Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά απο ακατάλληλο περιεχόμενο σε παιδικά βίντεο στο YouTube

1809

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά απο ακατάλληλο περιεχόμενο σε παιδικά βίντεο στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πολλά βίντεο στο YouTube που μοιάζουν με δημοφιλείς παιδικές τηλεοπτικές σειρές τα οποία όμως περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών . Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες βίντεο που περιέχουν χαρακτήρες δημοφιλών κινουμένων σχεδίων, τα οποία όμως δεν προορίζονται για το ανήλικο κοινό. Εκτός από την «Πέππα», υπάρχουν παρόμοια βίντεο με χαρακτήρες από την ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα», τα «Μίνιονς», τον «Τόμας το Τρενάκι» και πολλά άλλα.

Από τις προεπισκοπήσεις των εν λόγω βίντεο ο χρήστης -ή το παιδί- εικάζει ότι πρόκειται να δει ένα κανονικό επεισόδιο, παραδείγματος χάριν της σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα το Γουρουνάκι». Ωστόσο, αμέσως μετά το πάτημα του κουμπιού «αναπαραγωγή» η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, αφού αντί για το κανονικό βίντεο εμφανίζεται ένα τροποποιημένο το οποίο περιέχει βίαιες σκηνές ακατάλληλες για παιδιά.

Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς τα μικρά τείνουν να επιλέγουν τα βίντεο που θα δούν από τα προτεινόμενα του YouTube. Στα προτεινόμενα όμως πολλές φορές, εμφανίζονται παιδικά videos τα οποία είναι το λιγότερο ανησυχητικά, με ακατάλληλες και βίαιες σκηνές. Τα συγκεκριμένα  videos καταλήγουν στα προτεινόμενα του YouTube εκμεταλλευόμενα τον αλγόριθμό του, με τις λέξεις “κλειδιά” τοποθετημένες στον τίτλο. Έτσι πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται καν το περιεχόμενο που παρακολουθεί το παιδί, αφού μια γρήγορη ματιά απλά αποκαλύπτει το Spider Man, την Elsa και άλλους παιδικούς χαρακτήρες.

Το ευρύτερο φαινόμενο έχει ονομαστεί #elsagate από την Elsa της ταινίας Frozen της Disney, ωστόσο συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος ακόμα αγαπητών στα παιδιά χαρακτήρων.

Και σα να μην έφτανε αυτό διάφοροι λογαριασμοί χρηστών σχολίαζαν συστηματικά κάτω από δημοφιλή παιδικά video, προσκαλώντας τους θεατές – δηλαδή τα παιδιά – να κουβεντιάσουν μαζί τους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπήρχαν και προκλητικά σχόλια με στόχο να προσελκύσουν τους ανήλικους θεατές.

Μετά από την κοινοποίηση των εν λόγω στοιχείων στη διεύθυνση της πλατφόρμας, τα σχόλια αυτά καθώς και πολλά άλλα διαγράφηκαν, ενώ οι λογαριασμοί των σχολιαστών μπλοκαρίστηκαν από περαιτέρω πρόσβαση στην υπηρεσία. Στο εκτενές blog post του YouTube, η διεύθυνση ανακοινώνει την απόφασή της για την εφαρμογή νέων πολύ πιο αυστηρών μέτρων σε ότι αφορά την παιδική ενότητα της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων, των χρηστών αλλά και των ίδιων των videos.

Την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα διέγραψε 150.000 βίντεο στα οποία παιδιά είχαν γίνει στόχος παιδόφιλων στον τομέα των σχολίων, καθώς απενεργοποίησε και την δυνατότητα σχολιασμού σε πάνω από 625.000 βίντεο. Επιπροσθέτως διέγραψε λογαριασμούς χρηστών που είχαν κάνει απρεπή σεξουαλικά σχόλια σε βίντεο που παρουσιάζονται μικρά παιδιά. Το Youtube επίσης αφαίρεσε τις διαφημίσεις από σχεδόν 2 εκατομμύρια βίντεο και πάνω από 50.000 κανάλια.

Για να αποκλειστούν τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο από την αυτόματη αναπαραγωγή και τις προτάσεις βίντεο του YouTube οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση “Λειτουργία Περιορισμένης Πρόσβασης” ωστόσο το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί ότι κανένα φίλτρο δεν παρέχει  100% ασφάλεια.

Τα βήματα που απαιτούνται για την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας μπορείτε να τα δείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου κάνει δράσεις ώστε οι γονείς να είναι ενήμεροι ότι τα μικρά παιδιά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλοηγούνται χωρίς επίβλεψη  στο διαδίκτυο και ότι θα πρέπει πάντα οι γονείς να εποπτεύουν τι βλέπουν τα παιδιά τους.

Ειδικότερα στο YouTube, αν υποπέσει στην αντίληψη των γονέων βίντεο που θέτει σε κίνδυνο το παιδί, θα πρέπει να το αναφέρει (report) με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ https://support.google.com/youtube/answer/2802027?hl=el , για να αφαιρεθεί από την σελίδα. Σε περίπτωση παιδικής πορνογραφίας θα πρέπει να κάνετε καταγγελία στη SafeLine  www.safeline.gr ή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι δικηγόροι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου θα δουν με προσοχή τα βίντεο που αναφέρετε και σε περίπτωση που κριθούν παράνομα, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Πηγές άρθρου :

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

BBC

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .