Πώς προστατεύεται η ιδιωτική ζωή από τη μαζική επιτήρηση ;

1081

personal_data

Αν χρησιμοποιείτε το Facebook ή το Google, τότε τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες και e-mail, αποθηκεύονται σε υπολογιστές στις ΗΠΑ. Η μεταφορά ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι νόμιμη, εφόσον οι αμερικάνικες εταιρείες δεσμεύονται ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για τη μαζική παρακολούθηση των πάντων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και πολλών άλλων, δεν οδήγησαν στη λήψη μέτρων και το Ευρωκοινοβούλιο (EK), με την επισήμανση αυτή, προχώρησε τον Οκτώβριο του 2015 στην ακύρωση, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της αρχικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ για τη διαβίβαση των δεδομένων των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ. Στις 25 Μαΐου 2016 η ολομέλεια του ΕΚ εξέτασε τη νέα συμφωνία που έχει προταθεί, γνωστή ως Privacy Shield.

Ο νέος μηχανισμός που ονομάζεται “Ασπίδα προστασίας προσωπικών Δεδομένων”, συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικάνικης κυβέρνησης τον Φεβρουάριο 2016 και επιτρέπει τις διατλαντικές ροές δεδομένων για εμπορική χρήση, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι οι προσωπικές πληροφορίες των Ευρωπαίων πολιτών χρήζουν της απαραίτητης προστασίας.

Ο νέος αυτός μηχανισμός δημιουργήθηκε μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το περασμένο έτος. Με την απόφαση αυτή ακύρωνε το παλιό σύστημα γνωστό ως “Ασφαλές λιμάνι”, με την αιτιολογία ότι δεν παρέχει επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά απέναντι στις δραστηριότητες επιτήρησης των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο Edward Snowden το 2013.

Οι πολίτες πρόκειται να ανακτήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, να επωφεληθούν της ενισχυμένης γονικής συναίνεσης και του δικαιώματος στη λήθη καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποιεί νέους κανονισμούς.

Ο Μαξ Σρεμς, ο φοιτητής της Νομικής από την Αυστρία, του οποίου η υπόθεση εναντίον της Facebook οδήγησε στην πτώση του “ασφαλούς λιμανιού”, είπε ότι “χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να παρέχει πραγματική προστασία και όχι μια διατύπωση που στην ουσία δεν θα πραγματοποιείται”.

Γιατί χρειάζονται οι ροές δεδομένων προς τις ΗΠΑ; Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από χρήστες (π.χ. όροι αναζήτησης, ανοίγματα σελίδας κλπ.), είναι τεράστιας σημασίας για τη Google, τη Facebook και σχεδόν όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ. Τα δεδομένα αυτά που συγκεντρώνονται, εν προκειμένω, στην ΕΕ πωλούνται στους διαφημιστές στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα κάθε πολυεθνική μπορεί να έχει ανάγκη να μεταφέρει δεδομένα Ευρωπαίων, πελατών της και μη, απο την ΕΕ στις ΗΠΑ και αντίστροφα στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας της. Τέλος, πολλές εταιρείες ακόμα και σχετικά μικρές μπορεί να βασίζονται για τη λειτουργία τους σε παρόχους υπηρεσιών από τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου να στέλνουν και αυτές δεδομένα.

Ποιό είναι το πρόβλημα; Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μαζικά τις τηλεπικοινωνίες εντός και εκτός της χώρας, συχνά σε συνεργασία με τους γίγαντες του διαδικτύου.

Η κορύφωση ήρθε όταν ο Αυστριακός χρήστης του Facebook, Μαξιμίλιαν Σρέμπς, υπέβαλλε καταγγελία κατά της εταιρείας ενώπιον της ιρλανδικής αρχής προστασίας δεδομένων (έδρα της Facebook στην Ευρώπη, είναι στην Ιρλανδία και από εκεί μεταφέρονται τα δεδομένα των Ευρωπαίων στα κεντρικά της εταιρείας στις ΗΠΑ), καταγγέλλοντας ότι η νομοθεσία και οι πρακτικές των ΗΠΑ δεν παρέχουν επαρκή προστασία των δεδομένων.

Η ιρλανδική αρχή προστασίας των δεδομένων, διαφώνησε και επικαλούμενη τον μηχανισμό του “ασφαλούς λιμένα” και το Ανώτατο Ιρλανδικό Δικαστήριο παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με τη σειρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσε, στις 6 Οκτωβρίου 2015, τη συμφωνία για τον “ασφαλή λιμένα” εξηγώντας ότι η έκταση της μαζικής παρακολούθησης απο τις ΗΠΑ, θέτει σε κίνδυνο την ουσία του θεμελιώδους δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής καθώς και ότι η περιορισμένη δυνατότητα για δικαστική προσφυγή των Ευρωπαίων πολιτών, θέτει σε κίνδυνο το θεμελιώδες δικαίωμα στην αποτελεσματική δικαστική προστασία.

Γιατί χρειάζεται συμφωνία; Η Ευρώπη πάντα απέδιδε μεγάλη σημασία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την οποία έχει εγγράψει και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ενώ έχει πρόσφατα αναμορφώσει σημαντικά τους κανόνες για την προστασία των δεδομένων εντός της ΕΕ (βλ. πρότερο άρθρο πατώντας εδώ).

Η συμφωνία για τον “ασφαλή λιμένα”, έδειξε να λύνει το πρόβλημα το πρόβλημα καθώς περιείχε μια σειρά από προϋποθέσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που θα έπρεπε να πληροί μια αμερικάνικη εταιρεία, προκειμένου να μεταφέρει νόμιμα, δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες εταιρείες, που εγγράφονταν σε εθελοντική βάση, δήλωναν ότι θα συμμορφωθούν με τις εν λόγω αρχές, στη δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανατεθεί να αξιολογήσει περιοδικά κατά πόσο οι αμερικανικές εταιρείες πράγματι παρέχουν επαρκή προστασία.

Τι θα συζητήσει η ολομέλεια; Αφού η συμφωνία για τον “ασφαλή λιμένα” δεδομένων δεν προχώρησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές των ΗΠΑ, προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που έθιξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα έπρεπε για παράδειγμα να προστατεύει την Ευρώπη από τη μαζική συλλογή δεδομένων από τις ΗΠΑ και να εγγυάται αποτελεσματική δικαστική προσφυγή στους πολίτες της. Το όνομα της νέας συμφωνίας που ρυθμίζει τις διατλαντικές ροές δεδομένων είναι “Privacy Shield”. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία απαντά στα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω;

Οι αρχές προστασίας δεδομένων των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες συνεργάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Επισημαίνουν έτσι ότι το NSA δεν έχει τεκμηριώσει επαρκώς τα μέτρα που θα αποκλείουν τη μαζική και αδιάκριτη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ΕΕ και προσθέτουν ότι ο διαμεσολαβητής που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ, δεν είναι ανεξάρτητος και δεν μπορεί να εγγυηθεί ικανοποιητική λύση σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ πολίτη της ΕΕ και των αρχών των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ : Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .