Πώς μπορώ να καταλάβω πότε μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής;

6904

Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες. Με λίγη προσοχή και έρευνα μπορώ να περιηγούμαι και να κάνω αγορές με ασφάλεια.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες. Με λίγη προσοχή και έρευνα μπορώ να περιηγούμαι και να κάνω αγορές με ασφάλεια.

1) Ελέγχω το πιστοποιητικό SSL

Αρχικά ελέγχω τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Εάν ξεκινάει με “https” αντί για “http” σημαίνει ότι η σελίδα είναι ασφαλής χρησιμοποιώντας πιστοποιητικό SSL (το s είναι το αρχικό γράμμα της λέξης secure δηλαδή, ασφαλής). Αυτά τα πιστοποιητικά διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που εισάγετε στην σελίδα μεταφέρονται από το πρόγραμμα περιήγησής σας στην σελίδα και αντίστροφα, κρυπτογραφημένα.

2) Ελέγχω την ονομασία της σελίδας

Οι κακόβουλοι στο διαδίκτυο δημιουργούν μερικές φορές σελίδες που μιμούνται τις γνήσιες και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες να αγοράσουν κάτι από τις ψεύτικες. Αυτές οι σελίδες συχνά φαίνονται ακριβώς ίδιες με τις γνήσιες.

Για παράδειγμα ένας κακόβουλος μπορεί να αγοράσει τον όνομα “www.thebodysh0p.gr” και να δημιουργήσει μία σελίδα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που μοιάζει ακριβώς με την ιστοσελίδα του thebodyshop. Μπορεί επίσης να αγοράσει ένα πιστοποιητικό ssl για την σελίδα και να προσπαθήσει να εξαπατήσει τους χρήστες (χρησιμοποιώντας μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή άλλες μεθόδους) για να αγοράσουν αντικείμενα ή να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους στην ψεύτικη σελίδα.

Για να αποφύγω τέτοιου είδους επιθέσεις, εξετάζω πάντα τον όνομα της σελίδας στην οποία βρίσκομαι. Αν λάβω ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζά μου ή από κάποιον άλλο πωλητή στο διαδίκτυο, δεν κάνω κλικ στον σύνδεσμο του μηνύματος. Πληκτρολογώ το όνομα στο πρόγραμμα περιήγησής μου για να βεβαιωθώ ότι θα συνδεθώ στον ιστότοπο που επιθυμώ.

3) Ελέγχω για ενδείξεις ότι η εταιρεία είναι πραγματική

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορώ να αναζητήσω για να καταλάβω αν η εταιρεία είναι πραγματική ή όχι.

Φυσική διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου – Εάν η εταιρεία αναφέρει μια φυσική διεύθυνση και έναν αριθμό τηλεφώνου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι πρόκειται για πραγματική επιχείρηση. Οι αξιόπιστες εταιρείες θα καταχωρήσουν τις πληροφορίες τους, ώστε να μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πολιτική επιστροφής – Οι αξιόπιστες σελίδες πρέπει να αναφέρουν την πολιτική επιστροφής τους καθώς και την πολιτική αποστολής τους. Εάν δεν μπορώ να βρω αυτές τις πολιτικές στην ιστοσελίδα τους, πιθανώς να μην επιθυμώ να αγοράσω από αυτές.

Οι τιμές είναι υπερβολικά χαμηλές – Είμαι επιφυλακτικός από τις σελίδες που προσφέρουν προϊόντα σε τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος τα προϊόντα να είναι κλεμμένα, όχι γνήσια ή να μην τα παραλάβετε ποτέ.

Δήλωση προστασίας ιδιωτικού απορρήτου – Οι αξιόπιστες σελίδες πρέπει να σας ενημερώνουν για το πώς προστατεύουν τα δεδομένα σας και αν τα παρέχουν σε τρίτους. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα παρέχει δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων και να την διαβάσετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.

Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .