Να ελέγχεις και τις δυο μεριές πριν διασχίσεις το δρόμο. Να πλένεις τα χέρια σου πριν βγεις από το μπάνιο. Να φοράς πάντα ζώνη όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Να ελέγχεις και τις δυο μεριές πριν διασχίσεις το δρόμο. Να πλένεις τα χέρια σου πριν βγεις από το μπάνιο. Να φοράς πάντα ζώνη όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο.
Όλα αυτά είναι συμβουλές που έχουν μάθει όλοι από τους γονείς τους. Ανήκουν στο πλαίσιο της κοινής λογικής. Στην περίπτωση, όμως, που έχουμε να κάνουμε με το θέμα της κυβερνοασφάλειας η κοινή λογική συντάται πολύ σπάνια.
Υπάρχουν ακόμα πολλοί οι οποίοι πιστευόυν πως η λέξη ‘κωδικός’, είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί όντως σαν κωδικός. Το 2016, η Keeper Security, έλεγξε 10 εκατομμύρια κλεμμένους κωδικούς, εκ των οποίων 1.7 εκατομμύρια ήταν ‘123456’.
Πριν γελάσετε με αυτούς τους ηλίθιους κωδικούς, σκεφτείτε ότι ουσιαστικά αυτού του τύπου οι κωδικοί τονίζουν το γεγονός ότι δεν είμαστε και τόσο καλοί στο να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
Τον Μάρτιο, το Pew Research Center πραγματοποίησε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1000 Αμερικανοί ενήλικες σχετικά με το τι γνωρίζουν για το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Η έρευνα ρωτούσε ποιοι είναι οι παράγοντες επαλήθευσης, τι είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο και πόσο ασφαλή είναι τα ανοιχτά δίκτυα Wi-FI.
Κατά μέσο όρο απαντήθηκαν μόνο οι πέντε από τις 13 ερωτήσεις, ενώ μόλις το 1% των ερωτηθέντων απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.
Έλλειψη Γνώσεων
Σύμφωνα με ειδικούς αυτή η έλλειψη γνώσεων εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλήμα. Πέρυσι υπήρχαν 689 εκατομμύρια κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος σε 21 χώρες, από οποία περίπου το 10% θυματοποιείται περίπου κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.
Το Wanna Cry είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με το τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλειά τους. Το λογισμικό αυτό εμφανίστηκε σε τράπεζες, πανεπιστήμια, αεροδρόμια και νοσοκομεία σε 150 χώρες τον Μάιο, παρόλο που η Microsoft προειδοποίησε σχετικά με αυτό από τον Μάρτιο.
Τα εμπόδια της κοινής λογικής
Το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι δύσκολο να ενταχθεί στα πλαίσιο της κοινής λογικής.
Η τεχνολογία πάντα αλλάζει, εμφανίζει νέες αδυναμίες και προειδοποιήσεις που πρέπει όλοι να λάβετε υπόψιν.
‘Είναι υπερβολικό να πρέπει κάποιος να θυμάται 25 διαφορετικά πράγματα προκειμένου να παραμείνει ασφαλής στο διαδίκτυο’, σύμφωνα με τον Neil Daswani.
Εάν πάνε όλα καλά και η κυβερνοαφάλεια ενταχθεί στα πλαίσια της κοινής λογικής, η ενημέρωση για τέτοια θέματα θα είναι πλέον περιττή.
Πηγές άρθρου :
Cyber Security International Institute