Αρχική » Social Media » Facebook » Παραμυθι η προειδοποίηση για κλήσεις από +375, +371 και +385

Παραμυθι η προειδοποίηση για κλήσεις από +375, +371 και +385

Τις τελευταίες ώρες έχει διαδοθεί ένα μήνυμα-προειδοποίηση σχετικά με κλήσεις που μπορούν να αποσπάσουν τα δεδομένα από το τηλέφωνο σας. 

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

 

Τις τελευταίες ώρες έχει διαδοθεί ένα μήνυμα-προειδοποίηση σχετικά με κλήσεις που μπορούν να αποσπάσουν τα δεδομένα από το τηλέφωνο σας.

Το μήνυμα το βλέπουμε στην παρακάτω φώτο

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σύμφωνα με το σωτήριο hoax-slayer δεν υπάρχει κανένα στοιχείο αλήθειας στην εν λόγω προειδοποίηση, αφού οι πληροφορίες του μηνύματος δεν μπορούν να ισχύουν με κανένα τρόπο για τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων και οι πληροφορίες που περιέχει είναι, παραπλανητικές και ανακριβείς. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετοί που εξαπατήθηκαν και χρέωσαν τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους με τέλη διεθνών κλήσεων. Εντούτοις, ο ισχυρισμός ότι με μια απλή κλήση μπορεί ένας απατεώνας να κλέψει τα προσωπικά δεδομένα σου ή και να χρεώνει ασύστολα τον λογαριασμό σου, δεν ευσταθεί.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το μήνυμα που κυκλοφορεί στα social media το τελευταίο 24ωρο, προειδοποιεί τους χρήστες να μην καλέσουν πίσω σε αναπάντητες κλήσεις από αριθμούς που αρχίζουν με +375, +371 και +385. Το πρώτο μέρος του μηνύματος ισχυρίζεται ότι όποιος καλέσει πίσω σε αυτούς τους αριθμούς, θα πέσει θύμα υποκλοπής της λίστας επαφών του, των τραπεζικών-πιστωτικών του στοιχείων καθώς και οποιονδήποτε άλλων πληροφοριών έχει στο τηλέφωνο του. Το δεύτερο μέρος ισχυρίζεται ότι αν πληκτρολογήσεις #90 η # 09, από οποιονδήποτε καλούντα, θα δώσει αυτόματα τη δυνατότητα στον απατεώνα να μπει στην κάρτα SIM του τηλεφώνου σου και να πραγματοποιεί κλήσεις με δικές σου χρεώσεις.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το εν λόγω μήνυμα, αφού έχει διαδοθεί πάμπολλες φορές, τουλάχιστον τα τελευταία 6 χρόνια.

Βέβαια, αυτή τη φορά και για να γίνει ακόμα πιο πιστευτό προστέθηκε, για ευνόητους λόγους, η πρόταση με τον ισχυρισμό πως “Αυτές οι κλήσεις ίσως προέρχονται από την οργάνωση τρομοκρατών ISIS”.

Γεγονός 1ο: Ο ισχυρισμός ότι με το να καλέσεις απλά και μόνο τους αριθμούς θα επιτρέψει ως δια μαγείας σε έναν απατεώνα να κλέψει τις λίστες επαφών και άλλες πληροφορίες από το τηλέφωνο είναι αναληθές. Για να μπορέσει ένας απατεώνας να κλέψει τα δεδομένα αυτά, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο, κάτι που δεν γίνεται με μια απλή κλήση σε οποιονδήποτε αριθμό.

Γεγονός 2ο: Ο ισχυρισμός ότι με το να πληκτρολογήσεις #90 ή #09 δίνεις πρόσβαση σε ένα απατεώνα ή τρομοκράτη να κάνει κλήσεις από το τηλέφωνο σου είναι επίσης αναληθές .Η προειδοποίηση στο δημοσίευμα δεν ισχύει, για κανένα σύστημα κινητών τηλεφώνων. Μπορεί να είναι αλήθεια για ορισμένους τύπους εσωτερικών τηλεφωνικών κέντρων σταθερών γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αλήθεια για τα κινητά τηλέφωνα.

Το ψευδές μήνυμα, που κυκλοφόρησε αρχικά με αλυσιδωτό email, πριν από το 2000, υπάρχει σε αρκετές διαφορετικές εκδόσεις. Το hoax κυκλοφορεί πρίν από το 2000 και αναπαράγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι σήμερα

Η ξενόγλωσση, αρχική έκδοση, άρχισε να κυκλοφορεί το 1998 και παραλλαγές αυτού του αρχικού μηνύματος, κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες. Παρά το γεγονός ότι η αρχική έκδοση του μηνύματος βασίστηκε σε πραγματικό γεγονός, οι πληροφορίες στις πιο πρόσφατες εκδόσεις είναι ψευδής, για όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Μόνο οι χρήστες τηλεφωνικών κέντρων επιχειρήσεων ή  οργανισμών (σταθερά τηλέφωνα), που απαιτούν να πιέσετε το πλήκτρο 9 για να ανοίξει η εξωτερική τηλεφωνική γραμμή και το τηλεφωνικό κέντρο θα πρέπει να  επιτρέπει να συνδεθούν δύο εξωτερικές γραμμές,  θα μπορούσαν να εξαπατηθούν με αυτόν το τρόπο, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα, σε καμιά περίπτωση.

Η απάτη λειτουργεί μόνο σε τηλεφωνικά κέντρα PBX ή PABX που επιτρέπουν να συνδέσετε δύο εξωτερικές γραμμές, και μια προειδοποίηση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της FCC ( Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών Ηνωμένων Πολιτειών ) Το τηλεφωνικό κέντρο θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει μια εξωτερική κλήση να διαβιβαστεί σε μια εξωτερική γραμμή, κάτι που τα περισσότερα τηλεφωνικά κέντρα δεν επιτρέπουν, για προφανείς λόγους.

Όπως θα έχετε καταλάβει το μήνυμα που κόβει βόλτες τις τελευταίες ημέρες είναι μια χαζομάρα και δεν θα πρέπει να την παίρνεται στα σοβαρά.

 

Λεπτομέρειες και από την σελιδα onlinepikairotita

Αρθρογράφος Administrator

Δείτε επίσης

Κάμερα υπολογιστή ή αλλιώς… το μάτι των επιτηδείων

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των έξυπνων συσκευών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε …