Δύο στους τρεις γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους στο ίντερνετ

1194

Η τεχνοφοβία , οι κίνδυνοι και οι γκρίζες ζώνες το διαδικτύου – Έρευνα της MRB για Cosmote . Πώς οι γονείς μπορούν να ελέγχουν το σερφάρισμα των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, να οριοθετούν τον χρόνο πλοήγησής τους και να ξέρουν ποια sites και social media χρησιμοποιούν

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Η τεχνοφοβία , οι κίνδυνοι και οι γκρίζες ζώνες το διαδικτύου – Έρευνα της MRB για Cosmote

Πώς οι γονείς μπορούν να ελέγχουν το σερφάρισμα των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, να οριοθετούν τον χρόνο πλοήγησής τους και να ξέρουν ποια sites και social media χρησιμοποιούν

«Κολλημένοι» με τα smartphones και τον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου διαπιστώνεται ότι είναι οι Έλληνες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άποψη ότι οι «δεσμοί» τους με την τεχνολογία δύσκολα διαρρηγνύονται πια. Μάλιστα η «ανάγκη» τους για διαρκή συνδεσιμότητα ξεκινά από την πολύ τρυφερή ηλικία των 5 ετών και εξαπλώνεται δυναμικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η MRB λογαριασμό της COSMOTE και αφορά στη διείσδυση του ίντερνετ στην Ελλάδα και την ψηφιακή συμπεριφορά παιδιών και γονιών, τους κινδύνους και την αντιμετώπιση τους.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Αυτό που ωστόσο έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ενώ οι γονείς θεωρούν ότι το ίντερνετ έχει πολλαπλά οφέλη, αναγνωρίζοντας ότι η χρήση του είναι τόσο απαραίτητη σήμερα όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα, προβληματίζονται ιδιαίτερα για τους κινδύνους που υπάρχουν στη σφαίρα του και ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους κατά την πλοήγησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρειάζονται βοήθεια για την καθοδήγηση των παιδιών τους στο ίντερνετ, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και έτσι δεν ασκούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο (58%). Όσοι, δε, υποστήριξαν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος) εξήγησαν ότι απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και είχε πανελλαδική κάλυψη, στοχεύοντας τους γονείς με παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών, οι Έλληνες γονείς πλέον δεν είναι τεχνοφοβικοί, έχοντας θετική άποψη για το internet σε ποσοστό 74%.

Η έρευνα παρουσιάστηκε , πριν λίγες ημέρες , σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας, κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου

Η έρευνα έβαλε χώρα μεταξύ 14 και 21 Μαρτίου 2018, με συνολικό δείγμα 600 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις και πολύ μικρό στατιστικό σφάλμα.

Στόχος ήταν να μετρηθεί όλη η κουλτούρα των νέων γονιών γύρω από τους κινδύνους του internet, τις μεθόδους επίβλεψης που εφαρμόζουν και τον βαθμό γνώσης των μεθόδων και εργαλείων, που διασφαλίζουν το ασφαλές σερφαρισμά στο διαδίκτυο και τα social media.

H συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θεωρεί ότι το Internet έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους, ενώ όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντί στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, στην πλειονότητά τους οι γονείς πιστεύουν ότι το Internet είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών, ενώ είναι τόσο απαραίτητο σήμερα, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα!

Επίσης, πιστεύουν ότι το Internet μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό, ενώ η ορθή χρήση του Internet μειώνει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από αυτό.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα διερεύνησε:

 • Τις βασικές συνήθειες χρήσης Internet και κινητής τηλεφωνίας γονέων και παιδιών.
 • Τη γενική στάση των γονέων ως προς το Internet και τον προβληματισμό τους ως προς τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν από τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους.
 • Το πλαίσιο στο οποίο τα παιδιά ζητούν τη συμβουλή και τη συμβολή των γονιών τους ως προς τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη χρήση του Internet.
 • Την επιτήρηση που εφαρμόζουν οι γονείς στα παιδιά τους, ώστε να διασφαλίσουν το ασφαλές σερφάρισμα των τελευταίων στο Διαδίκτυο.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση 

Το 93% των παιδιών, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός χρήσης του Internet από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μάλιστα, στις ηλικίες 12 έως 18 ετών, η διείσδυση του Διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%!

Σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του Internet από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του Internet μεταξύ παιδιών και γονιών. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και 92% στις ηλικίες 15 έως 18 ετών.

Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο Internet.

Σύμφωνα με την MRB, κατά μέσο όρο οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο ίντερνετ 2,5 ώρες ημερησίως και τα παιδιά τους σχεδόν 2 ώρες/μέρα, ενώ ο μέσος όρος των ωρών -ανά ημέρα- που αφιερώνουν τα παιδιά σερφάροντας στο Internet, αυξάνεται με την ηλικία.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Οι κύριοι κίνδυνοι και οι φόβοι

Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Internet για τα παιδιά τους, καθώς σε ποσοστό 55% διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας. O βαθμός ανησυχίας των γονιών συνδέεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών – όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι των γονιών.

Τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους γονείς:

 • Η υπερβολική ενασχόληση με το Internet σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων.
 • Η έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο στο Internet.
 • Η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών μέσω Internet.
 • Η σεξουαλική παρενόχληση μέσω Internet
 • Η επικοινωνία μέσω Internet με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών.
 • Η παρενόχληση/ bullying μέσω Internet.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Οι… φυλές των γονιών

Βάσει της συνολικής στάσης των γονιών απέναντι στο Internet και τους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά τους, σχηματοποιούνται τρεις βασικές «φυλές» (clusters) γονιών, οι «Ανήσυχοι» (50% του δείγματος), οι «Σκεπτικοί» (32% του δείγματος) και οι «Ήρεμοι» (18% του δείγματος).

Η κάθε φυλή έχει και διαφορετικούς προβληματισμούς. Οι «Ήρεμοι» φοβούνται κυρίως τον εθισμό (Addiction), ενώ όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί κίνδυνοι δεν αγγίζουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένοι ομάδα.

Η φυλή των «Σκεπτικών» φοβάται περισσότερο «Την έκθεση σε ακατάλληλο / επιβλαβές / επικίνδυνο υλικό / περιεχόμενο», «Την κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών», «Την επικοινωνία μέσω Internet με αγνώστους, με σκοπό την αποπλάνηση» και «Την σεξουαλική παρενόχληση».

Τέλος η φυλή των «Ανήσυχων» φοβάται περισσότερο «την παρενόχληση / bullying μέσω του Internet», «Την συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που γνωρίστηκε μέσα στο Internet», «Την κλοπή χρημάτων, την οικονομική / απάτη μέσω Internet»

Το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από την χρήση του Internet και των Social Media. H εμπειρία αφορούσε σκηνές και εικόνες βίας σε παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό γενικά και εικόνες / σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Σχετικά σημαντικό είναι το ποσοστό των γονέων που δήλωσαν ότι παιδί τους δέχθηκε bullying μέσω Διαδικτύου.

Μέθοδοι επιτήρησης και άγνοια

Το 58% των γονιών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο ελέγχου του Internet ως προς την χρήση που κάνουν τα παιδιά τους. Ένας από τους βασικούς λόγους, είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού.

Γενικά, οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη και πιο διαδεδομένη, βασίζεται στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα στη χρήση του Internet και των social media που κάνει το παιδί, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο.

Η δεύτερη κατηγορία μεθόδων φορά στη χρήση διάφορων εφαρμογών που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Το 50% των γονιών δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να επιβλέπει και να συμβουλεύει αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

Γ. Παπαπροδρόμου: Συνεχής η ενημέρωση, πρωτοπόρα η ελληνική αστυνομία

Στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε σ’ όλα τα προγράμματα ενημέρωσης που κάνει η ελληνική αστυνομία ανά σχολείο και ανά νομό της χώρας, καθώς επίσης έδωσε και μερικά στοιχεία στα οποία η ελληνική αστυνομία είναι πρωτοπόρα στο… κυνήγι του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε ότι το 2017 κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισκέφτηκε 368 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενημερώνοντας μαθητές και καθηγητές για όλο το σύμπλεγμα του διαδικτύου, τους κινδύνους, τη σωστή χρήση, τις «γκρίζες» ζώνες κ.λπ.

Τόνισε ότι «ξεκινήσαμε από περιοχές όπως Μενίδι και Ζεφύρι, ενώ πήγαμε και σε πολλά ακριτικά νησιά αλλά και σε απομακρυσμένες και μη προνομιούχες περιοχές της χώρας». Τόνισε ότι η διαδικασία ενημέρωσης θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένες – πρωτοπόρες – διαδικτυακές «πατέντες» της ελληνικής αστυνομίας που καθιστούν τη συγκεκριμένη Αρχή, εξαιρετικά αποτελεσματική.

Τα Social Media της Eλληνικής Αστυνομίας

Ελληνική Αστυνομία https://www.facebook.com/hellenicpolice/

Σελίδα Cyberkid στο Facebook  https://www.facebook.com/cyberkid.gov.gr/

Σελίδα CyberAlert στο Facebook https://www.facebook.com/CyberAlertGR/ 

Ελληνική Αστυνομία στο Twitter https://twitter.com/hellenicpolice

Σελίδα CyberAlert στο Twitter https://twitter.com/CyberAlertGR

 

Όπως είδαμε στο αρθρο , ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γονιών δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να επιβλέπει και να συμβουλεύει αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Internet . Η σελιδα μας είναι εδώ για να βοηθήσει γονείς και παιδιά . Μπορείτε να επικοινωνησετε με την σελιδα μας , με τους παρακάτω τρόπους

 • Με μήνυμα στην σελιδα μας στο Facebook πατώντας εδώ
 • Με συμμετοχή σας στην ομαδα μας στο Facebook πατώντας εδώ
 • Στέλνοντας email στο info(at)safer-internet.gr ( όπου at αντικαταστήστε το με το σύμβολο @ )
 • Στέλνοντας μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας εδώ

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .