στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Ο κάτοχος της συσκευής όντας σε άγνοια ότι πραγματοποιεί λήψη μιας κακόβουλης εφαρμογής, θα δώσει κάθε στοιχείο που πιθανώς θα του ζητηθεί και θα πέσει θύμα διαδικτυακών εγκληματιών.

Για τον λόγο αυτό, η Bitdefender σας παρέχει τα ακόλουθα tips προκειμένου να αναγνωρίζετε και να αποφύγετε την εγκατάσταση ενός fake app στο κινητό σας

  1. 1.       Ελέγξτε τις κριτικές

Κάθε επίσημη εφαρμογή είναι λογικό πως συνοδεύεται από αρκετά σχόλια από τους ικανοποιημένους και μη χρήστες. Προτείνεται, σε κάθε χρήστη προτού προβεί στην λήψη να διαβάσει ορισμένες από τις κριτικές προκειμένου να πάρει μια αίσθηση για το εάν είναι έγκυρη η εφαρμογή. Στην περίπτωση που είναι πολλά τα σχόλια που καταγγέλλουν απάτη, τότε συστήνεται από τον χρήστη να μην την επιλέξει.

  1. 2.       Παρατηρείστε το όνομα της εταιρίας που δημιούργησε το app

Σε κάθε app store κάτω από το όνομα της εφαρμογής αναγράφεται το όνομα της developer εταιρίας. Είναι αναγκαίο, προτού προχωρήσει στην εγκατάσταση της εφαρμογής, ο χρήστης να ελέγξει το όνομα αυτό και να προσέξει για πιθανές ορθογραφικές ιδιαιτερότητες που μπορεί να αποτελούν ένδειξη απάτης (π.χ. αντί για Facebook Inc. βλέπουμε Facebook-Inc*).

  1. 3.       Ελέγξτε των αριθμό των εγκαταστάσεων

Το νούμερο που δηλώνει τον αριθμό των λήψεων αποτελεί και ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια που εκδηλώνουν ένα fake app. Μπορεί ο αριθμός αυτός που παρέχεται από το app store να αποτελεί μία μέση εκτίμηση, παρόλα αυτά μπορεί να προβεί εξαιρετικά χρήσιμος στην αναγνώριση μιας απάτης εφαρμογής. Για παράδειγμα όταν αναφερόμαστε σε μία εφαρμογή σαν το Instagram η έκδοση που προφανώς θα εμπιστευτούμε δεν θα είναι αυτή με τις 10.000 λήψεις αλλά εκείνη με τις 1.000.000.000 εγκαταστάσεις.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω tips κάθε χρήστης πρέπει να είναι τώρα ικανός να αναγνωρίσει μία ύποπτη και ψεύτικη εφαρμογή. Στην περίπτωση που γίνει ο εντοπισμός ενός fake app, συστήνεται η άμεση αναφορά του στον πάροχο του εκάστοτε app store.

Με τη δυνατότητα  σάρωσης On-Demand και On-Install που προσφέρει η Bitdefender για κινητές συσκευές, είστε βέβαιοι ότι όλες οι εφαρμογές που είναι εγκαταστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν είναι νόμιμες και ασφαλείς. Ανακαλύψτε εδώ τα πακέτα προστασίας της Bitdefender.

Επισκεφτείτε την σελιδα της Bitdefender 

https://bitdefender.gr

Επισκεφτείτε την Bitdefender στο Facebook 

https://www.facebook.com/pages/Bitdefender-Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .