Myth Busted: 9 Μύθοι Κυβερνοασφαλείας

1720

Ο Κυβερνοκόσμος είναι ένας αχανής τόπος, χωρίς αρχή και τέλος, ενώ τα μέρη  που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο διαδίκτυο είναι ατελείωτα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Ο Κυβερνοκόσμος είναι ένας αχανής τόπος, χωρίς αρχή και τέλος, ενώ τα μέρη  που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο διαδίκτυο είναι ατελείωτα.

Φανταστείτε πως το surface web, δηλαδή το ίντερνετ που όλοι έχουμε πρόσβαση καθημερινά, είναι το 1/10 από το σύνολο του διαδικτύου, καθώς το διαδίκτυο χωρίζεται σε 3 στάδια:

Surface Web

Deep Web

Dark Web

Όπως σε κάθε περίπλοκο ή μυστήριο πράγμα στον κόσμο, αρχίζουν και δημιουργούνται φήμες και αστικοί μύθοι γύρω από τον Κυβερνοκόσμο και την Κυβερνοασφάλεια και το κακό είναι πως μερικοί άνθρωποι τις πιστεύουν.

Εκεί είναι που οι χάκερ θα αρπάξουν την ευκαιρία να σας εκμεταλλευτούν.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικούς μύθους και την αλήθεια για αυτούς.

Μύθος #1: Δεν μπορεί να σας συμβεί

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εταιρείες θεωρούν πως υπάρχει ασφάλεια όταν βρίσκονται πολλά άτομα σε έναν χώρο και χρησιμοποιούν πολλοί συσκευές.

Αυτός ο μύθος είναι απλά τελείως λάθος, καθώς όσο αναπτύσσετε η Κυβερνοασφάλεια, έτσι προσαρμόζονται και οι Black Hat χάκερς. Εάν θεωρείτε πως ότι είστε προστατευμένος λόγω του ότι είστε πολλοί, σας έχουν χακάρει ήδη!

Μύθος #2: Έχω δυνατό κωδικό, άρα είμαι ασφαλής

Ένας δυνατός κωδικός σίγουρα είναι κρίσιμος στην διασφάλιση του λογαριασμού σας, αλλά δεν είναι και για να καθησυχάζεστε κιόλας.

Ακόμα και οι δυνατότεροι κωδικοί μπορούν να σπάσουν, γιαυτό είναι καλό να τους αλλάζετε ανά τακτά διαστήματα.

Μύθος #3: Μπαίνω μόνο σε ασφαλείς σελίδες, άρα είμαι οκ

Ένας ακόμη μύθος που επικρατεί στον κυβερνοκόσμο είναι ότι εάν εισέρχεστε σε ασφαλείς ιστοσελίδες, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθείτε από κάποιον ιό.

Αυτό είναι μεγάλο ψέμα, καθώς μεγάλες σελίδες έχουν πέσει θύμα από διαφημίσεις που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Μην ξεχνάμε φυσικά και την πιθανότητα του XSS (Cross-Site Scripting), όπου οι κακόβουλοι χρήστες περνάνε τον δικό τους κώδικα σε μία αξιόπιστη ιστοσελίδα και έτσι όποιος εισέρχεται σε αυτήν, θα έχει μία σειρά από προβλήματα.

Φυσικά, προκειμένου να γλυτώσετε από τέτοιου είδους προβλήματα, μπορείτε να επιλέξετε μία αξιόπιστη λύση για το διαδίκτυο.

Μύθος #4Η ασφάλεια κοστίζει ακριβά

Υπάρχουν άτομα που πιστεύουν πως τα χρήματα για μία αξιόπιστη λύση κυβερνοασφαλείας είναι πολλά, αλλά πιστέψτε με, εάν μολυνθείτε από έναν ιό, τα χρήματα που θα δώσετε για να γίνει ο υπολογιστής πάλι υγιής, θα είναι πολλά περισσότερα από ότι θα δίνατε για ένα antivirus.

Μύθος #5: Και να με χακάρουν τι έγινε, δεν έχω κάτι στον υπολογιστή μου

Πραγματικά, το να πιστεύετε ότι δεν έχετε κάτι να χάσετε είναι μία ψευδαίσθηση, καθώς μπορεί να μην έχετε ευαίσθητα αρχεία, αλλά μπορεί να έχετε προσωπικά αρχεία, οικογενειακές φωτογραφίες, που ένα απλό (ούτε καν πολύπλοκο) ransomware, μπορεί να σας κάνει την ζωή δύσκολη.

Και αν επιμένετε ακόμη πως δεν έχετε αρχεία καθόλου, το γνωρίζατε ότι οι χάκερ μπορούν χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας ως δούρειο ίππο για να χακάρουν κάποιον άλλο;

Αυτή η επίθεση Ddos Attack και όταν ο χάκερ χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας για να κάνει την δουλειά του, ονομάζεται Zombie, ενώ όταν χρησιμοποιεί ένα ολόκληρο δίκτυο υπολογιστών ονομάζεται Botnet.

Οπότε, σκεφτείτε απλώς να γίνει έναν κυβερνοέγκλημα και να φαίνεται ότι το κάνατε εσείς.

Μύθος #6: Έχω antivirus, οπότε δεν φοβάμαι

Η εποχή που με μία μόνο αξιόπιστη λύση κυβερνοασφαλείας προστατεύατε ολοκληρωτικά τον υπολογιστή σας πέρασε, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες έχουν εξελιχθεί αρκετά.

Και δεν αναφέρομαι σε βαθμό προγραμματισμού, αλλά σε βαθμό Social Engineering και Phishing.

Ο κόσμος πρέπει να προσέχει περισσότερο σε ποιος μιλάει και τι στοιχεία μοιράζεται μεταξύ τους.

Μύθος #7: Θα το ήξερα εάν ο υπολογιστής μου έχει μολυνθεί

Πιστέψτε με, δεν θα το καταλάβετε ποτέ ότι έχετε μολυνθεί με ιό εάν δεν είστε επαγγελματίας χάκερ ή προγραμματιστής.

Ο λόγος είναι απλός.

Γνωρίζετε τις ονομασίες όλων των αρχείων .exe ή γνωρίζετε αν μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας είναι η πραγματική γνήσια;

Η απάντηση είναι πως όχι.

Είναι απίστευτα δύσκολο να εντοπίσετε έναν ιό ειδικά στις μέρες μας, όπου οι χάκερ κρύβουν τους ιούς πίσω από αρχεία εικόνων, από νόμιμα προγράμματα και γενικά σε μέρη που δεν θα το καταλαβαίνατε ποτέ.

Γι’ αυτό μία αξιόπιστη λύση κυβερνοασφαλείας, μπορεί να εντοπίσει τον ιό, όπου και αν βρίσκεται και να τον εξαλείψει.

Μύθος #8: Τα έχω κάνει όλα, τώρα δεν μπορούν να με χακάρουν!

“Έχω πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει, έχω τις κατάλληλες λύσεις, έχω το κατάλληλο προσωπικό, τα έχω όλα!”.

Συμφωνούμε απολυτά, απλώς να προσέχετε διότι πολλές φορές δεν χρειάζεται να σας χακάρει κάποιος από έξω.

Μπορεί να σας χακάρουν, απλούστατα χακάροντας κάποιον ο οποίος είναι νόμιμος χρήστης ή έχει διαχειριστικούς ρόλους του συστήματος.

Μύθος #9: Μπορώ να καταλάβω το Phishing κατευθείαν!

Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά δεν γνωρίζετε το phishing πραγματικά.

Μπορεί να νομίζετε ότι μπορείτε  να το ξεχωρίσετε και μπορεί να μπορείτε ένα μέρος αυτού, αλλά τα επαγγελματικά στημένα phishing emails, έχουν δημιουργηθεί πολύ προσεκτικά, αφού πρώτα έχουν μελετήσει εσάς και τα ενδιαφέροντα σας και έτσι έχουν συντάξει ένα email ειδικά ραμμένο για εσάς.

Μπορείτε να διαβάσετε τους τρόπους που μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα phishing email εδώ.

Επιλέξτε εδώ την κορυφαία λύση κυβερνοασφαλείας της Bitdefender και θωρακίστε τον υπολογιστή σας από όλων των ειδών τις κυβερνοεπιθέσεις!

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Πηγή άρθρου : Bitdefender Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .