Πατέντα του Facebook θα ενεργοποιεί το μικρόφωνο του κινητού σας

12

Το Facebook πατεντάρει την αυτόματη ενεργοποίηση του μικροφώνου και την μετάδοση περιβάλλοντος ήχου των χρηστών του

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Μια αίτηση για τεχνολογική πατέντα που κατέθεσε το Facebook, περιγράφει μια διαδικασία με την οποία θα ενεργοποιείται η συσκευή του χρήστη για να καταγράφει μέσω του μικροφώνου, τον περιβάλλοντα ήχο και θα στέλνει δεδομένα της ηχογράφησης στην εταιρεία.

Η πατέντα περιγράφει την μετάδοση υψίσυχνων ήχων μέσω διαφημίσεων πχ, που θα δίνουν εντολή στην συσκευή να γράφει ήχο και να στέλνει το ηχητικό αποτύπωμα στο Facebook.

Το Facebook έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως “ακούει” από το μικρόφωνο των κινητών των χρηστών του για να τους προσφέρει στοχευμένες διαφημίσεις, ωστόσο πάντα αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Τώρα όμως, έρχεται μια νέα κατοχύρωση πατέντας από την εταιρία, η οποία περιγράφει μια τεχνολογία που μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο μιας συσκευής όταν θα δέχεται “κρυμμένα” μηνύματα σε διαφημιστικά spots της τηλεόρασης. Όταν το σήμα θα λαμβάνεται, η συσκευή θα  αρχίσει να καταγράφει.

Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε κάποιο δυστοπικό μέλλον, δε διαφέρει όμως πολύ από τον τρόπο που λειτουργούν και τα smart speakers. Μια ανάλυση της πατέντας αποκαλύπτει πως στα διαφημιστικά της τηλεόρασης θα μπορούν να ενσωματώνονται ηχητικά σήματα υψηλής συχνότητας που δεν ανιχνεύονται από την ανθρώπινη ακοή. Αυτά τα σήματα θα ενεργοποιούν το μικρόφωνο του τηλεφώνου για να καταγράψει τον περιβάλλοντα ήχο και να στείλει τα δεδομένα στο Facebook. Τελικός σκοπός, η καταγραφή της αντίδρασής σας σε μια διαφήμιση. Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια ηχητική αντίδραση, οι αλγόριθμοι του Facebook θα βγάλουν και πάλι το συμπέρασμά τους.

Όπως είναι φυσικό, οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα είναι έντονες. Το Facebook όμως υπόσχεται πως δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την πατέντα και πως την κατέθεσε μόνο και μόνο για να αποτρέψει άλλες εταιρίες από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.