Τι είναι το Like farming στο Facebook ; Άλλη μια κρυφή και άγνωστη απάτη.

4044

fbLogoMore.jpg6ce2ec79-add2-4caa-bb13-8b2bcccfe4abLarge

Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε μου αρέσει (Like) ή κοινοποιείτε (Share) διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

Χωρίς τίτλο23

 

 

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα. “Like κατά του καρκίνου”, “Μία κοινοποίηση για μια προσευχή” ή “Ένα Like για τα παλληκάρια μας” ή ακόμα “Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad” – όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι απατεώνες χρήματα.

Πώς γίνεται;

Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ένας απατεώνας θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο είναι δυνατό περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως «Σελίδες Likewhore”. Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από ψαρέματα Like είναι γνωστή ως “Like-Farming».

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τα πιο συνηθισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να συσσωρεύουν Like και κοινοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Κάντε Like αν μισείς τον καρκίνο» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή να κοινοποιήσουν αν είναι  ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.

Καταγραφή141

 

Καταγραφή142

 

 

«Κοινοποίηση  ή Like για ένα ΔΩΡΕΑΝ iPad» Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό για να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι κατά 99.9%  ψεύτικοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

«Κοινοποίηση  ή Like για δωρεά» Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους  ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή το Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό, για να βοηθήσει. Παραμύθια . Καμία εταιρεία δεν δίνει χρήματα . Μηνύματα που λένε ότι προσφέρουν χρήματα με κάθε κοινοποίηση είναι 100% ψεύτικα. (κανόνας… δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο) . Προβάλουν φωτογραφίες με άρρωστα παιδάκια και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία σας για να κάνουν διαφήμιση

 

Χωρίς τίτλο3

 

 

«Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή» . Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει τα παιδιά ή ανθρώπους που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Lικε ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή για να βοηθήσει. Ενώ η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι  άλλος.

«Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί» Φωτογραφίες, που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο, στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο

«Κάντε Like, αν νομίζετε ότι αυτός / αυτή είναι όμορφος ή Like για τους στρατιώτες μας, πυροσβέστες, γιατρούς κτλ.» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται  να κάνουν Lικε, αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος ή ζώο που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι όμορφο, γενναίο, χαριτωμένο ή κάποιο συνώνυμο επίθετο.

 

Καταγραφή144

 

Καταγραφή143

 

Καταγραφή145

 

 

Ενώ πολλά από αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να μας φαίνονται αθώα, δεν είναι, και χρησιμοποιούνται από απατεώνες για να μαζέψουν μέλη στις σελίδες τους ή στις ομάδες τους.

Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα, όπως το «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, με ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίηση τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται.

Για να βοηθήσει τις σελίδες του, να μαζέψουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, ο απατεώνας θα αξιοποιήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο με ψεύτικα προφίλ και σελίδες. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να κάνουν Like και κοινοποιήσεις ώστε να ξεγελάσουν το Facebook και να υποθέτει, πως πρέπει να είναι δημοφιλής. Η αύξηση της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook οι οποίοι στη συνέχεια συμβάλλουν στη διάδοση του περιεχομένου περαιτέρω, με τις κοινοποιήσεις και τα Like που εμφανίζονται στους φίλους τους. Τα like και οι κοινοποιήσεις από χρήστες βοηθάνε τέτοιες σελίδες Likewhore να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα γιατί το Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής.

Έτσι, τελικά οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις. Παράδειγμα βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία, που είναι μια απάτη με κινητά. Για να πάρεις μέρος στους διαγωνισμούς πρέπει να κάνεις εγραφή με το κινητό σε συνδρομητική υπηρεσία με υψηλές χρεώσεις.

 

05

 

 

Είναι πάντα καλό να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι, για ότι σας αρέσει και τι κοινοποιείτε στο Facebook. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, ενημερώνονται οι φίλοι σας και μπορεί να βοηθάτε ένα αδίστακτο, ανήθικο απατεώνα να κερδίζει χρήματα από “Likewhore” σελίδες, εκμεταλλεύοντας εσάς, τον χρήστη.

Φυσικά, κάθε φωτογραφία που θα κοινοποιηθεί στο Facebook δεν χρησιμοποιείται από απατεώνες, αλλά κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε μια σελίδα στο Facebook, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν μια σελίδα έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή απλά προσπαθεί να προσελκύσει μέλη και οπαδούς.

Έτσι, ενημερώστε τους φίλους σας. Η διαδικασία Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη, και χωρίς μέλη ο απατεώνας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανένα.

Μερικά ακόμα τρανταχτά παραδείγματα Like farming:

 

Καταγραφή152

 

 

Καταγραφή153

 

 

Καταγραφή154

 

 

Καταγραφή155

 

 

Καταγραφή156

 

 

Καταγραφή157

 

 

Καταγραφή158

Καμιά φορά θα έχετε προσέξει ότι μερικές δημοσιεύσεις περιέχουν και κάποιο είδος της υπόσχεσης, του τύπου: «σχολιάστε και προσέξτε τι θα συμβαίνει στην εικόνα,» ή » αν αυτή η δημοσίευση πιάσει πάνω από 100.000 «like», θα βγεί ένα ρακούν.» ή « πατήστε στο τάδε λινκ να δείτε τι έπαθε η τάδε » και άλλα τέτοια μηνύματα.

Τέτοιου είδους δημοσιεύσεις που φαίνονται αρκετά καλοήθεις είναι στην πραγματικότητα μια μορφή απάτης που στο Facebook ονομάζεται «Like Farming.»

Συνήθως τέτοιου είδους δημοσιεύσεις τις βλέπουμε στις χιλιάδες σελίδες του Facebook. Είναι όπως προαναφέραμε αθώου περιεχομένου. όπως αποσπάσματα από διάσημα κείμενα, ρητά, ανέκδοτα, παροιμίες και φωτογραφίες.

Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός αυτών των σελίδων είναι συχνά να τραβήξουν την προσοχή του αλγόριθμου που χρησιμοποιεί το Facebook για να αρχίσουν να εμφανίζονται στο Timeline των χρηστών.

Μόλις το καταφέρουν, οι ιδιοκτήτες της σελίδας μπορούν αμέσως μετά να δημοσιεύουν διαφημίσεις, αξιοποιώντας την άγνοια του κοινού προς δικό τους όφελος. Και ίσως η λέξη άγνοια να μην σας κάθεται καλά στο αυτί αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ίδιο το κοινό βοήθησε στην ανάπτυξη της σελίδας.

Μερικές βέβαια από αυτές παραπέμπουν άμεσα σε online πωλήσεις γεγονός που παραβιάζει τους όρους χρήσης του Facebook, αναφέρει το Facecrooks.

Οι  σύνδεσμοι των διαφημίσεων που δημοσιεύονται φτάνουν πολύ πιο μακριά από τα Timeline των εγγεγραμμένων της σελίδας, ξέρετε πως πάει, ο φίλος του φίλου, ώ φίλε. Όλοι αυτοί μπορούν να κάνουν ένα φαινομενικά αθώο κλικ και ο έξυπνος ιδιοκτήτης λαμβάνει την προμήθεια. Και αν είναι μόνο η προμήθεια δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Έχουμε δει όμως αρκετές φορές τέτοιες σελίδες άγνωστης προέλευσης με μεγάλη επισκεψιμότητα να μοιράζουν malware. ( διαβάστε στο τέλος του άρθρου τι είναι το Malware )

Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το που βάζουν τα like τους. Έχουμε ακούσει και δεν είναι πια μυστικό ότι σελίδες του Facebook με πολλά μέλη πωλούνται πανάκριβα σε εταιρείες που θέλουν να κάνουν marketing.

Malware :

Το “Malware”, συντομογραφία που προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων malicious software, είναι ένας συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται γενικά για τον προσδιορισμό ιών και άλλων τύπων επιβλαβών προγραμμάτων. Αναφέρεται σε όλα τα προγράμματα που εκκινούν συχνά επιβλαβείς διαδικασίες, χωρίς τη συναίνεση του χρήστη.

Ιοί, backdoors, keyloggers, υποκλοπές κωδικών πρόσβασης και άλλα προγράμματα τύπου Trojan, ιοί μακροεντολών του Word και Excel, ιοί εκκίνησης, ιοί γλωσσών (batch, windows shell, java, κλπ.), crimeware, spyware και adware, είναι μόνο λίγα παραδείγματα της κατηγορίας των malware.

Η δημιουργία του όρου malware ήταν αναπόφευκτη. Παλαιότερα, όταν το υπολογιστικό περιβάλλον αποτελούταν από υπολογιστές που λειτουργούσαν με DOS, υπήρχαν πρακτικά μόνο δύο κατηγορίες επιβλαβών προγραμμάτων, οι ιοί και οι εφαρμογές τύπου «Trojan horse». Στην πρώιμη μορφή τους, τα «worms» επηρέαζαν μόνο το UNIX και δεν απασχολούσαν ιδιαίτερα τους χρήστες. Οι όροι ιός και Trojan δεν προσδιορίζουν πλέον με ακρίβεια όλους τους τύπους των επικίνδυνων προγραμμάτων που υπάρχουν. Μερικά παραδείγματα:

* Ιοί που προσκολλούνται σε αρχεία εφαρμογών και συνήθως μειώνουν τη απόδοση του υπολογιστή.
* Τα Trojan που λειτουργούν και ως υποκλοπείς κωδικών πρόσβασης, επιτρέποντας σε τρίτους να δουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
* Μία αδυναμία κάποιου προγράμματος μπορεί να επιτρέψει στον επιτιθέμενο να αποκτήσει πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή.
* Τα ransomware, ουσιαστικά ένας τύπος Trojan, που κρυπτογραφούν τα αρχεία του σκληρού δίσκου, και στη συνέχεια ο ο επιτιθέμενος ζητά χρήματα από τον χρήστη του υπολογιστή προκειμένου να λάβει τον κωδικό αποκωδικοποίησης.
* Το crimeware, ένας συλλογικός όρος, αναφέρεται σε επιβλαβή προγράμματα που σχετίζονται με την υποκλοπή ταυτοτήτων και χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες στο διαδίκτυο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .