Ποια είναι η σέξι χήρα από την Ουκρανία που σε «βομβαρδίζει» στο Facebook

50

Διαστάσεις καθημερινής και συνεχόμενης ενόχλησης λαμβάνουν τα… ελκυστικά προφίλ

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Διαστάσεις καθημερινής και συνεχόμενης ενόχλησης λαμβάνουν τα… ελκυστικά προφίλ

Μην αναρωτιέσαι άλλο. Δεν είναι η φωτογραφία που έχεις στο προφίλ σου στο Facebook τόσο ελκυστική, ώστε να προσελκύει το αντίθετο φύλο, σε τόσο υψηλό και… διεθνές επίπεδο. Πίσω από τα σαγηνευτικά προφίλ που σε κυνηγούν μανιωδώς και καθημερινά δεν βρίσκεται η οπτασία από την…  Ουκρανία που σου χτυπά τη διαδικτυακή πόρτα. Μάλλον, παραμονεύει ο κίνδυνος και όλη η προσπάθεια είναι μία καλοστημένη απάτη με τελικό στόχο το χρήμα.

Όπως εξηγεί αναλυτικά στο ethnos.gr ο ειδικευμένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας Θεοφάνης Κασίμης, αυτοί οι λογαριασμοί στο Facebook που κάνουν στους κανονικούς χρήστες διαρκώς friend request, είναι «χειροποίητοι» και δημιουργημένοι έτσι ώστε να μην μπορεί το Facebook να τους μπλοκάρει. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αυτα τα προφίλ είναι όπως σίγουρα αντιλαμβάνεται η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων είναι ψεύτικα. Οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης των χρηστών και ως εκ τούτου, μπορεί να γίνουν ακόμη και στόχος, θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού.

Η… Ουκρανή χήρα μηχανικός που μόλις γνωρίσατε στο Facebook είναι μάλλον απάτη. Νέες έρευνες δείχνουν πως στις ιστοσελίδες γνωριμιών κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες, οι οποίοι συνήθως συνθέτουν προφίλ από Ουκρανές, Νιγηριανές και Ασιάτισσες προκειμένου να πείσουν τους επίδοξους… συντρόφους, μετά από μία διαδικασία αλληλογραφίας, να τους στείλουν χρήματα.

Και όχι μόνο. Συνήθως αυτά τα προφίλ φτιάχνονται κυρίως χειροκίνητα από τους επιτήδειους για καλύτερα αποτελέσματα μιας και τα συστήματα αντιμετώπισης που διαθέτουν τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα μπλοκάρουν και διαγράφουν τη δημιουργία αυτόματων μαζικών προφίλ.

Σκοπός τους εκτός από το να εξαπατούν τους επίδοξους συντρόφους και να τους αποσπάσουν χρήματα είναι η διάδοση πορνογραφικού περιεχομένου από ιστοσελίδες που διατηρούν οι ίδιοι. Όσα περισσότερα κλικ πατήσουν οι χρήστες τόσα περισσότερα χρήματα θα κερδίσουν».

Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο μπορεί και τις εντοπίζει γρήγορα καθώς κάποια από αυτά τα προφίλ πολύ σύντομα διαγράφονται και όταν τα κλικάρεις δίνουν μήνυμα σφάλματος. 

Πώς μπορούν, όμως, να προφυλαχθούν οι χρήστες; Όπως λέει ο κ. Κασίμης, «σε τέτοιες περιπτώσεις καλείται το κοινό να μην ανταποκρίνεται και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

  1. Να κάνει block το ύποπτο προφίλ
  2. Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics, για να διαγραφεί και να «μπλοκαριστεί» ο λογαριασμός του δράστη
  3. Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.
  4. Να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα

Επίσης, καλείται, εάν πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού να προβαίνει σε καταγγελία και να ενημερώνει άμεσα την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας

  • Τηλεφωνικά : 111 88
  • Στέλνοντας e – mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ), με λειτουργικό σύστημα iOS – Α ndroid : FEELSAFE E – COMMERCE
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Πηγή άρθρου : ΕΘΝΟΣ