«Μένουμε Σπίτι» : Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά!

2184

Τα περισσότερα σημερινά παιδιά (συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου) προτιμούν – αντί για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα – να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε κάποιου είδους οθόνη: Τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δεν μας προκαλεί εντύπωση φυσικά που τα παιδιά κολλάνε στις οθόνες. Ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει και τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχυθούν μόνα τους έξω για παιχνίδι – τουλάχιστον όχι στις μεγάλες πόλεις.

Από την άλλη η τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό και οι συσκευές μαγνητίζουν τα παιδιά. Τα παιδιά, απλώς δεν μπορούν να αντισταθούν.

Φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια, έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες και κώδικα που προκαλούν «εκρήξεις» και κρατάνε τα παιδιά (αλλά τους μεγάλους) κολλημένους στην οθόνη.

Όλα αυτά δεν τα λέμε για να δαιμονοποιήσουμε τις οθόνες . Εμείς προσωπικά δε θα θέλαμε να ζούμε σε καμία εποχή άλλη από τη σημερινή και δεν αλλάζουμε τις οθόνες και το internet με τίποτα ! Αλλά το θέμα των οθονών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παιδιά θέλει προσοχή.

Στην σελίδα μας ξεκινάμε μια νέα κατηγορία άρθρων σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι και είναι πολύ σημαντικό, αφού μένουμε σπίτι μας, να έχουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας και πόσο μάλλον με τα παιδιά, που ως αεικίνητα πλάσματα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας προτείνουμε μερικές ευχάριστες δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά σας αλλά και εσείς παρέα με τα παιδιά σας , όσο μένετε μέσα στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και καλή διάθεση. Το πρώτο σίγουρα το έχουμε περισσότερο από άλλοτε. Όσο για το δεύτερο, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε στα μάτια των παιδιών μας για να καταλάβουμε πόσο χαρούμενα είναι που, έστω με αυτές τις συνθήκες, έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας να βάλετε περιορισμό στο ωράριο των οθονών και έτσι τα παιδιά αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να σκέφτονται ιδέες . Τα παιχνίδια που προτείνονται στην σελίδα μας, απευθύνονται στα παιδιά και τις οικογένειες τους που μένουν σπίτι αυτές τις ιδιαίτερες μέρες.

«Μένουμε Σπίτι» το σύνθημα των ημερών. Και κάπως έτσι, οι καθημερινές μέρες μετατράπηκαν σε παρατεταμένα Σαββατοκύριακα και διακοπές. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί και μείναμε ‘’κολλημένοι’’ στα σπίτια μας. Τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να περνάνε τόσο χρόνο εντός σπιτιού. Θα δουν τηλεόραση. Θα παίξουν με το αγαπημένο τους video game. Πόσο όμως; Και οι γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Και όμως υπάρχουν αρκετές ιδέες και λύσεις!

Πριν περάσουμε όμως σε αυτές, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εσείς, οι γονείς θα πρέπει να έχετε αποβάλει τον πανικό και το άγχος σχετικά με τον κορονοϊό. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία καθώς είναι ένα φυσιολογικό, υγιές αρνητικό συναίσθημα  και μπορούμε να το διαχειριστούμε αλλά ο πανικός, το άγχος, η κατάθλιψη είναι μη υγιή αρνητικά συναισθήματα και αν δεν τα έχετε επεξεργαστεί και διαχειριστεί θα είναι πολύ δύσκολη και άβολη η επαφή και συναναστροφή με τα παιδιά σας. Τα οποία σίγουρα θα έχουν πολλές απορίες και ερωτήσεις σχετικά με τον ιό.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, αν βρίσκεστε ακόμη σε πανικό, είναι να το διαχειριστείτε και να τον μειώσετε. Γιατί τα παιδιά, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, ακόμη και τη μη λεκτική επικοινωνία την αντιλαμβάνονται. Και αν καταλάβουν ότι είστε πανικοβλημένοι και αγχωμένοι, θα το μεταφέρετε άθελά σας και στα παιδιά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αν αντιληφθούν ότι εσείς είστε μία φορά σε πανικό εκείνα θα είναι πολύ περισσότερο. Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας μιλήστε τηλεφωνικά με κάποιoν ειδικό ψυχικής υγείaς. Μπορείτε επίσης, να επικοινωνήσετε και με το CSI Institute είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ιστοσελίδας στο Facebook, είτε στο mail.

Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Σταματήστε να παρακολουθείτε ειδήσεις στην τηλεόραση, εκπομπές που μιλούν για αυτό το θέμα αλλά και σχετικές ειδήσεις από μη έγυρες πηγές στο διαδίκτυο. Οι ειδήσεις, όπως γνωρίζετε, περιέχουν αρκετή παραπληροφόρηση και κινδυνολογία. Καλό είναι να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές όπως ΠΟΥ και ΕΟΔΥ, που είναι οι πλέον αρμόδιοι και γνώστες του θέματος, όπως και το CSI Institute. Την ενημέρωσή σας αυτή καλό θα ήταν να την κάνετε μόνο 1 φορά την ημέρα, ώστε να μαθαίνετε τις εξελίξεις.
  • Με τις έγκυρες πλέον ειδήσεις, μπορείτε να απαντήσετε σωστά στις απορίες των παιδιών σας, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Εδώ καλό θα ήταν να αφήσετε πρώτα τα παιδιά να σας ρωτήσουν, να ακούσετε προσεκτικά και χωρίς κριτική διάθεση όσα γνωρίζουν/άκουσαν επί του θέματος και έπειτα να τους απαντήσετε έγκυρα, ειλικρινά και ήρεμα. Για παιδιά μικρότερης ηλικίας δημιουργήθηκε και ένα παραμυθάκι που θα σας λύσει τα χέρια Παραμύθι
  • Τέλος, αφού γνωρίζετε πλέον τους κανόνες υγιεινής που πρέπει όλοι να ακολουθούμε, τους εφαρμόζετε και έχετε πλέον ένα καθαρό σπίτι χωρίς όμως υπερβολές. Δεν θα γίνουμε υποχόνδριοι, απλά θα τηρούμε τους κανόνες της προσωπικής υγεινής όπως και της καθαριότητας του σπιτιού, όπως θα έπρεπε να κάνουμε άλλωστε τόσα χρόνια. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο!

Και τώρα μένει το να εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας και να περάσετε μαζί δημιουργικό χρόνο. Αλλά και να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας και το σπίτι σας που τόσο καιρό παραπονιόσασταν ότι δεν βρίσκατε χρόνο!

  1. Μαγειρέψτε παρέα: Εξηγήστε τους βήμα βήμα τί κάνετε και δώστε τους αρμοδιότητες. Όπως για παράδειγμα να πλύνουν τα λαχανικά. Δώστε τους να ρίξουν τα υλικά στην κατσαρόλα, να ανακατέψουν, να κρατήσουν το μίξερ (το τελευταίο ανάλογα φυσικά με την ηλικία). Αυτό που θα τους αρέσει ακόμη περισσότερο είναι να φτιάξετε κουλουράκια και εκείνα να ασχοληθούν με τη ζύμη. Αφήστε τα να φτιάξουν τα δικά τους σχέδια, να παίξουν με τη φαντασία τους. Έχετε πολλές εναλλακτικές όσον αφορά το φαγητό.
  2. Παίξτε επιτραπέζια: Εγγυημένη συνταγή καθώς τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια. Έχετε παρατηρήσει ότι σας ζητούν συνέχεια να παίξετε μαζί; Φανταστείτε τη χαρά τους! Και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Για παράδειγμα Φιδάκι, Monopoly και όσα υπάρχουν διαθέσιμα ανάλογα με την ηλικία. Για ηλικιές 8+ υπάρχει και το δικό μου αγαπημένο επιτραπέζιο, το Cluedo.
  3. Παίξτε απλά κλασικά και αγαπημένα παιχνίδια: Παντομίμα, ζωγραφομαχίες, το παιχνίδι των ερωτήσεων ή και όνομα, ζώο, πράγμα, εφόσον το παιδί ξέρει να γράφει, τράπουλα, παζλ.
  4. Παιχνίδια που παίζατε και εσείς μικροί: Κρυφτό, ψάξε το θησαυρό (λέγοντας κρύο ή ζέστη ανάλογα την απόσταση από το «θησαυρό») και τόσα πολλά άλλα.
  5. Χειροτεχνίες και κατασκευές: Έχετε παρατηρήσει με πόση χαρά σας δείχνουν τί έφτιαξαν ή απλά ζωγράφισαν στο σχολείο; Φανταστείτε πόσο θα τους αρέσει να τα κάνετε παρέα!
  6. Παιδικές-Οικογενειακές ταινίες: Φτιάξτε ποπ κορν, φορέστε χουχουλιάρικα ρούχα, καθήστε αναπαυτικά, αγκαλιά και απολαύστε παρέα τις ταινίες. Μην αγνοήσετε τις ερωτήσεις, απορίες τους για την ταινία αλλά συμπεριφερθείτε όπως θα κάνατε βλέποντας ταινία με τους φίλους σας. Έτσι και στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να τα ρωτάτε τί τους άρεσε ή όχι, τί τους τράβηξε την προσοχή και τί κατάλαβαν.
  7. Γυμναστική: Τα παιδιά έχουν πολλή ενέργεια και συνήθως στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες την εκτόνωναν. Μπορείτε όμως και στο σπίτι. Επίσης, τη χρειάζεστε και εσείς. Ειναι καλό να έχουμε καλό ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα αλλά και για τις ιώσεις ειδικότερα. Είτε απλές κλασικές ασκήσεις, είτε βίντεο στο youtube με ασκήσεις γυμναστικής, μουσική και πάμε!
  1. Παλιές φωτογραφίες και βίντεο: Εδώ μπορείτε να δείξετε δικές σας παλιές φωτογραφίες και βίντεο και να τους λέτε την ιστορία πίσω από αυτά. Επίσης, μπορείτε να τους δείξετε δικές τους φωτογραφίες και βίντεο και να περιγράφετε πώς νιώθατε και τα παρασκήνια πίσω από αυτά!
  2. Κάντε καραόκε: Βάλτε μουσική, πιάστε το μικρόφωνο και τραγουδήστε δυνατά.
  3. Διαβάστε παραμύθια-Παιχνίδια ρόλων: Mε λίγη φαντασία μπορείτε το απλό ανάγνωσμα παραμυθιού να το κάνετε «παράσταση». Επιλέξτε χαρακτήρες από το κάθε παραμύθι που θα ενσαρκώσει το κάθε μέλος της οικογένειας και δημιουργήστε τη δική σας «θεατρική παράσταση». Αυτές τις στιγμές θα ήταν ωραίο να τις βιντεοσκοπείτε ώστε να τις βλέπετε μαζί και όσο μεγαλώνουν! Μπορείτε επίσης, να τους οξύνετε τη φαντασία προτείνοντάς τους να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι. Έχουν αστείρευτη φαντασία! Μπορούν απλά να σας το αφηγηθούν ή μπορείτε να τους δώσετε ένα μπλοκ και μαρκαδόρους και να ζωγραφίζουν σε κάθε σελίδα την εξέλιξη του παραμυθιού και έπειτα να σας την δείξουν και να σας την αφηγηθούν!
  4. Μπορείτε να φροντίσετε παρέα το μπαλκόνι ή τον κήπο σας: Μπορείτε να τους δείξετε πώς φροντίζουμε τα φυτά βήμα βήμα και αφήστε τα να φροντίσουν κάποια. Μπορείτε επίσης, να διαλέξετε ο καθένας το δικό του φυτό (είτε σε γλάστρα είτε μη) και να είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του.
  5. TampletΜε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες λογικά δεν θα έχουν πολύ χρόνο να ασχοληθούν με αυτό. Σε περίπτωση που το κάνουν, βάλτε χρονικά όρια και βρείτε δραστηριότητες και παιχνίδια (apps) με περισσότερο επιμορφωτικό χαρακτήρα. Yπάρχουν παιχνίδια γνώσεων, λέξεων, αριθμητικής, γεωγραφίας και πολλά πολλά άλλα.
  6. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τις ντουλάπες σας: Παρέα με τα παιδιά σας οργανώστε τις ντουλάπες σας και μπορείτε τα ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια που δεν χρειάζεστε πια να τα δωρίσετε.
  7. Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας: Ήρθε η ώρα να έρθετε πιο κοντά! Μπορείτε να παίξετε μαζί τους τα αγαπημένα τους video games (με μέτρο), ή όποιο άλλο παιχνίδι τους αρέσει. Να τα παροτρύνετε να κάνετε τις παραπάνω δραστηριότητες όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι. Σιγά σιγά θα έρθετε πιο κοντά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορέσετε επιτέλους να τα καταλάβετε όπως και εκείνα εσάς! Να συσφίξουν οι σχέσεις των μελών όλης της οικογένειας.

Υπάρχουν τόσες επιλογές που σίγουρα δεν θα βαρεθείτε αλλά ταυτόχρονα θα ξεχαστείτε!

Δεν αλλάζουμε τελείως την καθημερινή ρουτίνα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σύγχυση στα παιδιά. Μπορούν να ξυπνήσουν λίγο πιο αργά και να ξαπλώσουν λίγο αργότερα αλλά με μέτρο. Οι ώρες των γευμάτων να παραμείνουν όσο γίνεται ίδιες. Σίγουρα θα υπάρξουν και φορές που θα βαριούνται. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και με αυτόν τον τρόπο αναστοχάζονται και μαθαίνουν να γίνονται πιο δημιουργικά. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το διάβασμα, σε όποια ηλικία και αν είναι. Ανάλογα με την ηλικία τηρείτε και το πρόγραμμα διαβάσματος. Εκείνες τις ώρες μπορείτε και εσείς να διαβάζετε τα βιβλία που τόσο θέλατε τόσο καιρό αλλά δεν είχατε χρόνο. Και γενικά να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας. Τέλος, πολλή σημαντική η υγιεινή διατροφή, φρούτα και λαχανικά. Θέλουμε το ανοσοποιητικό μας όσο γίνεται πιο ισχυρό.

Πριν γκρινιάξετε που μένετε σπίτι, σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλοί που το ονειρεύονται.

Σε επόμενο αρθρο θα αναφέρουμε και για βιβλία

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .