Η μαύρη κηλίδα στη παλάμη

1531

 

Πολλοί από εσάς θα έχετε δει άρθρα να κυκλοφορούν που λένε ότι αν δείτε μια μαύρη κηλίδα στην παλάμη μιας γυναίκας να ενημερώσετε την αστυνομία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Πολλοί από εσάς θα έχετε δει άρθρα να κυκλοφορούν που λένε ότι αν δείτε μια μαύρη κηλίδα στην παλάμη μιας γυναίκας να ενημερώσετε την αστυνομία.

Αν και το άρθρο είναι σχετικά παλιό, το είδαμε σήμερα πρωί πρωί να εμφανίζεται στις ενημερώσεις της αρχικής σελίδας στο facebook από φίλες που το είχαν κοινοποιήσει.

Το άρθρο ενδεικτικά μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του STAR και έχει τίτλο « ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεις μία μαύρη κηλίδα στην παλάμη κάποιου πάρε τηλέφωνο την αστυνομία » 

Σύμφωνα με το άρθρο έχει δημιουργηθεί στο facebook μία καμπάνια με την ονομασία «Black Dot Campaign» η οποία σαν στόχο έχει την αναγνώριση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η ιδέα είναι να μπορούν τα θύματα να ειδοποιούν ότι έχουν πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ότι βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς ο δυνάστης τους βρίσκεται κοντά τους και δεν μπορούν να μιλήσουν.

Οσο όμως καλοπροαίρετο φαίνεται όλο αυτό, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Λόγω επαγγελματικής διαστροφής αναλύω τους λόγους.

Η αστυνομία δεν είναι ενήμερη για το γεγονός, είναι απλά μία δράση στα social media η οποία ξεκίνησε στο εξωτερικό και μπορεί να αποβεί στο τέλος επικίνδυνη. Σε περιπτώσεις (όποιων) επιθέσεων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσεις στον δράστη την εντύπωση ότι προσπαθείς να ειδοποιήσεις κάποιον, αντιθέτως, πρέπει να παραμείνεις όσο το δυνατόν ήρεμος – η όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Η ζωή σου είναι αυτή που προέχει και η ηρεμία την δεδομένη στιγμή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

Από τα social media ενημερώνονται και οι δράστες, θα ήταν ενήμεροι για την εκστρατεία της μαύρης κηλίδας και αυτό ενδεχομένως να τους έκανε ακόμα πιο βίαιους αν εντόπιζαν μια μαύρη κηλίδα στην παλάμη του θύματος.

Η εκστρατεία αυτή σταμάτησε σχεδόν αμέσως μετά από έντονες κριτικές και διαμαρτυρίες. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε σε άρθρο του 2015 στον Independent.

https://www.independent.co.uk/news/uk/black-dot-domestic-violence-campaign-shut-down-after-critics-claim-it-might-do-more-harm-than-good-10515355.html

Δυστυχώς όμως στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου δεν έχει σημασία, το άρθρο παραμένει και κυκλοφορεί και πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν και πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης στον βωμό της γρήγορης δημοσιογραφίας που νοιάζεται μόνο για το πολυπόθητο κλικ του αναγνώστη και όχι της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης του.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας καλό θα ήταν να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της αστυνομίας.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang

  • Καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επίσης μπορείτε να καλέσετε στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία.
  •  Έχετε το δικαίωμα να υποβάλετε μήνυση.
  • Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει σοβαρά υπόψη κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
  • Εάν πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια για το τι σας συνέβη.
    Απευθυνθείτε στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες.

Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο e-mail:  sos15900@isotita.gr 

http://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/