Πως θα αναγνωρίσεις την απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος

2089

Ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing): 12 “κλειδιά” για να το αναγνωρίζεις και να προστατευτείς

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

  1. Το σκηνικό του ηλεκτρονικού ψαρέματος
  • Όπως ακριβώς και στην φύση, το σκηνικό του ηλεκτρονικού ψαρέματος αποτελείται από αρπακτικά και θηράματα. Τα αρπακτικά είναι θηρευτές οι οποίοι συνεχώς ψάχνουν για αθώα και ανυποψίαστα θύματα, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι εύκολο να τα ξεγελάσεις, διότι είτε δεν περιμένουν την επίθεση ή δεν ξέρουν πώς να την καταλάβουν. Τα θηράματα, από την άλλη, είναι απλοί άνθρωποι, που εργάζονται, ζουν τις ζωές τους και κάνουν ότι μπορούν για να επιτύχουν τους στόχους τους και όπως είναι φυσικό, στην πλειοψηφία τους, δεν περιμένουν ή δεν είναι προετοιμασμένοι για την επίθεση όταν αυτή θα έρθει.
  • Όταν τελικά τα θύματα μάθουν να αντιμετωπίζουν έναν συγκεκριμένο τύπο απειλής, οι επιτιθέμενοι έχουν ήδη αλλάξει τακτική και έχουν αναπτύξει νέους τρόπους επίθεσης. Κανείς δεν μπορεί απλά να παραμείνει άπραγης εάν θέλει να επιβιώσει. Εάν τα δυνητικά θύματα (απλοί άνθρωποι, υπάλληλοι και στελέχη εταιρειών και οργανισμών κ.α.), δεν μάθουν να αντιμετωπίζουν τους νέους τύπους επίθεσης, τα αποτελέσματα γι’ αυτούς μπορεί να είναι καταστροφικά.
  1. Τι είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα;

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι η προσπάθεια του επιτιθέμενου να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες ή δεδομένα, όπως όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης και στοιχεία πιστωτικής κάρτας, παριστάνοντας ένα αξιόπιστο πρόσωπο μέσα από μια ηλεκτρονική επικοινωνία.

Παράδειγμα: Κάποιος λαμβάνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να συνδεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό του για  κάποιον λόγο, ο οποίος φαίνεται λογικός (μπλοκάρισμα του λογαριασμού του). Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του email οδηγείται σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα σύνδεσης, που μοιάζει ακριβώς με την πραγματική σελίδα της τράπεζας. Ο χρήστης/θύμα εισάγει το όνομα χρήστη και τον κωδικό του, αποστέλλοντάς τα εν αγνοία του απευθείας στον επιτιθέμενο.

Το 96% των επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως το κύριο φορέα παράδοσης και το 65% των επιχειρήσεων έχουν δεχθεί τουλάχιστον μία σχετική επίθεση μέσα στο 2020.

  1. Πώς σκέφτεται ο εισβολέας;
  • Πώς θα βγάλω περισσότερα χρήματα από την επίθεση με τον λιγότερο κίνδυνο;
  • Ποιοι θα είναι τα θύματα; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προσεγγίσω;
  • Κλέβω διαπιστευτήρια και τα πουλώ στο Dark Web.
  • Κλέβω πληροφορίες και τις πουλώ στους ανταγωνιστές του θύματος.
  • Κλέβω στοιχεία πιστωτικών καρτών ή άλλα στοιχεία πληρωμών.
  • Αναπτύσσω ransomware και εισπράττω λύτρα.
  1. Το κλειδί της επιβίωσης

Όπως στη φύση, έτσι και στο ηλεκτρονικό ψάρεμα, το κλειδί της επιβίωσης, είναι η γρήγορη προσαρμογή στις επιθέσεις και αυτό γιατί οι επιτιθέμενοι εξελίσσουν συνεχώς και με ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης τις επιθέσεις τους, με αποτέλεσμα αυτές να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές χρόνο με τον χρόνο.

  1. Σε τι στοχεύουν οι επιτιθέμενοι;

Διαπιστευτήρια. Αυτό επιτρέπει στους εισβολείς να έχουν πρόσβαση σε μία επιχείρηση, να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως υπάλληλοι και να συλλέγουν με την ησυχία τους δεδομένα και πληροφορίες.

Χρήματα. Στοχεύοντας τα ηγετικά στελέχη της επιχείρησης (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Διευθυντές) και αποσπώντας τα διαπιστευτήριά τους, χρησιμοποιούν  τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, στέλνοντας ψεύτικο email στον οικονομικό διαχειριστή για επείγουσα μεταφορά μετρητών, συνήθως σε υπεράκτιο λογαριασμό.

Δεδομένα. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή δεδομένα πελατών. Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες,  απειλώντας ότι θα τις πουλήσουν στο Dark Web και έτσι να απαιτήσουν πληρωμή λύτρων.

Ευαίσθητες πληροφορίες. Παραβιάζοντας έναν λογαριασμό email σε μία επιχείρηση, προωθούν όλα τα εισερχόμενα email σε αυτούς, παρέχοντας μια συνεχή ροή πολύτιμων πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια επόμενη, μεγαλύτερη ίσως, επίθεση.

Συνδυασμένες επιθέσεις. Μία επίθεση phishing συνδυάζεται με μία αντίστοιχη απάτη sim swapping με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.

  1. Κατηγορίες θυμάτων

Ιδιώτες.

  • Έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες ή άλλους λογαριασμούς (πχ PayPal) που μπορούν να κλαπούν.
  • Έχουν τουλάχιστον μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όλοι μπορούν να τους στείλουν ένα email.
  • Το επίπεδο προστασίας και ευαισθητοποίησης είναι χαμηλό.
  • Ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παραβιασμένο λογαριασμό για να εκτελέσει επίθεση στις επαφές του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των θυμάτων.

Μικρές Επιχειρήσεις

  • Έλλειψη αποτελεσματικής άμυνας.
  • Οι επιτιθέμενοι μπορούν να επιτεθούν σε δεύτερη φάση, σε πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες και υπαλλήλους (π.χ. Να διεισδύσουν στους λογαριασμούς των υπαλλήλων και να κλέψουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους ή να κλέψουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών).
  • Είναι πιο πιθανό να πληρώσουν λύτρα, διότι μια επίθεση με κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά μια μικρή επιχείρηση.

Μεγάλες Επιχειρήσεις

  • Κάπως αποτελεσματική άμυνα, αλλά η μεγάλη επιφάνεια, καθιστά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δύσκολη την αποτελεσματική προστασία ολόκληρης της επιχείρησης.
  • Οι επιτιθέμενοι μπορούν να επιτεθούν σε δεύτερη φάση σε πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες και υπαλλήλους.
  • Η παραβίαση μίας γνωστής και μεγάλης επιχείρησης ή οργανισμού επιτρέπει την κλιμάκωση της επίθεσης.

Κυβερνητικοί οργανισμοί

  • Συνήθως καλά προστατευμένοι, με συχνότερους ελέγχους ασφαλείας, γεγονός που καθιστά την ασφάλειά τους ισχυρότερη.
  • Οι επιθέσεις πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένους υπαλλήλους ή στελέχη.
  • Οι επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες και γενικά πολύ πιο εξελιγμένες.
  1. Εκτέλεση της επίθεσης
  • Έχοντας επιλέξει το υποψήφιο θύμα και ξέροντας τι θέλει να αποκτήσει, ο επιτιθέμενος ξεκινά την επίθεση. Ας υποθέσουμε ότι ο εισβολέας θέλει να συλλέξει τα διαπιστευτήρια χρήστη του θύματος όπως:
  • Συγκεκριμένα οικονομικά διαπιστευτήρια π.χ. διαπιστευτήρια της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται το θύμα.
  • Γενικά οικονομικά διαπιστευτήρια, π.χ. Visa ή Paypal (τα περισσότερα άτομα θα έχουν έναν τέτοιο λογαριασμό)
  • Άλλα διαπιστευτήρια π.χ. στοιχεία σύνδεσης μέσω email, intranet ή άλλα ευαίσθητα διαπιστευτήρια πρόσβασης.
  • Το επόμενο βήμα είναι να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του θύματος. Το θύμα πρέπει να ξεγελαστεί εντελώς, γι’ αυτό τόσο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ηλεκτρονικού ψαρέματος, χρησιμοποιούνται τα σωστά χρώματα, γραμματοσειρές, λογότυπα και γλώσσα, όσο και στη σελίδα προορισμού, τα πάντα, από τη διεύθυνση της σελίδας έως την προειδοποίηση για τα cookies, πρέπει να φαίνονται πανομοιότυπα με την πραγματική.
  • Μόλις συλλεχθούν τα διαπιστευτήρια, το θύμα συνήθως ανακατευθύνεται στην πραγματική σελίδα προορισμού, χωρίς να καταλάβει ότι έχει εξαπατηθεί.
  1. Σημασία στις λεπτομέρειες

Καθώς οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και με χρήση αυτοματισμών, φαίνονται όλο και πιο πραγματικές, σχεδόν μη ανιχνεύσιμες με την πρώτη ματιά. Η νέα τάση, είναι οι επιτιθέμενοι να έχουν δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη σελίδα σύνδεσης, πλήρης, με λογότυπο και φόντο, η οποία αλλάζει δυναμικά με βάση τον τομέα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δέχεται την επίθεση (π.χ. Κατά την επίθεση στον οργανισμό “Β”, τα θύματα βλέπουν μια σελίδα σύνδεσης με το λογότυπο του δικού τους οργανισμού), αυξάνοντας δραματικά την αποτελεσματικότητα της επίθεσης.

Η διεύθυνση URL (mynamesupport.com) μιμείται την πραγματική όσο το δυνατόν πιο πιστά (παραλλαγή αυτής η οποία εμπεριέχει το πραγματικό όνομα ή τμήμα αυτού, ώστε να μην είναι εντελώς άσχετο με την πραγματική εταιρεία) και φυσικά η ψεύτικη σελίδα σύνδεσης διαθέτει και https.

  1. Λέξη κλειδί: ΕΠΕΙΓΟΝ!

Οι επιτιθέμενοι θα το χρησιμοποιήσουν ώστε να πείσουν ευκολότερα τον χρήστη να προβεί στην επιθυμητή ενέργεια, όπως η εισαγωγή των διαπιστευτηρίων του. Μηνύματα όπως “Επείγον! Ο τραπεζικός λογαριασμός σας κινδυνεύει να κλείσει” δεν είναι ασυνήθιστα.

  1. Βήμα – βήμα

Φιλοξενία (Hosting)

Η φιλοξενία είναι βασικά ο διακομιστής που φιλοξενεί τον κακόβουλο ιστότοπο, δηλαδή εκεί που «ζει» η σελίδα, στην οποία οδηγούν οι εισβολείς τα θύματα. Αποτελεί την βασική υποδομή που απαιτείται για τη συλλογή διαπιστευτηρίων ώστε να εξαπατήσει τα θύματα να αποκαλύψουν εμπιστευτικές και ευαίσθητες πληροφορίες.

Όνομα τομέα (Domain Name)

Το όνομα τομέα ουσιαστικά είναι μια ακολουθία γραμμάτων και αριθμών, τα οποία καθορίζουν τη διεύθυνση ενός δικτυακού τόπου, στην οποία θα φτάσει το πρόγραμμα περιήγησης (browser), όταν προσπαθεί να ανακτήσει τη συγκεκριμένη σελίδα. Έτσι, με την πρώτη ματιά, η διεύθυνση URL πρέπει να φαίνεται ίδια ή κατά πολύ παρόμοια με την πραγματική, διαφορετικά το πιθανό θύμα δεν θα συνεχίσει και όλη η προσπάθεια θα χαθεί.

Οι εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν διάφορους τρόπους για να κρύψουν την πραγματική φύση του εν λόγω ιστότοπου, όπως ανακατευθύνσεις σε διευθύνσεις URL που δεν προκαλούν υποψίες, αγορά τομέων που έχουν κάτι κοινό με νόμιμες εταιρείες, κάτι σαν «microsoftwindowsonline.support». Παρομοίως, μπορούν να αγοράσουν τομείς γνωστών επωνυμιών και να αντικαταστήσουν ένα “O” με μηδέν.

Τέλος, οι επιτιθέμενοι είναι πιθανό να στοχεύουν θύματα σε άλλες χώρες από την δική τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης.

  1. Τέχνασμα και απόκρυψη

Είναι βασικό να καταλάβετε ότι η δημιουργία της εντύπωσης του νόμιμου είναι πολύ σημαντική. Η εξαπάτηση είναι το όνομα του παιχνιδιού όταν πρόκειται για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος. Κάθε λεπτομέρεια φαίνεται πραγματική με όλες οι λεπτομέρειες να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο ψεύτικος ιστότοπος ή η σελίδα προορισμού μοιάζουν με τα πραγματικά τόσο πολύ, που τα θύματα πολύ δύσκολα μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Οι εταιρείες προστασίας email αναζητούν ψεύτικους ιστότοπους με αληθινή  εμφάνιση και οι επιτιθέμενοι έρχονται συνεχώς με νέους τρόπους αποφυγής τους.

  1. Το μέλλον του ηλεκτρονικού ψαρέματος

Ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι εισβολείς εκτελούν επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος, ήδη έχουμε δει κάποιες αλλαγές στον ορίζοντα. Όλο και περισσότερο, οι εισβολείς αξιοποιούν πλατφόρμες  όπως το Zoom, το Microsoft Teams και το Facebook για επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί οι τύποι επιθέσεων είναι πιθανό να αυξηθούν. Αν υπάρχει ένα πράγμα το οποίο έχουμε μάθει, είναι ότι οι επιτιθέμενοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, για να εξαπατήσουν τα θύματα, να ακολουθήσουν λάθος σύνδεσμο ή να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Επομένως, μείνετε σε εγρήγορση, αξιολογώντας με προσοχή κάθε επικοινωνία που σας αφορά και αναπτύξτε τρόπους αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για τους νέους τρόπους ηλεκτρονικού ψαρέματος και εάν λάβετε κάποιο ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το οποίο έχετε αμφιβολίες ή δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή του, θυμηθείτε ότι έχετε διαβάσει εδώ.

Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute  

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .