Συναγερμό σημαίνουν οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ασφάλειας υπολογιστών αφού κατέγραψαν ένα νέο κύμα επιθέσεων μέσω e-mail με στόχο την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών με δόλωμα «φθηνά γυαλιά ηλίου Ray-Ban».
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, τα φίλτρα spam της εταιρείας ESET έχουν ανιχνεύσει ένα κύμα με τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίζονται να προσφέρουν τους χρήστες του Διαδικτύου να αγοράζουν αγαθά πολυτελείας, κυρίως γυαλιά ηλίου Ray-Ban, με σκοπό να τους εξαπατήσουν.
Οι ψεύτικες ιστοσελίδες όπου προσφέρονται αυτές οι απομιμήσεις προϊόντων σε πολύ μειωμένες τιμές, δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση και είναι πιθανό να κλέβουν τα στοιχεία των καρτών πληρωμής των θυμάτων.
Παλιότερα, η ESET είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η απάτη στόχευε σε μεγάλο βαθμού τους χρήστες του Facebook. «Εκείνοι που εισάγουν τα δεδομένα της κάρτας τους σε αυτές τις ψεύτικες σελίδες διακινδυνεύουν σοβαρά την ασφάλεια των χρημάτων τους», λέει ο Lukáš Štefanko, Malware Researcher της ESET. Προσθέτοντας και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους φορείς της επίθεσης, το εύρος των πιθανών θυμάτων αυξάνει σημαντικά.
Δείτε εδώ την απάτη που κυκλοφορεί στο Facebook με τα Rayban που η ESET είχε προειδοποιήσει
«Εκείνοι που εισάγουν τα δεδομένα της κάρτας τους σε αυτές τις ψεύτικες σελίδες διακινδυνεύουν σοβαρά την ασφάλεια των χρημάτων τους», λέει ο Lukáš Štefanko, Malware Researcher της ESET. Προσθέτοντας και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους φορείς της επίθεσης, το εύρος των πιθανών θυμάτων αυξάνει σημαντικά.
Κατά τους τελευταίους μήνες οι ερευνητές της ESET έχουν εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες από αυτά τα μηνύματα scam. Πέρα από την προσθήκη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως νέο φορέα επίθεσης, οι κυβερνοεγκληματίες που βρίσκονται πίσω από την απάτη έχουν επίσης επεκτείνει τη γεωγραφική εμβέλεια. Τα καταστήματα με τα ψεύτικα γυαλιά ηλίου στοχεύουν συχνά συγκεκριμένες χώρες χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο εθνικό νόμισμα.
Πριν από λίγους μήνες, δέχονταν σχεδόν αποκλειστικά δολάρια ΗΠΑ, ευρώ, βρετανικές λίρες, δολάρια Καναδά και δολάρια Αυστραλίας. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες καμπάνιες με spam email κατεύθυναν επίσης προς σελίδες που δέχονται λιγότερο δημοφιλή νομίσματα
«Οι χρήστες του Διαδικτύου δεν πρέπει να αμελούν το ένστικτο ασφάλειας όσο αναζητούν εξαιρετικά φθηνές προσφορές, είτε πρόκειται για γυαλιά ηλίου ή οτιδήποτε άλλο. Τα στοιχεία της κάρτας αποτελούν μία είσοδο στο πορτοφόλι σας – γι’ αυτό σκεφτείτε διπλά πριν τα εισάγετε σε ιστοσελίδες που έχουν ύποπτες διευθύνσεις, προσφέρουν ύποπτα χαμηλές τιμές αγαθών ή χρησιμοποιούν ακάλυπτα κανάλια επικοινωνίας» συστήνει ο Lukáš Štefanko.
Συμβουλές από την ESET:
- Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα μη αξιόπιστο άτομο με παρόμοια χαρακτηριστικά που πουλά προϊόντα με έκπτωση, μην ανοίγετε οποιεσδήποτε συνδέσεις URL, μην κατεβάσετε τα συνημμένα και μαρκάρετε το e–mail ως spam
- Εάν πρόκειται να εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, εξετάστε αν το κατάστημα είναι αξιόπιστο και ελέγξετε αν χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση (πρέπει να υπάρχει “https“, όχι “http” στη γραμμή διευθύνσεων)
- Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες για ασφαλή online συμπεριφορά κατά τη χρήση του διαδικτύου, διατηρήστε το σύστημά σας ενημερωμένο, χρησιμοποιήστε μια ποιοτική λύση ασφαλείας ή, τουλάχιστον, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποψίας, χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο για να σαρώσετε τον υπολογιστή σας.
Περισσότερα για την ανάλυση στο WeLiveSecurity.com.
Σχετικά με την ESET
Από το 1987, η ESET® αναπτύσσει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο κατέχει ρεκόρ διακρίσεων και βραβεύσεων. Πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται σήμερα τις λύσεις της ESET χρησιμοποιώντας έτσι την τεχνολογία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ευρεία σειρά λύσεων ασφαλείας καλύπτει όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, προσφέροντας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους απλούς καταναλωτές την ιδανική ισορροπία επιδόσεων και προληπτικής προστασίας.
Η ESET διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο πωλήσεων , το οποίο καλύπτει 180 χώρες, και διατηρεί περιφερικά γραφεία σε Μπρατισλάβα, Σαν Ντιέγκο, Σιγκαπούρη και Μπουένος Άιρες. Επιπλέον, διαθέτει τοπικά γραφεία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς κι ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.eset.com/gr καθώς και το Κέντρο Τύπου της ESET.
Facebook: www.facebook.com/eset
YouTube: www.youtube.com/esetgr
Twitter: twitter.com/eset_hellas
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eset-hellas
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ Σταματογιάννης Ν. : Συμβουλές για την προστασία των ανηλικων στο διαδίκτυο
Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας
Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο
Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία
Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας
Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ
Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ [/button