Η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου (Αστυνόμος Β΄- Ψυχολόγος, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), απαντά σε βασικά ερωτήματά μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που προκαλεί αποστροφή και οργή και δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο!
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο στον τρίτο όροφο της ΓΑΔΑ στεγάζεται το γραφείο των ψυχολόγων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής επιτελεί πολύτιμο έργο, συλλαμβάνοντας συνεχώς παιδόφιλους, αλλά και ενημερώνοντας συνεχώς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανήλικους και τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά.
Μολονότι βρίσκεται στο εμβληματικό κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα μια κλασική αίθουσα της αστυνομίας. Στους τοίχους κρέμονται παιδικές ζωγραφιές, στο τραπεζάκι είναι ακουμπισμένες κούκλες Μπάρμπι και κουκλόσπιτα, παιχνίδια είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά. Σ’ αυτό το δωμάτιο βρήκαν καταφύγιο δεκάδες παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου (Αστυνόμος Β΄- Ψυχολόγος, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), απαντά σε βασικά ερωτήματά μας, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που προκαλεί αποστροφή και οργή και δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο!
- Πώς και πόσο επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων το βίωμα της σεξουαλικής κακοποίησης, ανάλογα με την ηλικία τους (παιδιά/προέφηβοι/έφηβοι).
- Πώς το αντιλαμβάνονται και πώς αντιδρούν.
- Σημάδια στην συμπεριφορά του ανήλικου (παιδιού-προεφήβου-εφήβου), που προσέχουμε, σαν ένδειξη ότι πιθανά να έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
- Το προφίλ του/της παιδόφιλου.
Πώς λειτουργούν; Υπάρχουν χαρακτηριστικά που κατά κάποιον τρόπο τους προσδιορίζουν;
Πώς πλησιάζουν τα ανήλικα «θύματά» τους (ανάλογα με την ηλικία του ανήλικου_παιδί/προέφηβος/ έφηβος).
- Οι ενοχές, η θλίψη, ο φόβος, η οργή των ανήλικων θυμάτων. Οι προβληματισμοί τους, στο αν θα αναφέρουν την κακοποίηση ή όχι.
- Πώς τους βοηθάμε να διαχειριστούν αυτό που τους συνέβη; Τί πρέπει να κάνουμε;
- Ποιά είναι τελικά η δικαίωσή τους;
Τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση. Μιλάμε για κακοποίηση ανηλίκων που αφορά όχι μόνον σε παιδικές ηλικίες αλλά προεφήβους και εφήβους.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί.
Οι παιδόφιλοι που μπορεί να βρίσκονται μέσα σε οποιοδήποτε περιβάλλον του ανήλικου (σχολικό, αθλητικό, ακόμα και οικογενειακό) υπήρχαν, υπάρχουν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.
Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: «τί μπορούμε να κάνουμε εμείς, σαν γονείς, για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας;».
Η απάντηση σ’ αυτό είναι μια: «ΠΡΟΛΗΨΗ»
Η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου (Αστυνόμος Β’-Ψυχολόγος, στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων – ΓΑΔΑ) μας προτείνει και μας εξηγεί πώς λειτουργούν κάποια μέτρα προστασίας που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εφαρμόσουμε και τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν αποτέλεσμα.
«Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι η ισχυρότερη Πρόληψη»…
Η κυρία Κωστάκου, τόνισε πως: «Ο Νο1 προληπτικός παράγοντας για την σεξουαλική κακοποίηση είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!
Που σημαίνει ότι είναι η απλή εκπαίδευση του παιδιού μας, στο ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία του σώματός του και σε τι χρησιμεύουν.
Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι τα σημεία που καλύπτουμε με το μαγιό, είναι τα πιο σημαντικά. Υπάρχει ο νόμος του εσωρούχου. Είναι σημεία τα οποία θα πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε. Χαρακτηριστικά λέω στα κορίτσια ότι το κάτω σημείο είναι εκείνο απ’όπου έρχεται η ζωή και το πάνω (το στήθος) όταν θα γίνετε μητέρες, διατηρεί την ζωή με τον θηλασμό».
Η ψυχολόγος προτρέπει τους γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στο να μην αγγίξουν τα σημεία αυτά άλλοι άνθρωποι, διότι αυτά δεν είναι καλά αγγίγματα… «Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας να φροντίζουν αυτά τα σημεία, έτσι ώστε να αυτονομηθούν τα παιδιά, να τα φροντίζουν μόνα τους, οπότε εφόσον οι γονείς μας έχουν πάψει πλέον να μας φροντίζουν σε αυτά τα σημεία, δεν έχει κανένας άλλος το δικαίωμα εκτός από τον εαυτό μας, να μας αγγίζει εκεί».
Η Ιδιωτικότητα είναι ο Σεβασμός και η Δωροδοκία ο Ξεπεσμός…
Η υπαστυνόμος συνέχισε λέγοντας πως: «Το ίδιο ισχύει με τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, όταν π.χ. πηγαίνω στο μπάνιο, κλείνω διακριτικά την πόρτα για να καταλάβει το παιδί ότι είναι η στιγμή που πρέπει να μείνουμε μόνοι μας. Όπως το ίδιο κάνω κι όταν το παιδί είναι στο μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο το εκπαιδεύω. Γιατί μεθαύριο που θα είναι στις τουαλέτες του σχολείου του, θα τραβήξει την πόρτα και δεν θα αφήσει κανέναν άλλο να μπει» ανέφερε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει: «Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της δωροδοκίας, το οποίο άθελά μας προτρέπουμε οι ίδιοι να κάνει το παιδί: π.χ. έρχεται κάποιος στο σπίτι, συγγενής ή ένας οικογενειακός φίλος και φέρνει ένα δώρο στο παιδί. Όταν εμείς του λέμε να δώσει ένα φιλί ή μια αγκαλιά, (θέλει ή δεν θέλει το ίδιο), αυτόματα του έχουμε περάσει στο υποσυνείδητο ότι αυτός είναι ο τρόπος να ικανοποιήσω κάποιον ο οποίος μου προσφέρει κάτι.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης γίνεται επικίνδυνος για το παιδί, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδόφιλων λειτουργεί δωροδοκώντας ένα παιδί π.χ. με ένα πατατάκι, χρήματα, αγορά ενός προϊόντος που δεν μπορούν να του πάρουν οι γονείς του, κι η επιβράβευση αυτού είναι το άγγιγμα.
Σεβόμαστε το σώμα κάθε παιδιού, και το πότε θέλει εκείνο να το δώσει κάπου. Πότε εκείνο θα θελήσει να το αγκαλιάσει η γιαγιά και ο παππούς, ο θείος και η θεία, ο δάσκαλος, ο προπονητής ή και οποιοσδήποτε άλλος».
Ο παιδόφιλος μπορεί να περιτριγυρίζει έως και 2 χρόνια την «λεία» του…
Εμβρόντητους μας άφησε η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντάς μας πως ένας παιδόφιλος μπορεί να κινείται γύρω από το στόχο του έως και 2 χρόνια, μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή να δράσει: «Προσαρμόζουμε ένα πρόγραμμα φροντίδας και εκπαίδευσης στα παιδιά μας ώστε να μην αφήνουμε χρόνο και χώρο που να είναι μόνα τους. Ο μέσος παιδόφιλος χρειάζεται χώρο και χρόνο να κινηθεί, εφόσον το παιδί τον έχει πρώτα εμπιστευτεί.
Ο μέσος παιδόφιλος μπορεί να κάνει ακόμη και 2 χρόνια grooming (περιποίηση, φροντίδα) ενός παιδιού ώστε να επιχειρήσει μια κίνηση για να το αγγίξει. Αυτά τα 2 χρόνια είναι ο χώρος και ο χρόνος που έχω επιτρέψει εγώ να βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος δίπλα στο παιδί μου», ενώ εξήγησε:
«Να το πούμε πιο απλά, όταν ένας γονέας αργεί συστηματικά να παραλάβει το παιδί του από κάποια δραστηριότητα, τότε αυτομάτως το παιδί γίνεται ο πρώτος στόχος για να κερδίσει το χρόνο ο παιδόφιλος μαζί του».
Η Επικοινωνία με το παιδί μας…
«Είναι σπουδαίο πράγμα η επικοινωνία με τα παιδιά μας και η διαθεσιμότητά μας… “είμαι εδώ για να μου μιλήσεις για οτιδήποτε“. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να πάρουν το χρόνο τους και να έρθουν να μας μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί όταν δεν τα κρίνουμε, όταν τα ακούμε ακόμη και για τα ασήμαντα πράγματα που μας λένε.
Όταν τους δίνουμε προσοχή και δεν τα κρίνουμε, τότε θα έρθουν να μας μιλήσουν και για ένα σημαντικό πρόβλημα. Κι αν έρθουν να μας μιλήσουν για ένα τόσο προβληματικό συμβάν όπως είναι η παραβίαση της γενετήσιας αξιοπρέπιάς τους, είναι σημαντικό να το διαχειριστούμε με απόλυτη ψυχραιμία.
Να μη ζορίσουμε το παιδί, να μην το ντροπιάσουμε και να μην το ενοχοποιήσουμε μέσα από μια δική μας υπερβολική αντίδραση και το κάνουμε να κειδώσει!».
Τέλος η κ. Κωστάκου ενθαρρύνει τους γονείς στο να χρησιμοποιήσουν το βίντεο της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συντονίστρια για την Ελλάδα είναι η ευρωβουλευτής κ. Έλενα Ράπτη. www.enastapente.gr
«Είναι πολύ βοηθητικό, να το χρησιμοποιήσουν οι γονείς, κυρίως μικρότερων παιδιών. Έχει τίτλο: «Το μυστικό της Νίκης». Υπάρχει παντού στο ιντερνέτ και δείχνει πώς ο παιδόφιλος μπορεί να πλησιάσει το παιδί μας και πώς εμείς θα διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση. Είναι εξαιρετικό και τα παιδιά μπορούν να το παρακολουθήσουν πολύ ευχάριστα».
Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ή έχετε ενδείξεις ότι κάποιος ενήλικος ασελγεί σε βάρος ανηλίκων μπορείτε να απευθυνθείτε:
- Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής – Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ): Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, 3ος όροφος, τηλ. 210 6476370.
- Τμήμα Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456-8.
στις κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας των Νομών των υπόλοιπων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. - Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα τηλέφωνα 11188 και 210-6476464.
Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Πηγή άρθρου https://nevronas.gr/
Γράφει: ο Νικόλας Τζαβάρας (Δημοσιογράφος)
Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση