Malwarebytes:Πώς να διαπιστώστε εάν στο PC σας κρύβεται κακόβουλο λογισμικό

1785

malwarebytes

Πώς να διαπιστώστε εάν στο PC σας κρύβεται κακόβουλο λογισμικό . Η γνωστή εταιρεία παραγωγής λογισμικού ασφαλείας , Malwarebytes , επισημαίνει τα κύρια σημάδια μόλυνσης από malware.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Έχει τύχει κάποια στιγμή στους περισσότερους από εμάς. Ανοίγουμε τον υπολογιστή μας. Περιμένουμε. Περιμένουμε λίγο ακόμα. Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα λεπτά και το desktop τελικά εμφανίζεται στην οθόνη μας. Δοκιμάζουμε να τρέξουμε τον αγαπημένο μας browser, όμως αντί της γνώριμης αρχικής σελίδας που έχουμε ορίσει, αντικρίζουμε μια άλλη, ενώ παράλληλα δεκάδες pop-up παράθυρα ξεπετάγονται. Δυστυχώς το σύστημά μας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό.

crypto-locker-scrnsht_2tby

Ναι, συνήθως τα συμπτώματα είναι εμφανή

Ψηφιακοί εκβιαστές

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη…παρατηρητικότητα για να καταλάβει κανείς, ότι το σύστημά του έχει μολυνθεί με ransomware. Οι δημιουργοί τέτοιου λογισμικού θέλουν να τραβήξουν άμεσα την προσοχή σας, προκειμένου να σας αποσπάσουν χρήματα. Έτσι, θα δείτε ένα χαρακτηριστικό pop-up παράθυρο, που σας ενημερώνει ότι τα αρχεία σας έχουν κρυπτογραφηθεί, ζητώντας σας να καταβάλετε λύτρα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας για να τα ανακτήσετε.

Ανακατευθύνσεις σε ύποπτα site

Κάνετε κλικ σε ένα link του Google Search. Ωστόσο, αντί για την τοποθεσία Web που περιμένατε να αντικρίσετε, ο browser ανοίγει μια ύποπτη σελίδα, ενδεχομένως γεμάτη συνδέσμους προς “περίεργα” downloads, λογισμικού που τάχα θα βελτιώσει την απόδοση του υπολογιστή σας. Επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά την ίδια αναζήτηση, ωστόσο καταλήγετε σε παρόμοια site. Καλά καταλάβατε, μάλλον κάτι…πονηρό έχει “τρυπώσει” στον υπολογιστή σας.

419440-how-to-kill-malware_wv6h

Υπερβολικός αριθμός pop-ups

Ξαφνικά, πολλά pop-ups παράθυρα έρχονται από…το πουθενά. Κλείνετε το ένα και αμέσως ανοίγει άλλο. Τι μπορεί να συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι αρκετά websites έχουν υιοθετήσει τέτοιες επιθετικές πρακτικές, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από διαφημίσεις. Αν όμως επιβεβαιωμένα δεν βρίσκεστε σε ένα απ’ αυτά, τότε μάλλον κάποιο adware (λογισμικό που μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής μας και είναι υπεύθυνο να προβάλλει ανεπιθύμητες για εμάς διαφημίσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα) ή spyware έχει φωλιάσει στο σύστημά σας.

Άλλες φορές πρέπει να ψάξετε για…σημάδια

Ο υπολογιστής σας είναι ασυνήθιστα αργός

Η μειωμένη απόκριση του συστήματός σας μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες λόγους. Ίσως να τρέχετε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, ο σκληρός δίσκος να είναι σχεδόν γεμάτος, ή ο υπολογιστής σας να μην διαθέτει αρκετή RAM. Στην περίπτωση όμως που δεν ισχύει κάτι από αυτά, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε σύντομα μια σάρωση για κακόβουλο λογισμικό με τοο λογισμικό ασφάλειας Malwarebytes Anti-Malware

malwarebytes-comp_268h

Άγνωστα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας

Ο installer κάποιας “καθαρής” εφαρμογής που έχετε στο σύστημά σας, ίσως εν αγνοία σας εγκατέστησε και κάποιο ενδεχομένως ανεπιθύμητο πρόγραμμα (PUP). Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με πραγματικά ζημιογόνο κώδικα, αλλά με ενοχλητικό και άχρηστο software, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείεται να καταναλώνει πολύτιμους πόρους. Αν λοιπόν διαπιστώσετε την ύπαρξη άγνωστων εικονιδίων στο desktop και το Start Menu, πιθανότατα πρόκειται για PUP. Μπορείτε να το απεγκαταστήσετε από τον πίνακα ελέγχου, ή να το αφαιρέσετε με δραστικό τρόπο χρησιμοποιώντας κάποια antispyware λύση.

Αδικαιολόγητα crashes

Τα συχνά crashes πολλές φορές υποδεικνύουν ελαττωματικό hardware, προβληματικούς οδηγούς συσκευών, ή διενέξεις μεταξύ των διάφορων εφαρμογών σας. Αν ωστόσο το σύστημά σας δεν είναι σταθερό, καλό θα ήταν να ελέγξετε μέσω κατάλληλου software, για rootkits, worms και γενικότερα κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των Windows.

Προβλήματα απόκρισης του browser

Αν ο browser δεν αποκρίνεται αρκετά “σβέλτα”, ίσως χρειάζεται να προμηθευτείτε περισσότερη RAM, ή να σιγουρευτείτε ότι η σύνδεσή σας στο Internet, λειτουργεί σωστά. Από την άλλη, εφόσον το σύστημα διαθέτει αρκετή μνήμη και το δίκτυο δεν έχει πρόβλημα, τότε καλά μαντέψατε: πιθανότατα στο σύστημά σας εκτελείται κακόβουλος κώδικας.

Αδυναμία αποστολής μηνυμάτων e-mail

Μια άλλη πιθανή ένδειξη μόλυνσης από malware, είναι η αδυναμία αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μήπως, για παράδειγμα, αρκετά e-mail που αποστείλατε, επιστρέφουν πίσω σε εσάς χωρίς να παραδοθούν; Κάποιος hacker θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, χρησιμοποιώντας τον για την αποστολή spam στις επαφές σας και όχι μόνο.

Ούτε οι φορητές σας συσκευές είναι ασφαλείς

Η μπαταρία τελειώνει πολύ γρήγορα

Τα σημερινά κινητά σίγουρα δεν φημίζονται για την αυτονομία τους. Αν μάλιστα τα χρησιμοποιείτε για streaming μουσικής ή βίντεο, υποθέτουμε ότι ψάχνετε για πρίζα κάθε λίγες ώρες. Πάντως αν η μπαταρία, παρότι βρίσκεται σε καλή γενικά κατάσταση, τελειώνει ασυνήθιστα γρήγορα, ίσως η συσκευή σας είναι μολυσμένη.

Φουσκωμένος τηλεφωνικός λογαριασμός

Το πιο επικίνδυνο malware για φορητές συσκευές, μετά από το λογισμικό υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, είναι αναμφίβολα αυτό που μπορεί να υπερχρεώσει τον τηλεφωνικό σας λογαριασμό, κάνοντας κλήσεις ή στέλνοντας SMS σε ύποπτα τηλεφωνικά κέντρα. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο άτυχος χρήστης καταλαβαίνει μάλλον αργά ότι έπεσε θύμα τέτοιου malware, όταν δηλαδή έρχεται η…λυπητερή στο τέλος του μήνα.

Η τέχνη του…καμουφλάζ

Κρατήστε το antivirus λογισμικό σας ενημερωμένο

Οι πραγματικά αποφασισμένοι hackers πάντως, που έχουν ως στόχο να υποκλέψουν τα προσωπικά στοιχεία σας, δεν πρόκειται να προδοθούν εύκολα. Το malware που δημιουργούν μπορεί να αξιοποιήσει πολύπλοκες τεχνικές απόκρυψης, ώστε να καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό και την απομάκρυνσή του. Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται να πραγματοποιείτε τακτικά σαρώσεις του συστήματός σας για κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να διατηρείτε τις antivirus και antispyware εφαρμογές σας πλήρως ενημερωμένες.

Malwarebytes Anti-Malwares για PC

Malwarebytes Anti-Malware για κινητό

Πηγή : PC Mag Greece

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .