Ηλεκτρονικό μπλόκο στην παιδική πορνογραφία και στο «ψάρεμα» ανηλίκων

1291

1

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Προβλέπονται αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι και κάθειρξη 10 ετών, ενώ τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ και φθάνουν στα 3 εκατ. ευρώ

Φραγμούς  θέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην παιδική πορνογραφία, τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών, καθώς στο «ψάρεμα» (grooming) ανηλίκων, κάτω των 15 ετών, μέσω του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, με σκοπό τον σεξουαλικό «περίπατο».

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι και κάθειρξη 10 ετών, ενώ τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ και φθάνουν στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, με φυλάκιση ενός έτους τιμωρείται όποιος με αντίτιμο αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ προβλέπεται άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, κατάργηση ιστοσελίδας, προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, κ.λπ.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δόθηκε για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά  στην καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία στα Ευρωπαϊκή δεδομένα και συγκεκριμένα στην Οδηγία 2011/93/ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στον τομέα της γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων, της πρόληψης εγκλημάτων και της προστασία των θυμάτων.

Ακόμη, διευρύνονται οι περιπτώσεις των αδικημάτων τα οποία διαπράττονται σε βάρος  των ανηλίκων, σε μια προσπάθεια της νομοθεσίας να προλάβει την πάταξη τους, καθώς η ηλεκτρονική τεχνολογία τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο  αντιμετωπίζεται ενιαία το θέμα εφαρμογής των ελληνικών ποινικών νόμων στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, οι οποίες  χρησιμοποιούν την τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών, όπως είναι το Διαδίκτυο, η οθόνη του κινητού τηλεφώνου, κ.λπ., ως μέσο  τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.

Ενισχύεται το οπλοστάσιο του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 8 παράγραφος η΄), προκειμένου να μπορούν να δικάζονται και να τιμωρούνται  όσοι  Έλληνες και αλλοδαποί διαπράττουν εγκλήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό, καθώς οι ιστοσελίδες του διαδικτύου οι οποίες περιέχουν πορνογραφικό υλικό, μπορεί να έχουν την έδρα του σε άλλο κράτος.

Έτσι, το επίμαχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναμορφώνεται και περιλαμβάνει πράξεις: «δουλεμπορίου, εμπορίας ανθρώπων, σωματεμπορίας, διενέργειας ταξιδιών με σκοπό την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκου, βιασμού ή κατάχρησης σε ασέλγεια, σε βάρος ανηλίκου, αποπλάνησης  παιδιών, κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια σε βαθμό κακουργήματος, πορνογραφίας ανηλίκων, πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, μαστροπείας σε βάρος ανηλίκου ή ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής». Επίσης, αυστηροποιούνται οι ποινές των παραβατικών ατόμων.

Αναλυτικότερα, επέρχονται τροποποιήσεις σε διάφορες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν ότι:

– Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο να γίνει μάρτυρας συνουσίας ή άλλης
γενετήσιας πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, ακόμα κι αν ο ανήλικος δεν συμμετέχει σε αυτές, ενώ με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών τιμωρείται όταν ο ανήλικος γίνεται μάρτυρας γενετήσιας κακοποίησης.

– Όποιος με πρόθεση παράγει, προσφέρει, πωλεί ή με οποιονδήποτε τρόπο
διαθέτει, διανέμει, διαβιβάζει, αγοράζει, προμηθεύεται ή κατέχει υλικό παιδικής
πορνογραφίας ή διαδίδει πληροφορίες μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 – 300.000 ευρώ.

– Υλικό παιδικής πορνογραφίας, συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση, σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα, των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

– Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο ή ενεργώντας κατά συνήθεια, αποκτά πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

–  Όποιος εν γνώσει, έχοντας καταβάλλει σχετικό αντίτιμο, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι τιμωρείται στις με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών.

-Όποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας, προτείνει σε ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, να συναντήσει αυτόν ή τρίτον, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του αδικημάτων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 50.000 έως 200.000 ευρώ.

-Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο προκειμένου να συμμετέχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργανώνει αυτές, τιμωρείται ως εξής:

α) αν ο ανήλικος δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον 10
ετών,
β) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη, με κάθειρξη μέχρι 10 ετών,
γ) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 14 και μέχρι τα15 έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον 2ο ετών και
δ) αν ο ανήλικος συμπλήρωσε τα 15 έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους.

– Εάν αδικήματα σε βάρος ανηλίκου τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, οι ακόλουθες κυρώσεις:

α) διοικητικό πρόστιμο από 20.000 έως 3.000.000 ευρώ,
β) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως δύο έτη ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα,
γ) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων του Δημοσίου τομέα για το ίδιο διάστημα.

Πηγή

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ίντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .