Kaspersky Lab : Πόσο καλά προστατεύεστε από online απειλές ;

1078

kaspe

Kaspersky Lab : Πόσο καλά προστατεύεστε από online απειλές ; Για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, κάποιοι φτάνουν σε σημείο παραλογισμού 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Πολλαπλές έρευνες της Kaspersky Lab δείχνουν ότι λίγοι χρήστες έχουν επίγνωση των κινδύνων στο διαδίκτυο, ενώ και εκείνοι που διαθέτουν σχετικές γνώσεις, αξιοποιούν λανθασμένες πρακτικές διαδικτυακής ασφάλειας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για να κρατήσουν την ιδιωτική ζωή τους ασφαλή. Συγκεκριμένα, το 22% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι καλύπτει την webcam του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη μιας webcam δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή κακόβουλες ομάδες.

Επίσης, πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware πρόγραμμα, μια συσκευή μπορεί να «μολυνθεί» μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το 19% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τη χρήση δημοφιλών ιστότοπων, όπως το Google και το Facebook, λόγω των προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες να παρακολουθούν τους χρήστες και να συλλέγουν κάποια δεδομένα χρήστη.

Επιπλέον, ένα 8% παραδέχτηκε ότι κρύβει τον υπολογιστή του από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό δεν θα βοηθά στην προστασία του από διαδικτυακές απειλές. Επίσης, το 7% δήλωσε ότι αφιερώνει χρόνο στην εισαγωγή κι εν συνέχεια, στη διαγραφή των στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας, κατά τη διάρκεια μιας online πληρωμής, σε μια προσπάθεια να «μπερδέψει» τους ιούς, παρά το γεγονός ότι το κακόβουλο λογισμικό, ειδικά τα keyloggers, δεν μπορούν να «μπερδευτούν» με αυτόν τον τρόπο.

Παρότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ακραίες, αλλά ανεπαρκείς μεθόδους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη γνώσεων τεχνολογίας. Μόλις το 20% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο στο Διαδίκτυο, ενώ το 21% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη διαδικτυακή ευαισθητοποίηση και την ικανότητα που έχουν οι χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις.

Ο David Emm , Ερευνητής ασφαλείας και μέλος της Παγκόσμιας Έρευνας και Ανάλυσης ομάδας της εταιρείας Kaspersky Lab, σχολίασε:

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν δύο άκρα. Από τη μία πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορούν να διατηρούν τα δεδομένα τους ασφαλή κρύβοντας, για παράδειγμα, τους υπολογιστές τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που απλά δε λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν περισσότερο γνώστες της τεχνολογίας. Με τις σημερινές λύσεις ασφάλειας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από ψηφιακές απειλές, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις».

Για να ελέγξετε το επίπεδο των γνώσεων σας γύρω από την ψηφιακή ασφάλεια, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

Περισσότερες συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατευτείτε στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy

Τα δεδομένα προέρχονται από την Έρευνα Consumer Security Risks 2015 και από ειδικό online τεστ της Kaspersky Lab.

Pc Mag Greece

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ Σταματογιάννης Ν. : Συμβουλές για την προστασία των ανηλικων στο διαδίκτυο

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ [/button

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .