Πώς να διαχειριστείτε τις απάτες σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion)

2020

Τα κρούσματα σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) έχουν αυξηθεί αισθητά. Το sextortion είναι μια σοβαρή απειλή, αλλά με λίγη κοινή λογική και κάποια βασική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς στο παρελθόν. Ίσως έχετε λάβει αυτό το ανώνυμο email που περιγράφει πώς έχει παραβιαστεί ο υπολογιστής σας και πώς ο εισβολέας έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος περιήγησης και της web κάμερας σας. Ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει επισκέψεις σε ιστότοπους πορνό και έχει βιντεοσκοπήσεις με εσάς ενώ αυτοικανοποιήστε. Αν δεν πληρώσετε, ο απατεώνας θα στείλει αυτές τις βιντεοσκοπήσεις στους φίλους και στην οικογένεια σας, καθώς έχει πρόσβαση και στη λίστα των επαφών σας. Ο απατεώνας απαιτεί να πληρωθεί σε Bitcoin, επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστεί και το ποσό είναι συνήθως περίπου στα 1500 δολάρια – αρκετά χαμηλό ώστε πολλοί άνθρωποι θα το πληρώσουν χωρίς δισταγμό.

Για να σας δώσουμε μερικά στατιστικά, εκτιμάται ότι έχουν παραβιαστεί περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια αρχεία προσωπικών δεδομένων από το 2013. Αυτός ο θησαυρός των προσωπικών πληροφοριών, που τώρα είναι εύκολα διαθέσιμος σε απατεώνες, τους επιτρέπει να προχωρούν σε εκβιασμούς που φαίνονται απίστευτα ρεαλιστικοί. Σίγουρα ο σεξουαλικός εκβιασμός είναι τρομακτικός αν σκεφτούμε πως κάποιος έχει πρόσβαση στην κάμερα μας και παρακολουθεί όλα όσα κάνουμε.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι απειλές του σεξουαλικού εκβιασμού είναι κενές, αλλά οι προσωπικές λεπτομέρειες σε αυτές τις απειλές έχουν φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Εάν ο απατεώνας παρουσιάσει πληροφορίες όπως email, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις, παλιούς κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης ή τμήμα μιας προσωπικής λίστας επαφών, ο φόβος και η αληθοφάνεια που δημιουργούνται είναι αρκετοί για να ωθήσουν πολλούς ανθρώπους να πληρώσουν τα λύτρα και να μην διακινδυνεύσουν να έρθουν αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σενάριο.

Οι απάτες σεξουαλικού εκβιασμού εκτελούνται συνήθως μαζικά και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι στοχεύονται καθημερινά. Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των προσωπικών πληροφοριών που διατίθενται από τα αρχεία που έχουν κλαπεί / παραβιαστεί προηγουμένως. Για παράδειγμα, ένας απατεώνας μπορεί να διαθέτει ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών από την παραβίαση της ιστοσελίδας Ashley Madison το 2015, κατά την οποία περισσότερα από 300 GB προσωπικών δεδομένων έπεσαν στα χέρια των hackers, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών ονομάτων των χρηστών, των τραπεζικών δεδομένων, των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και ακόμη και των μυστικών σεξουαλικών φαντασιώσεων. Όχι μόνο ήταν μια τεράστια λίστα ατόμων που επιδιώκουν να εμπλακούν κρυφά σε απιστία, αλλά η οικειότητα των πληροφοριών κάνει την απάτη να φαίνεται πιο προσωπική.

3 συμβουλές για να εντοπίσετε μια απάτη σεξουαλικού εκβιασμού

Οι περισσότερες απάτες σεξουαλικού εκβιασμού αποτελούν κενές απειλές. Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ανησυχείτε:

 • Παρόλο που το email εξαπάτησης πιθανότατα περιέχει κάποιους τύπους προσωπικών πληροφοριών, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους ιστότοπους που φέρεται πως έχετε επισκεφτεί.
 • Ο απατεώνας δεν περιλαμβάνει κανένα πραγματικό παράδειγμα των ενοχλητικών «αποδεικτικών στοιχείων» που ισχυρίζεται ότι κατέχει, καθώς αν αυτό ήταν αλήθεια, σίγουρα θα τα χρησιμοποιούσε για να εδραιώσει τις απειλές του και πιθανότατα να χρέωνε πολύ υψηλότερα ποσά.
 • Τα επείγοντα αιτήματα πληρωμής είναι συνήθως απόδειξη ότι η απάτη εκτελέστηκε σε μεγάλη κλίμακα, αυξάνοντας τις πιθανότητες διεξαγωγής ερευνών, οπότε οι απατεώνες θέλουν να εξαφανιστούν το συντομότερο δυνατό.

11 τρόποι για να προστατευτείτε

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τις απάτες σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion):

 1. Αντιγράψτε μια σειρά κειμένου από το email εξαπάτησης, επικολλήστε το στην Google και κάντε μια γρήγορη αναζήτηση. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να σας δείξουν εάν άλλοι αντιμετώπισαν την ίδια απάτη.
 2. Ποτέ μην στέλνετε εικόνες / βίντεο του εαυτού σας σε κανέναν. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υποκλαπούν, να χακάρουν την συσκευή σας ή του παραλήπτη και μερικές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να μην πάνε τόσο καλά όσο θα θέλαμε, αφήνοντας τα προσωπικά σας δεδομένα σε κάποιον με τον οποίο δεν είστε πλέον φίλοι ή δεν εμπιστεύεστε, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να σας εκθέσει.
 3. Μην απαντήσετε καθόλου στο email, αντιθέτως σας προτείνουμε να το διαγράψετε αμέσως.
 4. Μην ανοίγετε ποτέ ανεπιθύμητα συνημμένα και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους email από άτομα που δεν γνωρίζετε. Το άνοιγμα ενός συνημμένου μπορεί να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό που σας εκθέτει σε διάφορες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που έχει σχεδιαστεί για να μεταδίδει κακόβουλο λογισμικό ή να σας εξαπατήσει να παρέχετε τα προσωπικά σας διαπιστευτήρια πρόσβασης.
 5. Να έχετε πάντα ενεργό και ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς / κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα του υπολογιστή σας ή στην κινητή συσκευή σας.
 6. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης (τουλάχιστον 12 χαρακτήρες), ένα μείγμα κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων και αριθμών που περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα (π.χ.! @ & $% #?) τους οποίους θα πρέπει να αλλάζετε συχνά. Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης είναι πάντα μια καλή ιδέα.
 7. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο ή πολλών παραγόντων όπου αυτό είναι δυνατόν στους προσωπικούς σας λογαριασμούς.
 8. Ποτέ μην στέλνετε χρήματα (ή δωροκάρτες, ή Bitcoin, ή τραπεζικά εμβάσματα) στους απατεώνες.
 9. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποσυνδέσετε την web κάμερα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ή να καλύψετε το φακό με ένα κάλυμμα.
 10. Προσοχή κατά την περιήγηση σε “δωρεάν” ιστότοπους πορνογραφίας, ειδικά από συνδέσμους που λαμβάνονται από ανεπιθύμητα email. Ορισμένοι έχουν σχεδιαστεί για να μεταδίδουν κακόβουλο λογισμικό ή / και να παρακολουθούν τις ενέργειες σας στον Η/Υ σας, δίνοντας ενδεχομένως σε έναν εισβολέα πραγματικές πληροφορίες για να προβεί σε απειλές σεξουαλικού εκβιασμού.
 11. Ελέγξτε εάν το email σας έχει παραβιαστεί σε προηγούμενη παραβίαση δεδομένων. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://haveibeenpwned.com/

Πηγή άρθρου : secnews.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .