Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 20% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προσεγγίζονται κάποια στιγμή από παιδόφιλους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό παιδιά και έφηβοι να μην εμπιστεύονται κανέναν άγνωστο στο διαδίκτυο, να μη αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και κυρίως να μη συναντιούνται ποτέ με διαδικτυακούς «φίλους».
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Η ενημέρωση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης του φαινομένου. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναφέρουν τα φαινόμενα διαδικτυακής αποπλάνησης χωρίς να ντρέπονται και να γνωρίζουν πώς να μπλοκάρουν τα ίδια τους παιδόφιλους που προσπαθούν να τα προσεγγίσουν.
Παρακάτω ακολουθούν 4 σημεία που πρέπει να επισημάνετε στο παιδί σας προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο της διαδικτυακής αποπλάνησης.
- Να είναι προσεκτικό στις διαδικτυακές συναναστροφές του: Το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να ασχολείται με το διαδίκτυο, ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται online – ανεξάρτητα αν τους γνωρίζει καιρό ή αν είναι φιλικοί – παραμένουν άγνωστοι. Αν κάποιος το κάνει να νιώσει περίεργα ή του ζητήσει να κάνει πράγματα τα οποία δεν επιθυμεί τότε πρέπει να το εκμυστηρευτεί σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται. Και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσει να συναντήσει το διαδικτυακό του «φίλο» χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τους γονείς του.
- Να διαφυλάσσει τα προσωπικά του στοιχεία: Όταν συνομιλεί με κάποιον στο διαδίκτυο ή όταν δημοσιεύει θα πρέπει να κρατά τα προσωπικά του στοιχεία ιδιωτικά. Αν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν έχει προφίλ σε κάποιο παιχνίδι είναι επιτακτική ανάγκη να θέσει όρια ασφαλείας στο ποιος θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύει.
- Να ενημερωθεί για τα εργαλεία ασφαλείας: Αν κάποιος το ενοχλήσει διαδικτυακά είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει το print screen και να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο. Πολλές υπηρεσίες έχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει και να αναφέρει χρήστες που γίνονται ενοχλητικοί.
- Να διατηρεί τον έλεγχο: Αν το παιδί νιώσει άβολα με κάποιον που συνομιλεί στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται ή ακόμα και να το αναφέρει στην αστυνομία.
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης είναι:
- Η επίδειξη ενδιαφέροντος για ένα συγκεκριμένο ανήλικο και η επιδίωξη συνάντησης
- Η αποστολή πορνογραφικού υλικού σε έφηβο
- Η μεταφορά του θέματος μιας συνομιλίας σε σεξουαλικό περιεχόμενο
- Η απαίτηση αποστολής προσωπικών φωτογραφιών
- Η προσπάθεια απόδοσης προνομίων σε έναν έφηβο
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην σελιδα . Μια σελιδα για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος.
Αξίζει να έχουμε υπόψη μας και τα ακόλουθα:
- Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν σχέσεις με νέους, όπως:
- Να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (π.χ., ηλικία, όνομα, αριθμό κινητού και σχολείο), από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια για πολλούς παίκτες και άλλα διαδικτυακά φόρουμ (forum).
- Να προσφέρουν ευκαιρίες για δουλειά μοντέλου, ειδικά σε νέες κοπέλες.
- Να υπόσχονται συναντήσεις με διασημότητες και να προσφέρουν δώρα, όπως βιντεοπαιχνίδια ή εισιτήρια για συναυλίες ποπ μουσικής.
- Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού παρέχοντας θετική προσοχή ή συμπάθεια, όταν αυτό συζητά για προβλήματά του.
- Να εμφανίζονται με πλαστή ταυτότητα, παριστάνοντας ότι είναι οι ίδιοι παιδιά, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.
- Να ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό, απειλές ή εκβιασμό.
- Ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να συμβεί συνάντηση διά ζώσης ή σωματική επαφή. Για παράδειγμα, ο δράστης της κακοποίησης θα μπορούσε να του ζητήσει να στείλει γυμνές φωτογραφίες ή να τελέσει σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε webcam, και να στείλει τις εικόνες σε άλλους.
- Με το που θα κερδίσει ο δράστης την εμπιστοσύνη του παιδιού στο διαδίκτυο, ίσως του προτείνει να συναντηθούν διά ζώσης.
- Ό,τι μορφή κι αν έχει η αποπλάνηση ανηλίκου, πολλά νεαρά θύματα νιώθουν ευθύνη και ενοχές που συνέβη, και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως δεν συνειδητοποιούν καν πως ό,τι συμβαίνει είναι κακοποίηση και μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν σχέση με το δράστη, έχοντας φτάσει να νιώθουν κοντά του και να τον εμπιστεύονται.
Τι μπορείτε να κάνετε επίσης εκτος από τα παραπάνω που έχουμε αναφέρει στο αρθρο μας :
- Συζητήστε με το παιδί σας το δυνητικό κίνδυνο της αποπλάνησης στο διαδίκτυο. Μην περιμένετε να συμβεί κάτι. Μιλήστε του τώρα και συνεχίστε να το κάνετε τακτικά.
- Θυμίστε στο παιδί σας ότι το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος κι ότι εκεί δεν δηλώνουν οι πάντες την αληθινή τους ταυτότητα.
- Εγκαταστήστε προγράμματα γονικού ελέγχου . Να θυμάστε όμως ότι τα προγράμματα αυτά δεν υποκαθιστούν τη γονική επίβλεψη
- Προτρέψτε το να ρυθμίσει τα διαδικτυακά του προφίλ (π.χ. στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης) στο «απόρρητο», ώστε μόνον οι φίλοι του και η οικογένειά του να μπορούν να τα δουν.
- Θέστε κανόνες για τη χρήση των webcam, των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών/καμερών και των τηλέφωνων με φωτογραφική μηχανή/κάμερα.
- Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτο στη διαδικτυακή αποπλάνηση σε πολλούς χώρους. Οι ιστότοποι παιχνιδιών με πολλούς παίκτες, τα chatrooms και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, είναι όλοι δημόσιοι χώροι, για παράδειγμα.
- Προτρέψτε το παιδί σας να σας μιλήσει για οτιδήποτε το κάνει να αισθανθεί άβολα στο διαδίκτυο ή το κινητό του, όπως ότι ένας άγνωστος ήρθε σε επαφή μαζί του, και να σώζει τα email, τα γραπτά μηνύματα και άλλα στοιχεία.
- Έχετε το νου σας για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σημάδι, όπως το να κρύβει το παιδί σας τα email του και τα γραπτά μηνύματά του, ή άγνωστοι ενήλικοι να επικοινωνούν μαζί του ή να του στέλνουν δώρα, ή να παρουσιάσει ραγδαία αλλαγή στη συμπεριφορά του.
- Αποθαρρύνετε το παιδί σας να συναντήσει άτομα που επικοινωεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή/και των chatrooms. Εάν επιμένει, θα πρέπει να το συνοδέψετε, ενώ η συνάντηση θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.
- Αναφέρετε οποιοδήποτε περιστατικό διαδικτυακής αποπλάνησης στην αρμόδια αρχή.
- Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας, ή ένα άλλο παιδί, θα μπορούσε να διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αναφέρετέ το και στην αστυνομία της περιοχής σας.
- Αν οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας πέσει τυχαία πάνω σε εικόνες κακοποίησης ανηλίκου στο διαδίκτυο, να το αναφέρετε στην ανοιχτή γραμμή SAFELINE και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88 , Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης
Grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) : Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά στο διαδίκτυο
Grooming : Ένας μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά στο διαδίκτυο !
Παιδεραστία στο διαδίκτυο : Που κρύβεται ο κίνδυνος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας
Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο
Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία
Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας
Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ