Κυνερνοασφάλεια και κοινή λογική

1349

Να ελέγχεις  και τις δυο μεριές πριν διασχίσεις το δρόμο. Να πλένεις τα χέρια σου πριν βγεις από το μπάνιο. Να φοράς πάντα ζώνη όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ


Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ


Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο


Ποιοί είμαστε

Να ελέγχεις  και τις δυο μεριές πριν διασχίσεις το δρόμο. Να πλένεις τα χέρια σου πριν βγεις από το μπάνιο. Να φοράς πάντα ζώνη όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο.

Όλα αυτά είναι συμβουλές που έχουν μάθει όλοι από τους γονείς τους. Ανήκουν στο πλαίσιο της κοινής λογικής. Στην περίπτωση, όμως, που έχουμε να κάνουμε με το θέμα της κυβερνοασφάλειας η κοινή λογική συντάται πολύ σπάνια.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί οι οποίοι πιστευόυν πως η λέξη ‘κωδικός’, είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί όντως σαν κωδικός. Το 2016, η Keeper Security, έλεγξε 10 εκατομμύρια κλεμμένους κωδικούς, εκ των οποίων 1.7 εκατομμύρια ήταν ‘123456’.

Πριν γελάσετε με αυτούς τους ηλίθιους κωδικούς, σκεφτείτε ότι ουσιαστικά αυτού του τύπου οι κωδικοί τονίζουν το γεγονός ότι δεν είμαστε και τόσο καλοί στο να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Τον Μάρτιο, το Pew Research Center πραγματοποίησε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1000 Αμερικανοί ενήλικες σχετικά με το τι γνωρίζουν για το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Η έρευνα ρωτούσε ποιοι είναι οι παράγοντες επαλήθευσης, τι είναι το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο και πόσο ασφαλή είναι τα ανοιχτά δίκτυα Wi-FI.

Κατά μέσο όρο απαντήθηκαν μόνο οι πέντε από τις 13 ερωτήσεις, ενώ μόλις το 1% των ερωτηθέντων απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.

Έλλειψη Γνώσεων

Σύμφωνα με ειδικούς αυτή η έλλειψη γνώσεων εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλήμα. Πέρυσι υπήρχαν 689 εκατομμύρια κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος σε 21 χώρες, από οποία περίπου το 10% θυματοποιείται περίπου κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Wanna Cry είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με το τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλειά τους. Το λογισμικό αυτό εμφανίστηκε σε τράπεζες, πανεπιστήμια, αεροδρόμια και νοσοκομεία σε 150 χώρες  τον Μάιο, παρόλο που η Microsoft προειδοποίησε σχετικά με αυτό από τον Μάρτιο.

Τα εμπόδια της κοινής λογικής

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι δύσκολο να ενταχθεί στα πλαίσιο της κοινής λογικής.

Η τεχνολογία πάντα αλλάζει, εμφανίζει νέες αδυναμίες και προειδοποιήσεις που πρέπει όλοι να λάβετε υπόψιν.

‘Είναι υπερβολικό να πρέπει κάποιος να θυμάται 25 διαφορετικά πράγματα προκειμένου να παραμείνει ασφαλής στο διαδίκτυο’, σύμφωνα με τον  Neil Daswani.

Εάν πάνε όλα καλά και η κυβερνοαφάλεια ενταχθεί στα πλαίσια της κοινής λογικής, η ενημέρωση για τέτοια θέματα θα είναι πλέον περιττή.

Πηγές άρθρου :

Cnet.Com

Cyber Security International Institute

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .