Διέρρευσαν 5 εκατομμύρια κωδικοί του Gmail – Αλλάξτε άμεσα τον κωδικό σας

2977

create-a-new-gmail-account

 

Τη στιγμή που οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται και πληθύνονται όχι μόνο εναντίον φυσικών προσώπων, αλλά και εταιρειών αιχμής, η ανάρτηση πέντε εκατομμύριων λογαριασμών στο διαδίκτυο, από ρώσο χάκερ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Η μεγάλη είδηση ​​ είναι η κυκλοφορία μιας βάσης δεδομένων που περιέχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια λογαριασμούς του Gmail. Η βάση δεδομένων φαίνεται να περιλαμβάνει ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

khak660

Πιο αναλυτικά, στο forum btcsec.com αναρτήθηκαν 4,93 εκατομμύρια λογαριασμοί Gmail μαζί με τον κωδικό τους, με τη Google να δηλώνει ότι δεν έχει παραβίαση των συστημάτων της.

Το αρχείο που δημοσιεύθηκε και στη συνέχεια αποσύρθηκε, σύμφωνα με τους admins του site, πάνω από το 60% των λογαριασμών είναι εγκυροι.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Mashable, ο λογαριασμός Gmail του, εμφανίστηκε στη λίστα, αλλά με έναν αρκετά παλιό κωδικό που είχε να χρησιμοποιήσει χρόνια. Ήδη και άλλα sites επιβεβαιώνουν, ότι ενδεχομένως η λίστα να περιέχει κωδικούς που δεν χρησιμοποιούνται ακόμα, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο ότι πρόκειται για στοιχεία που βρίσκονται σε sites τρίτων.

Δηλαδή κάποιοι έκαναν εγγραφή σε ένα site με το Gmail τους και χρησιμοποίησαν ένα κωδικό, και τελικά αυτός ο κωδικός διέρρευσε στη λίστα.

Ό,τι και να ισχύει τελικά, οι χρήστες θα ήταν καλό να αλλάξουν τον κωδικό τους στο Gmail, ενώ ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουν το 2-step verification που τους προσφέρει η Google https://www.google.com/landing/2step/ 

Επειδή αυτή τη στιγμή λοιπόν όλες αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, με links της υπηρεσίας Mega καλό θα ήταν να μην μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια. Ένα αρχείο 100MB που περιέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα χέρια κακόβουλων χρηστών δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Μπορείτε να κατεβάσετε και σεις το αρχείο για να ελέγξετε αν το e-mail σας συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που έχουν διαρρεύσει.
Κατεβάζοντας αρχείο με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν διαρρεύσει, και να αναζητήσετε το δικό σας e-mail μέσα σε αυτό είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή που έχετε για να μάθετε αν είστε μέσα στη λίστα. Εάν δεν θέλετε όμως να ανοίξετε ένα txt αρχείο των 100 MB (χρειάζεται χρόνος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες τρίτων, που υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα από εδώ.

Απλά εισάγετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και η υπηρεσία θα σας ενημερώσει αν το e-mail που έχετε εισάγει έχει διαρρεύσει ή όχι.

Αλλάξτε άμεσα τον κωδικό σας

Αν το email σας είναι στη λίστα, αλλάξτε άμεσα τον κωδικό πρόσβασης του Gmail σας. Ακόμα και αν δεν είναι στη λίστα καλό θα είναι να τον αλλάξετε. Η επιπλέον ασφάλεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας δεν έχει παραβιαστεί

Μπορεί να θέλετε να ξέρετε αν ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Gmail. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, και κάντε κλικ στο «λεπτομέρειες» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

gmail

 

gmail1

H σελίδα καταγράφει όλες τις IP που επισκέφτηκαν τον λογαριασμό σας. Για κάθε δραστηριότητα, θα δείτε τον τύπο πρόσβασης, π.χ. web browser ή κινητό, την τοποθεσία και τη διεύθυνση IP όπως προαναφέραμε.

Επίσης να κάνετε κλικ στο «αποσυνδεθείτε από όλες τις άλλες συνεδρίες» για να εμποδίσετε κάποιον πιθανό εισβολέα να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Προστατεύστε τον λογαριασμό σας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική ασφάλεια του λογαριασμού σας, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σε Gmail, YouTube, Google Play

Google λογαριασμός σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα ίδια συνθηματικά (διεύθυνση e-mail και κωδικός πρόσβασης) για να συνδεθείτε σε κάθε υπηρεσία της Google όπως το Gmail, το YouTube, το Google Play, το Google Drive, κλπ. Αντίστοιχα, αν έχετε ήδη ένα λογαριασμό στο Gmail, το YouTube, κλπ., σημαίνει ότι έχετε ήδη Google λογαριασμό.

Γιατί η παραπάνω διευκρίνιση; Για τον απλό λόγο ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε μόνο μία φορά τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας και η αλλαγή θα ισχύει αυτόματα για κάθε υπηρεσία της Google. Ας δούμε λοιπόν, πώς να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης στον Google λογαριασμό σας.

Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε ώστε ο νέος κωδικός πρόσβασης που θα επιλέξετε να αποτελείται τουλάχιστον από 6 λατινικούς χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα (όπως ! και $).

Αλλαγή κωδικού πρόσβασης για τον Google λογαριασμό σας

Αφού συνδεθείτε στον Gmail λογαριασμό σας, πατήστε στη φωτογραφία σας που βρίσκεται πάνω δεξιά και έπειτα στην επιλογή Λογαριασμός (Account).

change-gmail-password-01

Στη σελίδα ρυθμίσεων του λογαριασμού σας, μεταβείτε στην καρτέλα Ασφάλεια (Security) και πατήστε στην επιλογή Αλλαγή κωδικού πρόσβασης (Change password). Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στη συγκεκριμένη ενότητα πατώντας εδώ.

change-gmail-password-02-642x181

Αμέσως μετά, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον τωρινό κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας στο πρώτο πεδίο και στη συνέχεια τον νέο κωδικό που επιθυμείτε. Για να αποθηκεύσετε την αλλαγή του νέου σας κωδικού πατήστε στο κουμπί Αλλαγή κωδικού πρόσβασης (Change password).

change-gmail-password-03-642x294

Αυτό ήταν. Πλέον, ο κωδικός πρόσβασης έχει αλλάξει και μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση σας σε όλες τις υπηρεσίες της Google. Σε λίγα λεπτά θα λάβετε και το σχετικό e-mail/ειδοποίηση στο inbox του Gmail σχετικά με αυτή την ενέργεια.

change-gmail-password-04

Μη ξεχνάτε ότι η αλλαγή κωδικού πρόσβασης για τον Google λογαριασμό σας σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά σε όλες τις σχετιζόμενες υπηρεσίες στον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone χρησιμοποιώντας πλέον τον νέο σας κωδικό για τη σύνδεση σε Gmail, YouTube, Google Play, Google Drive, κλπ.

Πηγες : e-pcmag.gr – Iguru.gr – techster.gr

 

 

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .