Pokemon Go : Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του δημοφιλούς παιχνιδιού

1847

pokemonkids

Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του δημοφιλούς παιχνιδιού ; Μια νέα τρέλα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι το Pokemon Go, το οποίο συνδυάζει μια «μανία» μιας άλλης εποχής (τα Pokemon) με τις δυνατότητες των μοντέρνων smartphones! Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) για smartphones ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν αμέσως έφτασε και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Το παιχνίδι, βάζει τους παίκτες να κινούνται στον πραγματικό κόσμο αναζητώντας, μέσα από τα κινητά τους, εικονικά Pokemon, που εμφανίζονται στις οθόνες των συσκευών τους. Το Pokemon Go είναι δωρεάν και δημιουργήθηκε από τη Niantic, γνωστή και για άλλα εγχειρήματα στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, και την Pokemon Company. Η αναζήτηση Pokemon στον πραγματικό κόσμο μέσω AR, ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους.

Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας Pokemon Go αποτελεί την τελευταία μανία του πλανήτη μας καθώς όπου κι αν κοιτάξετε θα δείτε παιδιά, εφήβους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να κραδαίνουν ανά χείρας το smartphone τους και να κυνηγούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν τις αγαπημένες φιγούρες του παιχνιδιού. Η λογική του Pokemon Go στηρίζεται στο GPS του εκάστοτε smartphone επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του.

Οι GPS αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και χρησιμοποιώντας το Google Maps δημιουργούν ένα «πραγματικό» ταμπλό παιχνιδιού μπροστά στα μάτια του, πάντα μέσα από την οθόνη του κινητού του. Με άλλα λόγια, ο χρήστης της συσκευής μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή του παιχνιδιού και το περιβάλλον στο οποίο κινείται, γίνεται σκηνικό του παιχνιδιού.

Η φρενίτιδα που προκάλεσε η τεράστια αποδοχή του παιχνιδιού από τους χρήστες σε συνδυασμό με τους πολλούς κινδύνους που κρύβονται επιμελώς πίσω από το παιχνίδι έχει εγείρει μεγάλες ανησυχίες για ενδεχόμενα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν ή για εκμετάλλευσή του από παιδόφιλους που θέλουν να αποπλανήσουν τα θύματά τους. Ηδη έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και επικίνδυνη οδήγηση, αφού οι χρήστες της εφαρμογής ακολουθούν τα εικονικά πλάσματα μέσα στον πραγματικό κόσμο έχοντας τα μάτια τους καρφωμένα πάνω στην οθόνη του κινητού τους και αδιαφορώντας για όλα όσα διαδραματίζονται την ίδια στιγμή γύρω τους.

Ομως το πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο του «δολώματος» που έχει το παιχνίδι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει κάποιος ανυποψίαστα παιδιά. Με αυτό ένας χρήστης μπορεί να βάλει ένα δόλωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που κάνει τον χαρακτήρα Pokemon να εμφανίζεται και άρα να προσελκύει τους παίκτες στο ίδιο σημείο.

Φοβούμενη για το πώς θα μπορούσε κάποιος να το εκμεταλλευτεί, μία γυναίκα έκανε ένα πείραμα: έβαλε ένα δόλωμα σε ένα σημείο και παρατήρησε ότι μέσα σε λίγα λεπτά είχαν εμφανιστεί αρκετά παιδιά χωρίς τους γονείς τους, αγνοώντας εντελώς τους κινδύνους και χωρίς να εξετάζουν ότι παίζουν με αγνώστους.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους αυτού του νέου παιχνιδιού- μανίας  αλλά και για να ενημερώσουμε τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το πώς θα προστατευτούν παίζοντας το, μιλήσαμε με τον Γιώργο Κορμά, Υπεύθυνο Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ( www.help-line.gr )

maxresdefault-1

Το νέο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας Pokemon Go που έχει προκαλέσει παγκόσμια τρέλα πλέον έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Μικροί και μεγάλοι φανατικοί του παιχνιδιού οργανώνται και επιδίδονται σε ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό των φιγούρων Pokemon αψηφώντας πολλές φορές τον κίνδυνο στην προσπάθειά τους να πιάσουν το στόχο. Τρέχουν στους δρόμους, πάνω σε ποδήλατα, σκαρφαλώνουν σε όλα τα πιθανά μέρη που αναπαριστάται η πολυπόθητη φιγούρα μην έχοντας αίσθηση της επικινδυνότητας των πράξεων τους. Τι θα συμβουλεύετε τους χρήστες του παιχνιδιού σχετικά με τους όρους ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούν;

Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στις πρώτες 7 ημέρες ήδη έχουν κατεβάσει το παιχνίδι 21 εκατομμύρια άνθρωποι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παιχνίδι που θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση. Αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη αξία είναι ότι ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών της επαυξημένης πραγματικότητας όπου πλέον ο πραγματικός με τον εικονικό κόσμο συναντιούνται ως μέρος του παιχνιδιού.

Έχουμε δηλαδή μια νέα τεράστια πρόκληση για την τεχνολογία να εντάξει τα παιχνίδια αυτά στο φυσικό περιβάλλον των ανθρώπων. Η ένταξη αυτών των παιχνιδιών στο περιβάλλον των ανθρώπων αναμφίβολα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα απόσπασης με πολλαπλούς κινδύνους για την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η κύρια συμβουλή μου θα είναι καταρχήν ψυχραιμία μιας και ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια για όλους μας

Πώς μπορεί ο γονιός να μιλήσει στο παιδί για τον κίνδυνο αυτού του παιχνιδιού;

Ο γονιός στην χώρα μας παραμένει από τους πιο ψηφιακά αναλφάβητους στην Ευρώπη. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχει καταφέρει να ασκήσει τον γονικό του ρόλο με επιτυχία γιατί δεν μπορούσε να αντιληφτεί τον εικονικό κόσμο και να καταλάβει με τι ασχολείται το παιδί του στο διαδίκτυο και γιατί του αρέσει τόσο πολύ. Τώρα όμως που ο εικονικό κόσμος εισέρχεται στον πραγματικό ο ρόλος του θα είναι εμφανώς πιο εύκολος και θέλω να ελπίζω πιο ουσιαστικός. Οι γονείς σε αυτή την γενιά των διαδικτυακών παιχνιδιών θα έχουν πλήρη εικόνα τι κάνουν τα παιδιά τους και έτσι θα μπορούν να τα προστατέψουν.

Οι βασικοί κανόνες που εφαρμόζουν οι γονείς για την προστασία των παιδιών τους θα ισχύουν και για το νέο παιχνίδι. Κανόνες ασφαλής οδικής συμπεριφοράς, κανόνες που αφορούν τον χρόνο που βρίσκονται τα παιδιά εκτός σπιτιού και κανόνες προστασίας των παιδιών για αποτροπή τους σε επικίνδυνα και απομονωμένα μέρη θα πρέπει να συνεχιστούν να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ένταση.

Έχετε καταγράψει παράπονα ή σχετικές κλήσεις των γονέων στη γραμμή help-line σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν για το παιχνίδι και για το πώς θα χειριστούν το παιδί τους που παίζει μανιωδώς Pokemon Go;

Στην γραμμή βοήθειας help-line έχουμε καταγράψει τις πρώτες αναφορές για επικίνδυνες συμπεριφορές παιδιών σε δρόμους. Ήδη μια κοπέλα τραυματίστηκε στα σκαλιά μιας εκκλησιάς στην Πετρούπολη την ώρα που έπαιζε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

pokemon-go-nick_statt-2016-1.0.0

Πότε η ενασχόληση με το παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής;

Το θετικό του παιχνιδιού είναι ότι ουσιαστικά βγάζει τα παιδιά από την καθιστική ζωή του σπιτιού και τα αναγκάζει να περπατούν ασταμάτητα προς την αναζήτηση pokemon.Το παιχνίδι αυτό εξασφαλίζει αρκετό περπάτημα στους παίχτες. Ίσως αυτό να είναι και ένας λόγος όπου θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη δημιουργία Pokemon Zombies μιας και η παιδική παχυσαρκία στην χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

H ατυχηματική συμπεριφορά των παικτών του συγκεκριμένου παιχνιδιού μοιάζει να είναι βέβαια μιας και η απόσπαση από το περιβάλλον θεωρείται βέβαια. Η οικονομική επιβάρυνση από την χρήση των δεδομένων του κινητού αλλά και την αγορά των εξαρτημάτων των παιχνιδιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με την πρόοδο του παιχνιδιού και την ένταξη των παικτών σε ομάδες μετά το 5 επίπεδο ξεκινούν οι συναντήσεις και οι μάχες-προπονήσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης(γυμναστήρια ) με ότι αυτό συνεπάγεται ιδίως για τα παιδιά Ιδιαίτερες επικίνδυνες είναι οι συναντήσεις με αγνώστους σε απομονωμένα μέρη.

Ήδη ξεκίνησαν οι απάτες. Ενώ η διάθεση του παιχνιδιού είναι δωρεάν επιτήδειοι ζητούσαν 12,99$ για να μην κλείσει η εταιρία τον λογαριασμό ι να φανταστεί ο ανθρώπινος νους . Παράλληλα με το παιχνίδι θα δημιουργούνται και διάφοροι διαγωνισμοί φωτογραφίας pokemon με τοπία με διαδηλωτές με αξιοθέατα με φυσικές καταστροφές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Ήδη στην Γερμανiα αστυνομικοί συνέλαβαν παίκτες του Pokemon κατά την διάρκεια επεισοδίων με οπαδούς της ακροδεξιάς οργάνωσης (pegida).Οι παίχτες του συγκεκριμένου παιχνιδιού συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό φωτογράφισης Pokemon με φόντο μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης .Μη γνωρίζοντας όλη την εξέλιξη του παιχνιδιού θα πρέπει να κρατάμε μια επιφύλαξη και για νέους κινδύνους κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το στοιχείο του «δολώματος» που έχει το παιχνίδι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει κάποιος ανυποψίαστα παιδιά. Με αυτό ένας χρήστης μπορεί να βάλει ένα δόλωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που κάνει τον χαρακτήρα Pokemon να εμφανίζεται και άρα να προσελκύει τους gamers στο ίδιο σημείο. Τι θα συμβουλεύετε επ’ αυτού τους παίκτες;

Το δόλωμα Pokemon είναι σίγουρα ένας κίνδυνος που δυστυχώς θα μας απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες. Το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα να προσελκύσουν pokemon στο μέρος που θέλει ο χρήστης και να γίνει αντιληπτό από άλλους παίχτες. Εδω είναι ευθύνη των γονέων, όπως είπα αρχικά, ώστε να μην επιτρέπουν τα παιδιά τους το «κυνήγι» Pokemon σε επικίνδυνα μέρη ακατάλληλες ώρες. Τα παιδιά πρέπει άμεσα να ενημερωθούν για τους κινδύνους του νέου παιχνιδιού.

Οι γονείς στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία πλημμελούς επιμέλειας των παιδιών τους.

maxresdefault-1-1

Συμβουλές για χρήστες του Pokemon Go και τους γονείς

Για τους επίδοξους χρήστες

  • Κατεβάστε την εφαρμογή μόνο από αξιόπιστες πηγές
  • Διαβάστε με προσοχή τις κριτικές των χρηστών. Δώστε έμφαση ιδίως στα αρνητικά σχόλια.
  • Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής.

Για τους χρήστες

  • Εν όψη καλοκαιριού προσοχή στην αποφυγή θερμοπληξίας. Ανοιχτόχρωμα ρούχα καπελά, γυαλιά ηλίου και αρκετό νερό βασικά εξαρτήματα των κυνηγών Pokemon.
  • Προσοχή στους δρόμους κατά βάση αλλά και στα πεζοδρόμια, τα σκαλιά, τα φρεάτια, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα λιμάνια τους γκρεμούς και οτιδήποτε μπορεί να φράξει τον δρόμο κάποιου που περπατά χωρίς ουσιαστικά να βλέπει μπροστά του.
  • Οι κυνηγοί Pokémon πρέπει να μην ξεχνούν ότι βρίσκονται στο πραγματικό κόσμο και επομένως όταν ειδοποιηθούν για την ύπαρξη pokemon κοντά τους οφείλουν να μην πηδούν από λεωφορεία ,αυτοκίνητα και οτιδήποτε μεταφορικό μέσο αλλά να έχουν υπομονή και με ασφάλεια να συνεχίζουν το παιχνίδι τους.
  • Προσοχή επίσης στην είσοδο ιδιοκτησιών γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θεωρηθούν οι κυνηγοί επίδοξοι διαρρήκτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται .
  • Ποτέ μην ξεχνάτε ότι τα Pokemon μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως Δόλωμα από τον οποιοδήποτε κακόβουλο (Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να αγοράσει με την ώρα την τοποθεσία του Pokemon). Μακριά λοιπόν από μέρη που θα μπορούσε κάποιος να πέσει θύμα ληστείας.
  • Οι κυνηγοί Pokemon έχουν μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα των πορτοφολάδων. Καλό είναι να κυκλοφορούν με ελάχιστα χρήματα μόνο όσα χρειάζονται για την επιστροφή τους.
  • Η οδήγηση αυτοκινήτου μηχανής ακόμα και ποδηλάτου με σκοπό την εντόπιση Pokémon από τον οδηγό απαγορεύεται και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα.

Για τους γονείς

Και σε αυτό το παιχνίδι όπως και σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές οι γονείς μόνοι τους καλούνται να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους.Στη συγκεκριμένη όμως κατηγορία εφαρμογών ίσως είναι μια πρώτης τάξη ευκαιρία για δυο πράγματα.

Πρώτον να καταφέρουν να βγάλουν τα παιδιά τους από το σπίτι και την απομόνωση (π.χ. κατάχρηση του διαδικτύου, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές κτλ) και δεύτερον να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους ως βοηθοί κυνηγοί Pokemon.Tα παιδιά κυνηγοί Pokémon χρειάζονται ένα βοηθό, οδηγό, σωματοφύλακα, όπου θα τους κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο και πιο ασφαλές.

Με τον τρόπο αυτό παιδιά και γονείς έχουν μια ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον που ζουν και να αθληθούν.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά παραμένει και σε αυτή την εφαρμογή όπως και σε όλες που έχουν επικοινωνία και εφαρμογές gps η προσέγγιση τους από παιδεραστές.

Το συγκριμένο παιχνίδι δίνει μια ατμόσφαιρα συντροφικότητας και αμβλύνει την αίσθηση των κινδύνων των ξένων για τα παιδιά.Επομένως οι γονείς λειτουργούν ως βοηθοί Pokemon και όχι ως παίχτες.

Καλό κυνήγι!

 

InfoKids

Γραμμή Βοηθείας

Μείνετε συντονισμένοι . 

Η ραγδαία εξέλιξη του παιχνιδιού 

Οι κίνδυνοι του Pokémon GO

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .