Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο!

4738

paidia

Σαν να είµαστε στη µέση µιας πλατείας και να µιλάµε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Ετσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες µέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ο κίνδυνος παραµονεύει στο Ιντερνετ

Πάνω απο 110% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ( http://www.saferinternet.gr ) 

Σαν να είµαστε στη µέση µιας πλατείας και να µιλάµε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Ετσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες µέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

Περισσότερες από 1.270 κλήσεις δέχτηκε η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου τους πρώτους οκτώ µήνες του 2010. Η αύξηση που σηµειώθηκε άγγιξε το 114% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2009 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους ενήλικους σέρφερ. Είναι σηµαντικό επίσης, σύµφωνα µε τα στοιχεία, ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται κατά 1.250 ανά έτος. Υψηλά µερίδια, εκτός από τον ρατσισµό και τις οικονοµικές απάτες µέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.Η Βάσω Μπουλιέρου, µητέρα δύο αγοριών 6 και 4 ετών, ζει στην Τήνο. Είδε τον διορισµό της εκεί ως ευκαιρία να ζήσει σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για τα παιδιά της. Οµως ο κυβερνοχώρος και η εύκολη πρόσβαση απόοποιονδήποτε σε οτιδήποτε θελήσει – ειδικά τα τελευταία χρόνια – της έχει αφαιρέσει αυτή τη βεβαιότητα. Οπως λέει η ίδια, «µου έκανε εντύπωση που πάρα πολλοί φίλοι οι οποίοι είδαν φωτογραφίες που ανέβασα στο facebook από τη βάφτιση του παιδιού µου είπαν ότι µπορεί να αποτελέσουν υλικό για παιδόφιλους. Ισως δικαιολογηµένα, αφού οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να γίνουν “δεξαµενή” άντλησης δεδοµένων για όσους έχουν πρόθεση να διαπράξουν κάτι κακό».

Οπως επισηµαίνει η Βερόνικα Σαµαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενηµέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουµε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθένα που θέλει να µπει και να πάρει µια “γεύση” από την ιδιωτική µας ζωή. Νοµίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναµεστον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτηµα γιατί τα κάνουµε στο ∆ιαδίκτυο. Πιστεύουµε ότι εµπιστευόµαστε τα στοιχεία αυτά µόνο σε φίλους µας;

Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουµε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούµε πώς µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτά τα στοιχεία µας και σε ποιους τρίτους µπορεί να προωθηθούν».

Το Facebook για τη Βάσω Μπουλιέρου πολλές φορές έχει αποδειχθεί πολύτιµο εργαλείο αφού µέσα από αυτό κατάφερε να βρει άτοµα τα οποία είχε χάσει, καθώς επίσης κι εκείνα τα οποία µένουν µακριά από την Τήνο αλλά συνδέεται µαζί τους µέσα από κοινές δραστηριότητες. «Σε διεθνείς συναντήσεις καράτε – ασχολούµαι µε αυτό το άθληµα – έχω γνωρίσει ανθρώπους µε τους οποίους κρατάω επαφή είτε µέσω facebook είτε µέσω skype – ειδικά τελευταία, που οι ταχύτητες έχουν βελτιωθεί αισθητά. Φροντίζω να παίρνω πάντα τις κατάλληλες προφυλάξεις, αφού ελέγχω πάντα τα άτοµα µε τα οποία έχω επικοινωνία µέσα από το Ιντερνετ».

Η κα Βερόνικα Σαµαρά επισηµαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο ∆ιαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόµατα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε µπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο.

«Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση – έχουν βρει µέσα από το ∆ιαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυµάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάµενο θύµα στον φυσικό κόσµο: φωτογραφίες, ονόµατα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».

Στόχος των επιτήδειων του κυβερνοχώρου έγινε πριν  καιρό και η κ. Βάσω Μπουλιέρου. «Πήρα ένα µήνυµα από το hotmail µέσα από το οποίο µου ζητούσαν να δώσω στοιχεία, όπως κωδικοί κ.λπ., για να κάνουν κάποια αναβάθµιση. Φυσικά δεν το έκανα. Για να µπορούµε να απολαµβάνουµε τις ευκολίες και τη θετική πλευρά του Ιντερνετ, θα πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιους έχουµε επικοινωνία».

Πέντε συµβουλές κατάλληλες για ανηλίκους

  • Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να µη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδοµένα.
  • Να µην µπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόµια, κ.λπ.)
  • Να σκέφτεστε πριν δηµοσιεύσετε οτιδήποτε στο ∆ιαδίκτυο, καθώς από τη στιγµή της δηµοσίευσης, ποτέ δεν µπορείτε να γνωρίζετε πού µπορεί να καταλήξει αυτή η δηµοσίευση.
  • Να θυµάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουµε µόνο µέσω ∆ιαδικτύου, µπορεί να µην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγµή που δεν τους γνωρίζουµε στο φυσικό κόσµο, ποτέ δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται µε πρόσωπα που γνωρίζουν µόνο µέσω ∆ιαδικτύου.
  • Να µη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόµα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µαθεύτηκε ή εκλάπη, αµέσως να τον αλλάξετε.

Διαβάστε επίσης ( πατήστε πάνω στην πρόταση ) 

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ( Μανώλης Σφακιανάκης ) και οι κίνδυνοι του Facebook απο ανηλίκους

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά στο Διαδίκτυο

Facebook και παιδιά – Γονείς….Όχι τόσο αθώο όσο νομίζουμε

Ελληνική Αστυνομία – Συμβουλές για την προφύλαξη-προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας- κακοποίησης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .