θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς κακόβουλοι «αγαπούληδες» απατεώνες καραδοκούν και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας τόσο την ηλεκτρονική όσο και την ψυχολογική!
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Σύμφωνα με το Federal Bureau of Investigation (FBI), υπάρχει ένας ανησυχητικά μεγάλος κίνδυνος να πέσετε θύμα απατεώνων στο Διαδίκτυο, απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα profiles σε online dating sites και Social Media για να παρασύρουν τα ανυποψίαστα θύματά τους να τους δώσουν χρήματα τους ή άλλα στοιχεία, συνήθως με την αιτιολογία ότι είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και χρειάζονται άμεσα βοήθεια.
Αυτό το είδος της απάτης, γνωστή ως confidence fraud (απάτη εμπιστοσύνης η οποία είναι παλιά αλλά τα κρούσματα είναι πολλά και πληθαίνουν μέρα με την ημέρα), απευθύνεται σε θύματα κυρίως μεταξύ ηλικιών 40 και 60 και βασίζεται στην παραδοχή των θυμάτων πως εμπλέκονται σε μια σχέση αγάπης και φροντίδας. Είναι μια μέθοδος social engineering (κοινωνικής μηχανικής) κατά την οποία οι δράστες «εργάζονται να εκτελέσουν το έγκλημα» για εβδομάδες, ή ακόμα και ολόκληρους μήνες, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι το πρόσωπο από την άλλη πλευρά έχει δεσμευτεί στη σχέση τους. Μόλις χτιστεί η εμπιστοσύνη, ο δράστης εκλιπαρεί για βοήθεια το θύμα, συνήθως εξηγώντας ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να βρεθούν επιτέλους οι δυο τους κι από κοντά.
Το κόστος που προέρχεται από τις απάτες εμπιστοσύνης για τα θύματα ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσό των 197 εκατομμυρίων $ δολαρίων και έχει παρατηρηθεί πως ολοένα και αυξάνεται. Επιπλέον, υπάρχει μια ένδειξη ότι «αγαπούληδες απατεώνες» έχουν πλέον κάνει στροφή στην καριέρα τους και κινούνται πλέον στο χώρο της ηλεκτρονικής τραπεζικής απάτης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τα πιθανά θύματά τους να πάρουν μέρος σε εγκλήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εν αγνοία τους.
Οι Online dating website users θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη συνάντηση, ειδικά αν αυτά τα άτομα τους δίνουν δικαιολογίες με τραγικά ή καταστροφικά γεγονότα. Επίσης να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τα προφιλ των ανθρώπων που πασάρουν φωτογραφίες που μοιάζουν σαν αυτές των περιοδικών, και φυσικά να προσέχετε τον καθένα που σας ζητά χρήματα μετά από μόλις μια δυο συνομιλίες.
Σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα ενημερώνετε την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-
Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
-
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-
Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
-
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
-
Ιστότοπος: www.cyberkid.gr
Και όσο και αν σας φαίνεται τρελό αυτό παραπάνω , είναι η αλήθεια . Συγκεκριμένα στην σελίδα μας Safer-Internet.Gr στο Facebook από την ημερομηνία έναρξης 8 Οκτωβρίου 2013 έχουν έρθει μηνύματα απο γυναίκες χρήστες που την έχουν πατήσει και δεν μιλάμε για 200 και 500 ευρώ αλλά για πάνω απο 5000 ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μείνετε συντονισμενοι . Σύντομα οδηγός «Γνωριμίες στο Διαδίκτυο και Προφυλάξεις στην Ελλάδα»
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ