Τι συμβαίνει με το παιχνίδι «εξαφανίσου για 72 ώρες» στο Facebook ; Η ψεύτικη πρόκληση που τρομάζει τους γονείς

1326

game.of.72

Τι ακριβώς είναι το παιχνίδι των 72 ωρών στο Facebook ; Ας ξεκινήσουμε πρώτα έτσι

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πριν δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το υποτιθέμενο παιχνίδι εξαφάνισης των 72 ωρών στο facebook ας δούμε τι λέει το άρθρο το οποίο εμφανίστηκε και αναπαράγεται στο διαδίκτυο με τίτλο Μεγάλη προσοχή: Η μόδα «εξαφανίσου για 72 ώρες» έφτασε και στην χώρα μας και προκαλεί τρόμο σε όλους τους γονείς!»


Η ταυτόχρονη εξαφάνιση δύο ανήλικων στην Αττική και χωρίς προφανή λόγο οδηγεί τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνούν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο παιχνίδι να έφθασε και στην Ελλάδα!

Η αποκαλύψη ήρθε έπειτα από την πολύωρη εξαφάνιση μιας 15χρονης κι ενός 17χρονου, οι οποίοι έφυγαν ως δια μαγείας και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος από το οικογενειακό τους περιβάλλον και μάλιστα ταυτόχρονα.

Οι γονείς των παιδιών πανικοβλήθηκαν από την απουσία των σπλάχνων τους και αμέσως κατήγγειλαν την εξαφάνιση στην ΕΛ.ΑΣ με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσω του προφίλ που διατηρούν στο Facebook οι δυο εξαφανισθέντες κατάφεραν τελικά να τους εντοπίσουν.

Οι πολύπειροι αστυνομικοί τις Δίωξης αμέσως κατάλαβαν πως τα σημάδια της εξαφάνισης των δύο παιδιών κάτι δείχνουν, καθώς εξαφανίστηκαν ταυτόχρονα και χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν και κυρίως χωρίς να συντρέχει ο παραμικρός λόγος.

Το γεγονός αυτό έκανε τους Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εξετάζουν με σοβαρότητα το ενδεχόμενο τα δύο παιδιά να παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Μάλιστα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο παιδιά δεν εξήγησε τόσο στους γονείς όσο και στους αστυνομικούς τους λόγους της εξαφάνισης, κάνει τους τελευταίους ναεξετάζουν με σοβαρότητα πια το ενδεχόμενο ο μυστικός εφιάλτης “εξαφάνιση για 72 ώρες” να έφθασε και στη χώρα μας.

Στην Γαλλία, την Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γονείς ποστάρουν τρομοκρατημένοι στο Facebook, σχόλια για το συγκεκριμένο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή.

Ο δημιουργός (;) αυτού του μυστικού παιχνιδιού που διακινείται από στόμα σε στόμα και από “Inbox” σε “Inbox” παραμένει άγνωστος, ενώ βασική προϋπόθεση για να λάβεις μέρος στο παιχνίδι, με άγνωστο ακόμα έπαθλο και αυτό είναι το μεγάλο μυστήριο, είναι η άκρα μυστικότητα συμμετοχής και ενεργειών που ορίζεται από τους διαχειριστές του παιχνιδιού.

Ωστόσο Γάλλος εισαγγελέας οποίος ερεύνησε πρόσφατα την υπόθεση του συγκεκριμένου παιχνιδιού με αφορμή την εξαφάνιση 13χρονης Γαλλίδας, αποφάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν εντοπίσει ένα επίμαχο “Link” και το ερευνούν εξονυχιστικά και σύντομα θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.

Το είδαμε στο tromaktiko


Πριν ξεκινήσουμε να δούμε τι συμβαίνει με το παιχνίδι που παίρνει διαστάσεις αστικού μύθου να επισημάνω πως το διαδίκτυο δεν είναι κόσμος αγγελικά πλασμένος και θέλει μεγάλη προσοχή ειδικά όταν έχεις παιδιά ανήλικα και στην εφηβεία.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε η ιστορία.

Το παιχνίδι αυτό δεν είναι απαραίτητο να λέγεται παιχνίδι των 72 ωρών λέγεται επίσης και 12 ωρών ή 24 ωρών κ.ο.κ, έκανε την εμφάνιση του τον περασμένο Απρίλιο όταν και μια 13χρονη Γαλλίδα το ανέφερε σαν την αιτία της εξαφάνισης της.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3060935/Parents-left-terrified-cruel-new-game-Facebook-children-dare-vanish-72-hours-without-telling-relatives.html

Στη Μασαχουσέτη αστυνομικό τμήμα βασιζόμενο στην είδηση αυτή με tweet ενημέρωνε τους γονείς για το παιχνίδι.

Στις 7 Μάη στο Έσσεξ υπήρξαν άλλες δύο περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων που αρχικά τα δημοσιεύματα βιαστικά έκαναν λόγο για το παιχνίδι αλλά η αστυνομία τα διέψευσε καθώς δεν υπήρχε σύνδεση της εξαφάνισης των παιδιών με το παιχνίδι.

www.braintreeandwithamtimes.co.uk

Η όλη ιστορία του παιχνιδιού για το οποίο δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι υφίσταται φαίνεται να είναι επινόηση της 13χρονης από την Γαλλία η οποία δικαιολογήθηκε με αυτό τον τρόπο για την εξαφάνιση της καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η 13χρονη συναντήθηκε με κάποιον κατά τη διάρκεια της εξαφάνισης της.

http://www.bbc.com/news/blogs-trending-32706696

Επίσης και η Washington Post συμπεριέλαβε το παιχνίδι στη κατηγορία των ψευδών ειδήσεων.

http://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2015/05/08/what-was-fake-on-the-internet-this-week-game-of-72-beard-poop-and-jade-helm-15/

Δεν ξέρω όμως για τι πληροφορίες μιλάνε στο άρθρο, ας το ξαναδούμε.

Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν εντοπίσει ένα επίμαχο “Link” και το ερευνούν εξονυχιστικά και σύντομα θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.

Πολύ πιθανό να έχουν πληροφορίες και να ισχύει κάτι τέτοιο, θα δούμε όμως σύντομα όπως μας λένε και στο άρθρο.

Εγώ όμως δεν έχω αποκλειστικές πληροφορίες και για αυτό το λόγο θα αντιγράψω το δελτίο τύπου της αστυνομίας που αναφέρεται στην περίπτωση εξαφάνισης των δύο παιδιών και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=53481&Itemid=1490&lang=


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε στον εντοπισμό άλλων δύο ανηλίκων, για τους οποίους είχε δηλωθεί εξαφάνιση

Αθήνα, 24 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», συνέβαλε στον εντοπισμό άλλων δύο ανηλίκων, 17 και 15 ετών, για τους οποίους είχε δηλωθεί εξαφάνιση σε περιοχές της Αττικής.

Ως προς την πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της 6-5-2015, από Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής ότι ανήλικος 17χρονος, κάτοχος λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απομακρυνθεί από την οικία του από την προηγούμενη ημέρα, προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αγνοούνταν.

Ομοίως, στη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBER ALERT» ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες (23-5-2015) από Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής ότι ανήλικη 15χρονη, κάτοχος και αυτή λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απομακρυνθεί από την οικία της από την προηγούμενη ημέρα, προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αγνοούνταν.

Και στις δύο περιπτώσεις, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν άμεσα ενδελεχή ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και λοιπών δεδομένων, που χρησιμοποιούσαν οι ανήλικοι για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε και ταυτοποιήθηκε σημείο διασύνδεσης σε «προφίλ» που χρησιμοποιούσαν στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί γεωγραφικά η περιοχή όπου κινούνταν.

Σε άμεση συνεργασία με αστυνομικούς των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας, οι υποθέσεις έληξαν αισίως, οι ανήλικοι εντοπίστηκαν εγκαίρως και διασφαλίστηκε η σωματική τους ακεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e – mail στο: ccu @ cybercrimeunit . gov . gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – android : CYBERKID .
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR


Όπως βλέπουμε λοιπόν η αστυνομία και συγκεκριμένα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία προσφέρει εξαιρετικό έργο δεν κάνει λόγο για κάποιο παιχνίδι εξαφάνισης που να συνδέεται με την περίπτωση των δύο ανηλίκων.

Ας θυμηθούμε όμως και άλλη μια περίπτωση τον περασμένο  Μάρτιο και πριν καν εμφανιστεί το υποτιθέμενο παιχνίδι στο προσκήνιο όπου η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με παρόμοιο τρόπο βρήκε άλλη μια ανήλικη που είχε εξαφανιστεί.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/to-social-media-profil-prodwse-anhlikh-poy-eksafanisthke-metaksu-spitiou-kai-sxoleioy.3345369.html

Αν και επί της ουσίας δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του παιχνιδιού καλό θα ήταν οι γονείς να έχουν μια καλύτερη επαφή με τα παιδιά τους και έλεγχο στο τι κάνουν στο διαδίκτυο γιατί είναι πολύ πιθανό τέτοιου είδους μύθοι να γίνουν πραγματικότητα, ειδικά στο κόσμο των εφήβων.


Ενημέρωση 27/5/2015

Εχθές βγήκε και η ακόλουθη ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία καθώς , παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από κάποιο hoax, συνιστάται η άμεση προσοχή επί του θέματος.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang&perform=view&id=53548&Itemid=1490

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο
“Game of 72” («Παιχνίδι των 72 ωρών»)

Πρόκειται για φαινόμενο που εμφανίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), κατά το οποίο έφηβοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα, προκαλώντας ο ένας τον άλλον να εξαφανιστούν από το σπίτι τους, χωρίς καμία επικοινωνία με τις οικογένειες τους, για 72 ώρες

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, και ιδίως των γονέων, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται «Game of 72″ («Παιχνίδι των 72 ωρών»).

Το εν λόγω «παιχνίδι» φέρεται να λαμβάνει χώρα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εφήβων, οι οποίοι προκαλούν ο ένας τον άλλον, να εξαφανιστούν από το σπίτι τους, χωρίς καμία επικοινωνία για 72 ώρες.

Ειδικότερα, το επικίνδυνο αυτό διαδικτυακό «παιχνίδι» φέρεται να ξεκίνησε από τη Γαλλία, όπου 13χρονη η οποία εξαφανίστηκε από την οικία της για 72 ώρες, δήλωσε ότι προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο «παιχνίδι – πρόκληση των 72 ωρών».

Οι Αστυνομικές Αρχές πολλών κρατών εξέδωσαν ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από πολυάριθμα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Βάσει του γεγονότος ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία στο διαδίκτυο για την ύπαρξη του επικίνδυνου «παιχνιδιού», μερίδα των ξένων μέσων εικάζει ότι η έκταση που έλαβε το περιστατικό μπορεί να οφείλεται σε αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνούν, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στο «παιχνίδι – πρόκληση» των 72 ωρών ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες για αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

• Τηλέφωνο: 11188
• Fax: 210-6476462
• Email: 
ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Facebook: 
www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
• Twitter: @cyberalertGR
• Ιστότοπος: 
www.cyberkid.gr
• Και μέσω της εφαρμογής CYBERKID για φορητές συσκευές.

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .