Κάμερα υπολογιστή ή αλλιώς… το μάτι των επιτηδείων

2223

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των έξυπνων συσκευών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία.Tα smartphones,τα tablets,οι smartTVs απαρτίζουν πλέον την καθημερινότητα των ανθρώπων

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των έξυπνων συσκευών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία.Tα smartphones,τα tablets,οι smartTVs απαρτίζουν πλέον την καθημερινότητα των ανθρώπων

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και οι δυνατότητες που μας παρέχουν είναι απεριόριστες. Μία από αυτές τις δυνατότητες  είναι ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους  βλέποντάς τους μέσω κάμερας. Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, μιας και η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας που βρίσκονται μακριά  γίνεται πιο άμεση, χωρίς πλέον να περιοριζόμαστε στην ακουστική επαφή των παλιών τηλεφώνων.

Λειτουργούν όμως αυτές οι κάμερες μόνο με την θέληση μας;;Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος η οικεία  μας να μετατραπεί σε σπίτι «Big Brother»;;;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι κάμερες έξυπνων συσκευών αλλά και κάμερες ασφαλείας, οι οποίες συνδέονται με προσωπικές  συσκευές μέσω διαδικτύου, έχουν παραβιαστεί. Το αποτέλεσμα;;Ο hacker αποκτά φωτογραφίες και βίντεο των προσωπικών στιγμών του θύματος ή των θυμάτων και τις χρησιμοποιεί για εκβιασμό. Επίσης είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να προγραμματίσει ανενόχλητος κάποια εγκληματική ενέργεια.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται το hacking;

Η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι hackers είναι να εγκαθιστούν στην συσκευή του θύματος ένα RAT(Remote Access Trojan).Είναι ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν και οι υπηρεσίες τεχνολογικής υποστήριξης όταν πρόκειται να αποκτήσουν προσωρινή πρόσβαση στον υπολογιστή του πελάτη για να αντιμετωπίσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα.

Άν κατεβάζουμε εφαρμογές από άγνωστες πηγές, χωρίς εγγυημένη ασφάλεια, είτε «κλικάρουμε» σε συνδέσμους που περιέχονται σε e-mails απεσταλμένα από άγνωστους λογαριασμούς, είναι πιθανό να εγκατασταθεί ένα τέτοιο λογισμικό στην συσκευή μας, χωρίς να το καταλάβουμε, και έπειτα ο hacker θα  αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των εφαρμογών μας και της κάμεράς μας. Άλλος ένας τρόπος είναι να εγκαθιστούν malwares,τα οποία είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσει ο μέσος χρήστης, αποκτώντας  έτσι πρόσβαση στην συσκευή του θύματος.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο;

  • Εξοπλιζόμαστε με ένα καλά ενημερωμένο antivirus.
  • Ενεργοποιούμε το firewall.
  • Ενεργοποιούμε την κάμερα και τις εφαρμογές που την χρησιμοποιούν μόνο σε ασφαλές δίκτυο.(όχι σε δημόσια Wi-Fi)
  • Προσέχουμε τι εφαρμογές κατεβάζουμε, σε τι συνδέσμους «κλικάρουμε» αλλά και τι ιστοσελίδες επισκεπτόμαστε.
  • Όσον αφορά τις κάμερες ασφαλείας, οι οποίες συνδέονται με την συσκευή μας μέσω διαδικτύου, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αλλαγή των εργοστασιακών ρυθμίσεων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.
  • Καλύπτουμε την κάμερα της συσκευής μας ή την απενεργοποιούμε όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, ο Mark Zuckerberg,ο ιδιοκτήτης του Facebook και ο  πρώην διευθυντής του FBI James Comey καλύπτουν τις κάμερες των κινητών τους με ταινία.

Μπορεί κάποιοι  να θεωρείτε ότι εφόσον δεν αποτελείτε κάποια γνωστή προσωπικότητα, η κάμερά σας δεν δελεάζει τους hackers και έτσι τα μέτρα ασφαλείας είναι περιττά.

Άρα αν δεν φυλάτε  στο σπίτι σας ποσό χρημάτων ίσο με μιας τράπεζας δεν χρειάζεται να κλειδώνετε την πόρτα σας. Σωστά;;

Αν η απάντηση είναι «Ναι» τότε χαμογελάστε μπορεί ήδη να βιντεοσκοπείστε!

Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute 

Από την Χρηστό Δήμτσα

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .