10+1 Μύθοι για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

1043

WEB

 

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο Διαδίκτυο θα μας απασχολήσει. Επειδή, όμως, το τελευταίο που θέλω να κάνω είναι να σε κουράσω με τα ίδια και τα ίδια,  σήμερα θα εξετάσουμε τους 10+1 μύθους γύρω από αυτό το θέμα και θα δούμε πού βρίσκεται η αλήθεια. Μήπως τελικά ανησυχείς για κάποια πράγματα χωρίς λόγο;

Μύθος 1ος : Ο ιός πάντα φαίνεται Πολλοί από εμάς -μηδενός εξαιρουμένου…- θεωρούμε ότι αν κολλήσει ο υπολογιστής μας κάποιο ιό, θα τον πάρουμε είδηση κατευθείαν. Λάθος! Σίγουρα αν αρχίσει να κολλάει στα ξαφνικά, θα πρέπει να πονηρευτείς ότι κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο τα τελευταίας κοπής κακόβουλα λογισμικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα δώσουν εμφανή σημάδια, όπως να πετάγονται παράθυρα ή να κρασάρουν το PC σου, τα οποία και μαρτυρούν την παρουσία τους.

Μύθος 2ος : Free κι επί πληρωμή antivirus ένα και το αυτό Σίγουρα ένα free αντιικό πρόγραμμα εξασφαλίζει μια βασική προστασία στον υπολογιστή μας από πολλές απειλές, όμως, είναι λάθος να θεωρούμε ότι δεν υστερεί σε σχέση με ένα αντίστοιχο επί πληρωμή πρόγραμμα. Το τελευταίο σου χαρίζει εξτρά Web φιλτράρισμα, anti-spam προστασία κι άλλα προνόμια που μπορείς να τα δεις και μόνος, συγκρίνοντας την δωρεάν και την επί πληρωμή έκδοση ενός antivirus.

Μύθος 3ος : E-mail- φορείς malware Επικρατεί η ευρεία αντίληψη ότι τα επισυνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελούν την κύρια αιτία μεταφοράς κακόβουλων λογισμικών (malware). Όχι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι σύνδεσμοι που συνοδεύουν τα e-mail. Αν δεν είσαι σίγουρος για την προέλευση ή κάτι σε ξενίζει, να θεωρείς ότι βλέπεις επιγραφή “Προσοχή, μην κλικάρεις” και να το αγνοείς.

Μύθος 4ος : Αποκλείεται να κόλλησα. Αφού απλά την άνοιξα Αποτελεί μύθο το να θεωρούμε ότι εάν ανοίξουμε μια “μολυσμένη” ιστοσελίδα και την κλείσουμε δίχως να εγκαταστήσουμε κάποιο αρχείο, είμαστε ασφαλείς. Οι drive-by downloads επιθέσεις έχουν πυκνώσει, πραγματοποιούνται εν αγνοία μας κι ο υπολογιστής μας μολύνεται μόνο κι από τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας.

Μύθος 5ος : Μολυσμένα όλα τα downloads Να και μια είδηση που θα χαροποιήσει τους περισσότερους. Η αντίληψη ότι όλα τα αρχεία που προέρχονται από peer-to-peer δίκτυα ή torrent ιστοσελίδες είναι μολυσμένα με ιούς είναι εσφαλμένη. Σίγουρα υπάρχει τεράστιος αριθμός αρχείων στις δύο παραπάνω κατηγορίες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ισχύει για όλα, ενώ ένας εξίσου μεγάλος αριθμός προέρχεται από παραβιασμένες ιστοσελίδες ή κάποιες άλλες υπεράνω υποψίας που δε φαντάζεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους.

Μύθος 6ος : Εγγύηση- Οι ΧΧΧ σελίδες πάντα φορείς malware Η κατάρριψη αυτού του μύθου κι αν θα δώσει χαρά σε πολλούς που βέβαια θα κάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα… Αποδεδειγμένα, λοιπόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να χακέψουν πορνό ιστοσελίδες παρά ιστοσελίδες που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία ή τα χόμπυ μας. Φυσικά αναφερόμαστε σε site που είναι δημιουργημένα και τα διαχειρίζονται επαγγελματίες, όχι τυχαίοι. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και πολλά με κακόβουλο λογισμικό, αλλά η αντίληψη ότι ροζ περιεχόμενο σημαίνει ιός ανήκει στην περασμένη δεκαετία.

Μύθος 7ος: Το Firewall ικανή προστασία από κάθε είδους επίθεση Πολλοί νομίζουμε ότι με το να έχουμε ενεργοποιημένο το firewall, ο υπολογιστής μας προστατεύεται από κάθε είδους επίθεση. Λάθος. Σίγουρα το firewall μας προφυλάσσει από αρκετές απειλές, ωστόσο, δε μας καλύπτει από τις drive-by downloads επιθέσεις και γενικότερα από εισερχόμενες και μη διαδικτυακές απειλές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε εξτρά λογισμικό προστασίας.

Μύθος 8ος: Τα site που επισκέπτομαι είναι ασφαλή Αν ανήκεις κι εσύ στη μερίδα των χρηστών που θεωρούν ότι ο βαθμός προστασίας του υπολογιστή τους, εξαρτάται από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι, να έχεις υπόψη σου ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κυβερνο-εγκληματίες δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένες ιστοσελίδες, αλλά οτιδήποτε μονοπωλεί το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του κόσμου.

Μύθος 9ος: Δεν το άνοιξα, άρα όλα καλά. Επικρατεί η αντίληψη ότι εάν δεν ανοίξεις ένα μολυσμένο αρχείο, δεν έχεις κολλήσει ούτε ιό ούτε τίποτα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει η παραπάνω άποψη, όμως, δεν επαληθεύεται σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές φορές κενά ασφαλείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι εισβολείς για να εκτελέσουν εξ αποστάσεως ένα αρχείο του υπολογιστή σου, χωρίς να χρειαστεί εσύ να κάνεις το παραμικρό.

Μύθος 10ος: Τα USB είναι τα πιο επικίνδυνα Κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν πραγματικότητα στο παρελθόν για τα μολυσμένα USB φλασάκια, ότι δηλαδή είναι πανεύκολο να κολλήσεις κακόβουλο λογισμικό μέσω αυτών, αλλά τώρα πια δεν ισχύει. Οι ιστοσελίδες είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος να διαδοθεί malware με τους τρόπους που έχουμε αναλύσει στα διάφορα σημεία και στα δύο μέρη.

Μύθος 11ος: Τους μεγάλους ομίλους έχουν στο στόχαστρο, όχι εμένα Ε, λοιπόν, σε αυτό μπορείς να κολακευτείς και να θεωρήσεις τον εαυτό σου πολύ πιο ελκυστικό στόχο από τους μεγάλους ομίλους γιατί πολύ απλά είναι αλήθεια για τους ακόλουθους δύο λόγους. Πρώτον, επειδή οι υπολογιστές όλων μας περιλαμβάνουν τα προσωπικά μας δεδομένα -από την επόμενη φορά υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω νέα ορολογία, θα έχεις βαρεθεί να το διαβάζεις- και δεύτερον επειδή είναι ευκολότεροι στην πράξη για να τους χακέψουν. Ξέρω ότι μάλλον εδώ σου πήρα τη χαρά πίσω, αλλά είναι τι να κάνουμε, αληθεύει.

Έχοντας αναλύσει όλα τα παραπάνω και στα δύο μέρη, τώρα έχεις μια πλήρη εικόνα του πού βρίσκεται ο μύθος και πού η αλήθεια σε θέματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο, οπότε μπορείς να πάρεις τα μέτρα σου, ώστε να μη σε πιάνουν αδιάβαστο.

 

Πηγή : e-go.gr

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .