Έφηβοι και μεταμεσονύκτιο σερφάρισμα στο διαδίκτυο

1203

Όχι δεν κοιμάται, κάνει vamping . Κόκκινα μάτια, ατονία και έντονη υπνηλία για τον έφηβο σας, που δυσκολεύεται να ανοίξει τα βλέφαρά του το πρωί, παρόλο που πέφτει νωρίς για ύπνο;

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Όχι δεν κοιμάται, κάνει vamping .

Κόκκινα μάτια, ατονία και έντονη υπνηλία για τον εφηβο σας, που δυσκολεύεται να ανοίξει τα βλέφαρά του το πρωί, παρόλο που πέφτει νωρίς για ύπνο; Κατά πάσα πιθανότητα το παιδί σας ξενυχτάει κάνοντας Virtual Camping (εικονική κατασκήνωση), ευρέως γνωστό στη γλώσσα των ψηφιακών αυτοχθόνων ως Vamping. Το μεταμεσονύχτιο σερφάρισμα στο Internet, κυρίως με στόχο το socializing, είναι άκρως διαδεδομένη συνήθεια των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, που «βρυκολακιάζουν» στο διαδίκτυο, χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρές συνέπειες, έστω και αν τις βιώνουν καθημερινά.

Με όλη την ημέρα τους γεμάτη δραστηριότητες, οι ανάγκες των εφήβων για ύπνο είναι αυξημένες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ (National Sleep Foundation), τα παιδιά έως 13 ετών χρειάζονται 9 με 11 ώρες ύπνου, ενώ αντίστοιχα οι έφηβοι 14 έως 17 ετών χρειάζονται 8 με 10 ώρες και οι μεγαλύτεροι 7 με 9 ώρες. Εξάλλου, η ίδια πηγή τονίζει ότι ενώ στην εφηβεία είναι απαραίτητο το τακτικό πρόγραμμα, τα παιδιά έχουν την τάση -που ενισχύεται και από το νυχτερινό socializing- τις καθημερινές να μην τηρούν ωράριο, πέφτοντας για ύπνο διαφορετικές ώρες και τα Σαββατοκύριακα να ξενυχτούν. Συνδυασμός που επηρεάζει και το βιολογικό τους ρολόι, αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους.

Στον παράγοντα vamping αναφέρεται και η εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine. Επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Αϊόβα στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες διαρκείας, με συμμετέχοντες συνολικά 360.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, διαπιστώνοντας ότι το 40% των εφήβων το 2015 δεν συμπλήρωναν καν επτάωρο ύπνου. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 58% σε σχέση με τα στοιχεία του 1991, όταν τα παιδιά δεν είχαν Internet, αλλά και 17% σε σχέση με το 2009, όταν η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών ήταν ακόμη στην αρχή της. Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, τα παιδιά που ήταν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο πέντε ώρες την ημέρα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην κοιμούνται αρκετά, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που δεν σέρφαραν στο διαδίκτυο περισσότερο από μία ώρα ημερησίως.

Κίνδυνοι και συνέπειες

Μελέτη με τίτλο «H χρήση των social media τροποποιεί την εφηβική συμπεριφορά που σχετίζεται με τον ύπνο», η οποία διεξήχθη σε τέσσερα σχολεία της Γαλλίας και δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (National Center for Biotechnology Information) των ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση των ωρών ύπνου, που παρατηρείται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων, συνδέεται με το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και οδηγεί σε υπνικές διαταραχές, όπως υπνηλία, υπνική άπνοια και αϋπνία, που μάλιστα μπορεί να γίνουν και χρόνιες. Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στο σχολείο, τις διαταραχές διάθεσης, μέχρι και την παχυσαρκία.

Αφού ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την ανάπαυση των εγκεφαλικών κυττάρων και με την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης, οι συνέπειες της έλλειψής του δεν είναι μόνο η ατονία και οι διαταραχές διάθεσης. Οι ικανότητες συγκέντρωσης, κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων (αυτές δηλαδή που χρειάζονται οι έφηβοι για να αποδώσουν στο σχολείο) μειώνονται. Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι η ακμή και σχετικές δερματικές παθήσεις, αλλά και τα οφθαλμικά προβλήματα. Καθώς το vamping γίνεται κρυφά από τους γονείς, τα παιδιά κλείνουν τα φώτα, ενώ μερικές φορές μπαίνουν και κάτω από τα σκεπάσματα. Ο συνδυασμός του απόλυτου σκότους και της έκθεσης στην ακτίνα φωτός του κινητού τηλεφώνου ή του tablet κουράζει τα μάτια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και διαταραχές όρασης.

Αντιμετώπιση

1. Ο γονικός έλεγχος στις ώρες που το παιδί έχει πρόσβαση στο Internet μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση, αν το υποστηρίζει το μοντέλο του router σας.

2. Εξηγήστε αναλυτικά στο παιδί πώς το vamping επηρεάζει την υγεία του και τις αποδόσεις του σε όλους τους τομείς.

3. Γίνετε το καλό παράδειγμα, κλείνοντας το laptop, τον υπολογιστή, το tablet, πριν τα παιδιά πάνε για ύπνο.

4. Ελέγξτε το παιδί αρκετή ώρα αφού πάει για ύπνο και όποτε ξυπνάτε.

5. Δραστική λύση είναι να τους παίρνετε το κινητό όταν πάνε για ύπνο.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

  • Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια.
  • Νευρικότητα, ασυνήθιστη επιθετική συμπεριφορά, καυγάδες με συμμαθητές/γονείς/καθηγητές.
  • Υπνηλία, ατονία, αίσθημα κούρασης.
  • Συχνή δυσκολία στο ξύπνημα.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης.
  • Αύξηση βάρους.
  • Ανεξήγητες εναλλαγές στη διάθεση.

 

Πηγές:

Kids at Safety

https://www.kidsatsafety.gr

National Sleep Foundation

https://sleepfoundation.org/sleep-topics/teens-and-sleep

Sleep Medicin Journal

https://www.sleep-journal.com/article/S1389-9457(17)30350-7/abstract

National Center for Biotechnology Information

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29093040

http://pediatrics.aappublications.org/content/140/Supplement_2/S92

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28602529

The Windows Club

http://www.thewindowsclub.com/guide-parents-prevent-teen-vamping

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .